Így tehetsz ajándékkal a mentális egészségedért

GettyImages-1280180705
Olvasási idő kb. 5 perc

Karácsonykor örömöt okoz megajándékozni szeretteinket, és szerencsére ma már egyre nagyobb értéke van, ha materiális dolog helyett valamilyen élményt adhatunk. Az óév búcsúztatásával számot adunk eredményeinkről, sikereinkről és kudarcainkról, és óhatatlanul is terveket szövünk a jövőre nézve. Most három olyan ajándékötlettel segítünk, ami mindebben egyszerre nyújt hatékony segítséget.

Ha élményajándékozásról beszélünk, elsősorban színházjegy vagy wellnesshétvége jut eszünkbe, pedig mi lehetne nagyobb élmény egy jó baráti beszélgetésnél, vagy egy családi körben eltöltött kellemes és tartalmas esténél, egy jól sikerült randinál, vagy egy csapatot összekovácsoló sztorizgatásnál. Nézzük, mit találtunk mi ezekre!

A KLOZER egy közösség- és kapcsolatépítő kártyajáték, melyet Karsai Szilvia pszichológus tréningtapasztalatai alapján fejlesztett ki. A szakmailag megalapozott, pszichológusok, HR-szakemberek és tanárok tesztelése alapján tökéletesített kérdések célja a közösségépítés, beszélgetések beindítása, a gondolatébresztés.

Fontos, hogy minőségi időt szánjunk magunkra és a szeretteinkre – a KLOZER is ezt segíti
Fontos, hogy minőségi időt szánjunk magunkra és a szeretteinkre – a KLOZER is ezt segítiDívány

Mi is ez pontosan?

A több mint 10 éve folyamatosan fejlesztett kártyajáték megalkotója a Díványnak elmondta: „Ezt a kérdésekből álló kártyajátékot mindenkinek ajánljuk beszélgetései megolajozására, a kínos csendek oldására jégtörőnek, aki (újra)ismerkedős helyzetben találhatja magát. Legyen az egy osztálytalálkozó ezer éve nem látott ismerősökkel, de akár családon belül is tudhatunk meg általa újat a hozzánk legközelebb állókról. Még pároktól is kapunk olyan visszajelzéseket, hogy „hiába élünk együtt millió éve, ezt nem is tudtam róla”. Hozzátette: „A kérdések nem véletlenszerűen kerültek összeállításra, és itt nem csak a hogyanról beszélek. Megfogalmazásuknál természetesen fontos volt, mit tegyünk fel nyitott és mit zárt kérdéssel, de a biztonságos légkör, a közösségépítés, a támogató közeg kialakítása és a jó hangulatú beszélgetés beindítása volt a kérdések felépítésének legfőbb vezérelve.”

A kártyacsomag tökéletes ajándék számos kapcsolatrendszerben
A kártyacsomag tökéletes ajándék számos kapcsolatrendszerbenYana Iskayeva / Getty Images Hungary

És hogy mi teszi ezt most igazán aktuálissá? „A Covid bezártsága sok szocializációs nehézséggel küszködő embert hagyott maga után, akiknek segíthet a feloldódásban ez a »játék«. Mégis, a karácsony közeledtével azt hiszem, az teszi aktuálissá, hogy sokféle különböző közegben készülünk összegyűlni, ünnepelni és minőségi időt eltölteni, a KLOZER kártyák pedig a céges karácsonyokat éppúgy, mint a családi ebédeket vagy baráti összejöveteleket képesek új, és kellemes tartalommal megtölteni” – mondta Karsai Szilvia.

Ötlet azoknak, akik mindig kéznél lévő gyorssegélyt kívánnak ajándékozni

Pál Kata Dorottya és Sas Eszter Krisztina Mentális elsősegély naplója már az alcím szerint is egy kincset érő stresszkezelő eszköztár az élet viharaival szemben. A naplót úgy képzelhetjük el, mint amikor fogfájás esetén előkapunk egy fájdalomcsillapítót a cipősdobozba berendezett házi patikánkból, és egy pohár vízzel gyorsan bevesszük a fájdalom enyhítésére, a helyzet elviselhetővé tételére. Az előképzettséget nem igénylő mentális elsősegélykészlet a mindennapi élet nehézségeivel való szembesüléskor tud spontán segítséget nyújtani. A polcról leemelve, az aktuális fejezetet fellapozva kapunk instant megoldási javaslatokat egy-egy élethelyzetre.

Ajándékötletnek is remek minden nemű és korú felnőttnek
Ajándékötletnek is remek minden nemű és korú felnőttnekSas Eszter

Mentális Elsősegély Napló

A fiatal szerzők elmondták: „A Mentális Elsősegély Napló azt nyújtja, amit a címe ígér: azonnali segítséget, amikor úgy érezzük, összecsapnak a fejünk felett a hullámok, túl sok a stressz és maga alá temetnek minket a problémák. Ezek az érzések talán egyikünknek sem ismeretlenek, elég csak az elmúlt néhány év főbb eseményeire gondolnunk, s eközben a mindennapi gondokkal is meg kell küzdenünk. Éppen ezért a kötetben sokféle tudományosan igazolt hatású technika közül válogathatunk, ha egy feszült helyzetben szeretnénk megnyugtatni magunkat. De a napló segítségével kialakíthatunk egy személyre szabott, hosszú távú stresszkezelési rutint is, hogy jobban bírjuk a hétköznapok terheit, és kevésbé viseljenek meg az élet nehézségei. Erre pedig mindannyiunknak hatalmas szüksége lehet.

Hasznos tippekkel van tele
Hasznos tippekkel van teleMockups Design

Hogy kinek ajánlják és mitől aktuális e kötet most, arról Kata és Eszter így mesélt: „Ajándékként sem lehet mellélőni vele, hiszen ez egy olyan alapvető mentálhigiénés eszköz, amely bármikor hasznos lehet mindenkinek.”

És ha már mindent megoldottunk, hogyan is lehetnénk máshogy, mint: Köszi, jól

Kovács Eszter, a mat ont he moon alapítójának Köszi, jól című Jóga, mindfullness, meditáció és extra sült krumpli a jobb napokért kötete az önismeret, a célok és szándékok feltérképezése mentén kapcsolódik az eddigi sorba.

Legyen mindenki Köszi, jól!
Legyen mindenki Köszi, jól!Dívány

A kötet a jóga, a mindfullness és a meditáció eszközeinek beépítésével segíti az olvasót egy komoly folyamaton át addig az állapotig, amikor a hogy vagy? kérdésre valódi őszinteséggel mondhatja majd a szerző ígérete szerint, hogy: Köszi, jól.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek