Így lehet a leghatékonyabban manipulálni a gondolatainkat

GettyImages-1219355657
Olvasási idő kb. 4 perc

A természet ereje az elménket is befolyásolja. Ilyen gondolatokat ébreszt a modern kor emberében.

Mi jut eszedbe először, ha valaki azt mondja neked, kívülről befolyásolhatóak a gondolataid? Pszichedelikus szerekre asszociálsz, esetleg galamb képébe öltöztetett drónok rádióhullámaira, marketinges fogásokra vagy hipnózisra? Nem kellenek a hétköznapi élettől elrugaszkodott fantáziaképek, sokkal egyszerűbb dolgok is beleszólhatnak abba, mi fut át a fejeden. Még ha elsőre ijesztően is hangzik a gondolatok befolyásolása, akár a hasznodra is fordíthatod: ezzel a végtelenül egyszerű módszerrel generálhatsz több pozitív ötletet magadnak.

A környezet és az elme viszonya

Frissebb kutatások szerint a környezet, amelyben vagyunk, nemcsak a hangulatunkat befolyásolja, de azt is, hogy milyen fajta gondolataink támadnak. A Chicagói Egyetem tanulmányának keretei között helyi lakosokat kértek meg arra, hogy sétáljanak egy gyönyörű beltéri parkban és egy bevásárlóközpontban, majd 20 percenként válaszoljanak meg pár kérdést. Az eredmények egyértelműek voltak: a parkban töltött idő alatt pozitívabb és lelkesítőbb gondolataik támadtak a résztvevőknek, jobban fókuszáltak a múlt eseményeire, pozitívabb érzelmi állapotban voltak, és jobban teljesítettek a kognitív kihívásokban. Ezzel szemben a bevásárlóközpontban inkább a jövőre koncentráltak, és impulzívakká váltak, bár ez utóbbinál nem volt világos, hogy a hely megtervezéséből fakadó nem titkolt célnak (vásárlásra buzdító kialakítás) hatásáról volt-e szó.

A természet az elménkből is a legjobbat hozza elő: pozitívabb gondolatokat generál bennünk
A természet az elménkből is a legjobbat hozza elő: pozitívabb gondolatokat generál bennünkTanja Ivanova / Getty Images Hungary

Egy másik kutatás pedig azt találta, hogy a természetre emlékeztető formák, tehát a nem egyenes, ívelt vonalak hatására az emberek spirituális témákról kezdenek naplózni, illetve olyanokról, amelyek az életútjukkal kapcsolatosak. Erre úgy jöttek rá, hogy amerikai lakosokat kértek meg arra, hogy különböző parkokban írjanak naplóbejegyzéseket. Egy program segítségével összegezték a leírt témákat, és a parkokról készült képek alapvető vizuális jellemzőit (például árnyalat, telítettség, egyenes és íves élek). A naplóbejegyzések abban az esetben is a spirituális és életutas témák vizeire eveztek, amikor a képeket szemantikailag értelmetlen, új képekké keverték, feltéve, hogy sok nem egyenes vonallal rendelkeztek.

A természetre emlékeztető dekorációk is hasznosak

Már korábban is esett arról szó, hogy a természetben töltött idő milyen jó hatással van a koncentrációs készségeinkre. Ez annak köszönhető, hogy a prefrontális kéreg, a legújabban kialakult agyi részünk könnyen túlterhelődhet a modern mindennapok kötelező kihívásai miatt, és a természet pont arra késztet minket, hogy összevissza kószáló gondolatokkal sétálgassunk a tűpontos figyelem fenntartása helyett. Ezenfelül több kreativitással és nagylelkűséggel tölt fel a zöldben levés minket.

Olyannyira jó hatással van ránk a természeti környezet az idegtudomány szerint, hogy már a rá emlékeztető dolgok beemelése otthonunk látképébe is segít abban, hogy hatékonyabban tudjunk dolgozni, és tegyünk valamit a mentális jóllétünkért. A természetes fény, a szobanövények vagy növényzetre néző ablak, a fafelületek, a természet hangjairól készült felvételek és a természetes illatok, a szellő is mind ezt a célt szolgálják.

Összességében tehát csak profitálhatunk belőle, ha valamilyen módon több természetközeliséget csempészünk az életünkbe, legyen szó kinti sétákról (még ha jelenleg ez egy sötét és vizes élmény is) vagy a lakás belterének dekorálásáról

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek