9 tipp, hogy az otthoni irodádban hatékonyabban menjen a munka

GettyImages-1312118972
Olvasási idő kb. 5 perc

Az idegtudomány szerint ezzel a 9 + 1 egyszerű dekorációs tippel olyan otthoni irodát alakíthatsz ki magadnak, amelyben könnyebben megy a munka, és amelyben jobban is érzed magad.

Hiába ért véget a covidos lezárások időszaka, még mindig otthonról kell dolgoznod? Vagy hibrid módon pár napot a tágas irodában és pár napot a lakásod kényelméből? Ha ezek közül bármelyik igaz rád, akkor ez a cikk pont neked való, ugyanis a környezetpszichológus Sally Augustin tippjeit hoztuk el neked, arról, hogy az idegtudomány szerint miként érdemes berendezned otthoni irodádat, hogy kellemesebben érezd magad.

Az idegtudomány szerint így kéne berendezned otthoni irodádat

A környezetpszichológia az ember és a (természeti, épített, társas) környezet kapcsolatával foglalkozik két fő szempontot vizsgálva: a környezet természetét és a környezet-ember viszonyt. Szaktudását alkalmazva Augustin összeszedte, hogy az idegtudomány jelen állása szerint milyen otthoni irodakialakítás segíti elő leginkább a hatékony teljesítményt és a mentális jóllétet. 9 költséghatékony tippjét érdemes lehet megfogadni, melyhez hozzáad még egy, kicsit költségesebb lehetőséget is.

Az idegtudomány arra is tud válasszal szolgálni, milyen dekorációval optimalizálhatod otthoni irodádat
Az idegtudomány arra is tud válasszal szolgálni, milyen dekorációval optimalizálhatod otthoni irodádatJosep Gutierrez / Getty Images Hungary
  1. Ügyelj a természetes fényre! Gondoskodj minél több vakításmentes természetes fényről. Tégy az ablakra redőnyt, vagy akassz fel függönyt, hogy elejét vedd a képernyőn tükröződő napfény szemkisütő hatásának.
  2. Nézz növényekre! Ha több kilátásra is lehetőséget ad az otthoni iroda elhelyezkedése, válaszd azt a tájolást, amely valamilyen növényzetre nyílik, legyen az akár csak az ablakban csücsülő muskátlik teteje vagy egy fa terjedelmes lombkoronája.
  3. Hozd be a természetet a szobába! Adj néhány zöld leveles növényt az irodád dekorációjához. Ha nem vagy zöld ujjú, akkor a jó minőségű műnövények is megteszik helyettük. Illetve egy-két természeti képet is kirakhatsz a falra, még ha csak az otthoni nyomtatóval is nyomtatod ki őket, és véletlenszerűen találtál rájuk az interneten.
  4. Lomtalanítsd az irodádat! Tüntesd el szem elől a felesleges csetreszeket és iratokat átlátszatlan szekrényekbe, hogy mérsékelt vizuális komplexitás táruljon eléd munka közben. Néhány képet és dísztárgyat hagyj csak elöl, amelyek emlékeztetnek arra, hogy ki vagy, és mi a fontos számodra.
  5. Tedd láthatóvá a fafelületeket! Ha fa- vagy fahatású padlód van, válassz olyan szőnyeget, amely alól kikandikálhat, ugyanis a faanyag látványa stresszmentesítő hatású.
  6. Szellőztess! Amennyiben az időjárás megengedi, nyisd ki az ablakot, szellőztess, hogy a friss levegő bejuthasson irodádba.
  7. Csökkentsd a zavaró környezeti elemeket! A zaj és a vizuális zavaró tényezők kikerülhetőek. Ennek megvalósítása nagyban függ attól, hogy kivel és hol él együtt az ember. Sokszor az is segít, ha valamilyen paravánt felállítasz magad köré, amivel vizuálisan leválasztod magad a többiektől, illetve nagyszerű jelzőként is szolgálhat a többieknek, hogy éppen dolgozol.
  8. Használd ki a citrom frissítő illatát! Ha az irodád jó illatú, akkor az agyad is jobban fog működni. A citromillat felfrissít, a levendula ellazít, és növelheti a mások iránti bizalmadat.
  9. Hallgasd a természet hangjait! Állíts be egy természeti hangokból álló lejátszási listát magadnak nagyon halk hangerővel, amely egy tavaszi rét hangjait varázsolja szobádba. Ha valaha kaptál asztali vízesés díszt, itt az ideje, hogy előásd a fiók mélyéről, és beizzítsd.
  10. Ha ennél többre vágysz, és van rá lehetőséged, a zsályazöld falfestés segítheti kognitív és kreatív teljesítményedet.

Amennyiben szeretnéd, hogy irodád ne csak a tudomány, de a lakberendezés szempontjából is kiemelkedő legyen, érdemes lehet figyelembe venni néhány plusz térszervezési tippet Augustin megközelítése mellett. Az ő listája kifejezetten egybevág a 2022-es art deco stílus újjáélesztésével, ugyanis abban is fontos szerepet játszik a zöld szín és többek között a természetes anyagok használata, mint amilyen a fa is. Ezenfelül kerüld ki a lakberendezési bakikat is, amelyek nemcsak a szépérzékedet bántják, de még kényelmetlenné is teszik a mindennapjaidat: ne tedd az összes bútorodat a fal mellé, gondoskodj megfelelő világításról, a térhez arányos berendezést válassz, szemmagasságba akaszd ki a képeidet, és ne telítsd túl vizuálisan a teredet a különböző minták kavalkádjával.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek