2022 lakástrendjei: így illeszd be az új art deco darabokat!

GettyImages-1213134185

Múlt és jelen ötvözete mindig szerencsés receptnek bizonyul, főleg, ha jól találjuk el az arányokat. A 2022-es trend színeit, formáit és anyagait harmonikusan egészítik ki az eredeti és az utánérzet art deco darabok. Amellett, hogy átismételjük az idei lakberendezési trend főbb elemeit, mutatunk néhány példát menő, aktuálisan divatos és ízlésesen eklektikus enteriőrre.

Az art deco iparművészeti irányzata már az I. világháború előtt elkezdett hódítani, a szecesszió mindent benövő indái közül kitörve, letisztultan és elegánsan. 

Csúcspontjára Európában az 1925-ös világkiállításon ért, a ’30-as évektől pedig már inkább az Egyesült Államokban virágzott.

A luxus hatását mindig fenntartó forma- és motívumvilág kölcsönzött az egyiptomi művészetből, a kubizmusból és a konstruktivizmusból is, majd sajátos újat hozott létre. A geometrikus formák és a fémek használata teljesen megegyező vonás az esztétikájában rokon aktuális trend és az art deco között. Örökké klasszikussá vált bútorai és stílusjegyei nemcsak inspirációt adtak a 2022-es lakberendezési trendnek, de kiválóan vegyíthetők is a modern darabokkal.

Az új lakástrend színei

Idén, a 2021-es év karanténjába vidámságot csempésző optimista színek után, a nagy trenddiktáló lakberendezési márkák elsősorban a zöld legkülönbözőbb árnyalatait ajánlják az év lakberendezésében domináló színnek. Az októberi köd (october mist), örökzöld köd (evergreen fog), reggelizőszoba, olívagally és egyéb változatos fantázianevekkel ellátott árnyalatokban az a közös, hogy mind valamilyen különleges, finom, pasztell vagy mélyzöld színt takarnak, az olívától a guacamole zöldjén át a kékes mentazöldön keresztül a poros szürkészöldig.

Benjamin Moore 1883-ban alapított egy festékgyártó céget. Mára a belsőépítészet, lakásdekor, színek világában trendteremtő erejű festékgyártó cég az October mist fedőnevű fáradt, de természetes zöld árnyalatot a 2022-es év színének kiáltotta ki.

Ezek mellett a megnyugtató és természet közeli zöldek mellett még a sárga és szürke színek is tovább élnek az aktuális trendekben külön-külön és együtt is.  A pasztell lila, pink és fehér színek szintén jelen vannak az év vezető enteriőr színei között.

Halvány, pasztell, nőies és art deco együtt
Halvány, pasztell, nőies és art deco együttFilL239 / Getty Images Hungary

A kifinomult, visszafogott színek eleganciát sugároznak, így kiválóan passzolhatnak az art deco luxus imázsához, melyet az arany vagy réz kiegészítők még tovább tudnak hangsúlyozni.

Hangulatok és formák a lakberendezésben

Mindenki megtalálhatja köztük a hozzá közel álló stílust és életérzést. A lágy, könnyed, nőies, finom és világos hangulat kedvelői a virágmintás vintage romantikájában találhatják meg legjobban énjüket. Ehhez a pasztellszínek, a halványlila és rózsaszín társul, a fehér pedig mindig még üdébbé teszi.

A keményebb vonalvezetést kedvelők a ridegebb és letisztultabb geometrikai formák között lesznek majd inkább elemükben. A rombusz és társai leginkább a sárgás, szürkés színösszeállításba illeszthetők, de merészebb színekkel is elképzelhetők. Bőrrel, fával, kővel kombinálva nagyon harmonikus összhatás eredményezhető.

Sárga és szürke jól mutat együtt az art deco fotelekkel
Sárga és szürke jól mutat együtt az art deco fotelekkelIurii Kuznetsov / Getty Images Hungary

A természetre vágyók és a merészebbek vérmérsékletüknek megfelelően adagolhatják a nagy levélmotívumokat, játszhatnak a kevesebb vagy a több különböző összhatásával egy kis dzsungelt csempészve városi környezetükbe. Dívik tehát továbbra is a dzsungel inspirálta levélmotívum visszafogott vagy bátrabb gazdagságban. 

Levélmotívum minden méretben
Levélmotívum minden méretbenWivoca / Getty Images Hungary

Rattannal, fával kombinálva a természet közelsége dominál majd, réz vagy arany kiegészítőkkel modernebb, elegánsabb hatás érhető el.

Art deco és az anyagok

Az anyagok a színnel és a formával együtt a hangulat alkotóelemei. A természetközeliség érződik a trend anyagválasztásain is: a kő, a fa, a bőr, a rattan, mind természetes anyagok. A textíliák közül a műszőrme és a bársony fokozhatják a hatást a romantikus és a városi dzsungel közegében is. A fémek a műszőrmével eleganciát sugároznak, a természetes anyagokkal a kontrasztot növelik.

Előtérben a fa, a bőr és a természetes anyagok
Előtérben a fa, a bőr és a természetes anyagokFollowTheFlow / Getty Images Hungary

A szecesszió túlburjánzó virág- és növénymotívumai után a luxust és eleganciát tükröző art deco a letisztultságával hívta fel magára a figyelmet.

Geometrikus párna és fémlábak, art deco és 2022
Geometrikus párna és fémlábak, art deco és 2022John Keeble / Getty Images Hungary

A 2022-es trend tökéletesen illik ehhez a koncepcióhoz, a mai divatos darabok sokszor táplálkoznak az 1910-es évektől hódító art deco elemeiből, így ha egy-egy eredeti darabbal tudjuk vegyíteni a mai utánérzést, az felteheti a koronát a szobabelső dizájnjára.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra