ALAPKONYHA

Furagyümölcs kalauz: passiógyümölcs vagy maracuja

Ötvös Zsuzsanna 2015. március 22., vasárnap 11:23

A passiógyümölcs vagy maracuja Dél-Amerikában őshonos, a golgotavirág-félék családjába tartozó trópusi gyümölcs. A passiógyümölcs héja általában barnás-lilás színű, de létezik sárga héjú változata is, amivel ritkábban lehet találkozni. Érdemes a ráncosabb héjú példányokra vadászni, ezek ugyanis már biztosan érettek, ha még éretlen, a héja sima és fényes.

 A gyümölcs felbontása nagyon egyszerű: csak félbe kell vágni, majd a héjból ki lehet kanalazni a belsejét. A belsejében sárgás-narancssárgás színű zselés, kicsit kocsonyás állagú gyümölcshúst és apró fekete magokat lehet találni: mind a gyümölcshús, mind a magok ehetőek. Ha valakit zavarnak a magok, akkor át is lehet passzírozni szitán a gyümölcshúst, de desszertekben használva izgalmassá teheti a textúrát, ha az apró magokat is felhasználjuk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az univerzális pesztó receptje

Primilla 2015. március 21., szombat 11:23

Úgy tartják az olaszok, hogy az a lány fog leghamarabb férjhez menni, aki a legtöbbféle pesztót tudja elkészíteni. Ebből következik, hogy téved, aki szerint a pesztó kizárólag bazsalikomból és fenyőmagból készülhet, az a Pesto Genovese, de van élet azon túl is.

A valóság ugyanis az, hogy számtalan verziója van, és az ötféle alapanyagcsoportba tartozó hozzávalók kombinálásából nagyon-nagyon sok új és érdekes ízt lehet kihozni. Ráadásul alig néhány percig tart elkészíteni, és tésztára, húsokra, sőt pirítósra is kiváló.

Így készül. Ez például reteklevél
Így készül. Ez például reteklevél

A pesztó tehát öt (plusz egy) összetevőből áll:

 • Valami zöld – még ez sincs kőbe vésve, mert például szárított paradicsomot is használhatunk, márpedig az piros
 • Valami olajos mag – használhatunk fenyőmagot is, ami sajnos Olaszországban is iszonyú drága, és ha csak akkor ettek volna az olaszok pesztót, amikor jutott fenyőmagra a konyhai költségvetésből, akkor nem vált volna nemzeti eledellé.
 • Valami keménysajt – parmezán, Pecorino, vagy más, érlelt sajt
 • Extraszűz olívaolaj
 • Fokhagyma
 • A plusz egy a só.
Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: barackos "rózsatorta"

Piszke 2015. március 20., péntek 09:26

Egy dobjuk-gyorsan-össze sütibe azért belefér egy óra pihentetés, cserébe a klasszikus kelt tésztához hasonló, puha, szaftos végeredményt kapunk, amit a krémsajtnak és a vajnak köszönhetünk.

DSC 0046
Fotó: Piszke

És bár valójában egyszerű csigákat tekerünk, a kerek formában mindjárt elnevezhetjük rózsatortának, ami a fogyasztókat egyébként egyáltalán nem fogja érdekelni: csak azt várják, mikor hűl már ehetőre. Ha valaki meg akarja spórolni a barackok szeletelését, és a motorikus készségeket fejlesztő odafigyelős felgöngyölítést, használjon csak sűrű házi barackdzsemet töltelékként.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Néhány tipp, hogy ne mérgezze meg a munkahelyi hűtő

araya 2015. március 19., csütörtök 09:38

A munkahelyek és kollégiumok legsarkalatosabb pontja a mosdó után a konyha szokott lenni. Mindenhol vannak olyanok, akik akarva vagy akaratlanul elfelejtik a hűtőben hagyott ételeiket, vagy éppen a mikrohullámú sütőt teszik gusztustalanná. És ugyan az újságokba mindig csak azok az esetek kerülnek be, amikor egy "hivatásos" konyha kosztja okoz ételmérgezést, de a statisztikák szerint valójában jóval veszélyesebb terep az otthoni, koleszos és munkahelyi környezet.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 2013-ban indította el az „Ételt csak okosan! Élelmiszerbiztonságról mindenkinek!” elnevezésű kampányát, ahol most a kis hűtők és a mikrók használatához adnak tippeket. Tudja például milyen hőfokra kell melegítenie a fagyasztott főzeléket, vagy hogy a hűtő melyik polcára mit célszerű rakni? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vegánoknak is jár fine dining élmény

Steiner Kristóf 2015. március 18., szerda 11:36

Bevallom őszintén, nem igazán vagyok “fine dining” típus. Félreértés ne essék, nagyon nagyra értékelem az efféle éttermek séfjeinek emberfeletti tehetségét és munkáját, és sokszorosan megbizonyosodhattam róla, hogy egy igazi foodie-nak a tökéletes étel megéri az arany-árat is.

Azt is tudom, hogy egy jó ízlésű séf perfekcionizmusa valóban olyan ízekben és textúrákban manifesztálódhat, hogy ahhoz foghatót nem kap az ember akármilyen étteremben. Engem rendszerint inkább a közeg zavar – nem értem, hogy a “fine dining” élmény miért áll összefüggésben az öltönnyel és nyakkendővel, illetve miért beszél szinte suttogva olyan sok ember a Michelin-csillagos éttermekben.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csorgassa a nyálát a virágként nyíló desszertre

Edicsek 2015. március 17., kedd 12:40

Joaquim Sousa alkotta meg azt a desszertet, aminek most a fél világ a csodájára jár. Sajnos egészen Portugáliáig kell menni, hogy élőben élvezhessük a csokis édességet, ami először olyan mint egy labda, majd a forró öntet hatására szépen kinyílik, mint egy virág. Ha csak fele annyira finom, mint amennyire jól néz ki, már megéri ilyet rendelni a lisszaboni Hotel The Oitavos Ipsylon Éttermében

Távolról sincs vége, olvasson még »

7+1 konyhai eszköz, ami nélkül lehet élni, de velük jobb

Primilla 2015. március 17., kedd 10:18

Annyi szép, hasznosnak tűnő, dizájnos, sőt egyenesen must have konyhai eszközbe botlik az ember mostanában, hogy néha igen nehéz önmérsékletet gyakorolni, és nem vásárolni. Sajnos, ha mégis engedünk a csábításnak, és mindent megveszünk, amit csak megkívánunk, azt nem csak a pénztárcánk bánja, de előbb-utóbb mozdulni sem lehet a konyhában, és ez inkább akadályozni fog a munkában, mint segíteni. 

Összegyűjtöttünk 7+1 konyhai eszközt, ami viszont egyáltalán nem kamu. Ezekkel nem azért hadonásznak olyan meggyőzően a szakácsok, mert jól mutatnak a tévében, hanem mert tényleg nagyon hasznosak. Persze, lehet nélkülük is sütni-főzni, de velük sokkal könnyebb a munka, és tökéletesebb a végeredmény.

Az alap konyhai eszközöket (jó kések, jó minőségű fazekak, vágódeszka, mérleg, stb.) adottnak vesszük, felsorolásunkat egy lépcsővel ezek fölött kezdjük. 

1. Habüst

Eleinte végtelen sznobizmusnak tartottam ezt az eszközt, ezért csak nevettem rajta, ám ma már hamut szórok a fejemre, és belátom, hogy egyáltalán nem volt igazam. Nevével ellentétben nemcsak habveréshez érdemes használni, a habüst ugyanis formájánál fogva kiválóan felfekszik a fazekak peremére. Ezért ha gőz fölött kell melegíteni vagy olvasztani valamit, nincs ennél megfelelőbb eszköz. Ráadásul a gömbölyűsége miatt biztos, hogy nem fog megállni az edény talpa és fala találkozásánál az eldolgozatlan alapanyag.

3430.png
Fotó: gastrobazis.hu
Távolról sincs vége, olvasson még »

Cheddarteszt: amikor a lédig veri a baromi drágát

Tuna Judit 2015. március 16., hétfő 16:19

Pár éve kezdett beszivárogni kis hazánkba is ez a sajtfajta, amit az Egyesült Királyságban előszeretettel fogyasztanak, csak úgy, mint mi a Trappista sajtot. A cheddar egy tehéntejből készült sajt, leginkább narancssárga közepesen sárga és nagyon halvány sárga színekben kapható. Sokan hihetik, hogy a színe az érlelése miatt lett ilyen, esetleg a fajtáját különböztetik meg vele, de az az igazság, hogy ez csak egy színezék a sajtban, ami leginkább annatto, vagy piros paprika. (Egyébként az annatto rendkívül jó színező édességekhez is, kicsit édeskés az íze és nem is drága, mert nem kell belőle sok.) 

A mostani kóstolón előrecsomagolt és lédig (kimért) cheddart is kóstoltunk, összesen tizennégyet. De, hogy ne érje szó a ház elejét, ketté vettük a termékeket, és az egyik halmazban a kimértek voltak, a másikban a csomagoltak, és így a két csoport legjobbjait mutatjuk meg, természetesen a pontszámaink alapján. Egy kakukktojás volt: a laktózmentes cheddar sajt, ezt a csomagoltakhoz soroltuk, és nem csak azért, mert nem lédig termék, hanem mert ez volt az egyik legdrágább is a teszten. 

Az igazi cheddar sajt jó zsíros, omlós, törékeny és nagyon erős ízű (a mature legalábbis). Ezen szempontok alapján kerestük a legjobbakat. Kizárólag az ízére és az állagára adtunk pontszámokat, a termékeket semmilyen tudományos szempont alapján nem vizsgáltuk. 

Cheddar

A Cheddar Anglia legkedveltebb sajtja. Tehéntejből készült kemény sajt, színe szalmasárga, illetve színezve narancsvörös. Állaga enyhén törékeny. Íze erőteljesen aromás, kissé fanyar, a dióra emlékeztet. Anglián kívül az angol nyelvterület több országban is készítenek, többek között az USA-ban, Ausztráliában, a Dél-afrikai Köztársaságban, Kanadában. Emiatt az íze és minősége elég változatos. Nevét az angliai Cheddar (é. sz. 51° 16′ 43″, ny. h. 2° 46′ 40″) településről kapta. A cheddar sajtot neve és eredete ugyan egy adott településhez köti, mégsem részesül az Európai Bizottság védett földrajzi eredetű (protected designation of origin – PDO) termék címében. Zsírtartalma legalább 48% a szárazanyag arányában. Forrás: Wikipédia.org

A maximálisan elérhető pontszám 45 volt, a legjobb egy kimért lett, de sokan meg sem közelítették még a harmincas ponthatárt sem. 

A tesztelők között volt aki imádja az erős cheddarokat: „Imádom a cheddar sajtokat, és nagyon örülnék, ha itthon is elterjedtebb lenne, meg ha nem lenne annyira drága. Kifejezetten szeretem ha erős az íze, úgyhogy remélem lesz ilyen.” és volt olyan is, aki az enyhébb változatot kedveli: „Azóta eszem cheddart, amióta Angliában éltem, és ott kerestem valami trappista jellegűt, a fehér cheddar volt ehhez a legközelebb. Bírom az erősebbet is, de azt csak módjával és ritkán eszem.”  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Magyar pálinkafőzde lett Európa legjobbja

Edicsek 2015. március 16., hétfő 15:01

Taroltak a magyarok a 2015-ös Destillatán, a pálinkák, likörők, whiskyk és egyéb párlatok legrangosabb európai versenyén. A magyar indulók összesen 163 díjat (6 Év Párlata, 7 aranyérmet, 62 ezüst- és 88 bronzérmet) nyertek el. A verseny legnagyobb elismerését is magyar főzdének ítélte a zsűri: a  a 14 ország 162 főzdéje közül az Agárdi Pálinkafőzdét választották az Év Párlatfőzdéjének, egyik alapító-tulajdonosa, Vértes Tibor pedig az Év Főzőmestere lett.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Olcsókonyha: zöldbabpaprikás

Katucikonyha 2015. március 15., vasárnap 11:20

A receptkönyve mindig érdemes felvésni néhány pénztárcabarát receptet, jól fognak jönni hó végén. Most egy tartalmas és olcsó egytálételt mutatunk, amit szezonon kívül mirelitből, szezonban friss zöldbabból is el tud készíteni. Nem bonyolult, gyorsan megvan, olcsó és még finom is.

A zöldbab színe mindegy, egyaránt jó a sárga- és a zöldhüvelyűből is. A darált hús esetünkben csirke, ehhez az ételhez az én ízlésem szerint inkább a sovány hús passzol, de elkészítheti sertésből is. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezeken a gyümölcsökön és zöldségeken van a legtöbb növényvédőszer

Becca 2015. március 14., szombat 09:11

Sokadszorra teszi közzé az amerikai nonprofit környezetvédelmi szervezet, az Environmental Working Group (EWG) azt a listát („Piszkos tizenkettő”), amelyben azok a gyümölcsök és zöldségek szerepelnek, amelyekben a legtöbb növényvédőszer-maradvány található.

Most 48 különböző fajtájú termékből 34 ezer mintát vizsgáltak, melynek kétharmada pozitív lett a teszten, és sajnos az alma hosszú évek óta a lista elején jár. A vizsgálat eredményeit több okból is érdemes azért némi óvatossággal kezelni. Egyfelől más – megengedőbb – szabályok vonatkoznak a növényvédőszerek használatára az USA-ban, mint az EU-ban. Másfelől a vizsgálati eredményekből nem megfejthető, hogy mennyi szermaradványt találtak az egyes mintákon, és azok mekkora része volt mosással eltávolítható. (Vizsgálták azt, hogy van-e az adott terméken szermaradvány és ha igen, hányféle, ha igen, akkor milyen mennyiségben, ám ezek az adatok az összefoglaló jelentésből nem derülnek ki). 

A növényvédőszerek hatásait már sok mindennel összefüggésbe hozták, többek között a gyermekek fejlődési rendellenességeivel, illetve nem kizárható, hogy bizonyos fajták rákkeltőek lehetnek, és/vagy felborítják a hormonrendszer egyensúlyát – mutat rá a U.S. Environmental Protection Agency.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: expressz dzsemes pite

Piszke 2015. március 13., péntek 11:55

Ha van egy késes aprítónk, akkor a hozzávalók kimérésével együtt öt perc alatt sütőbe kerül ez a pite. Ha nincs, az sem tragédia, ekkor aprószemű zabpehellyel és puha vajjal is készíthetjük, aztán csak ki kell keverni a hozzávalókat. 

DSC 0006
Fotó: Piszke

Fél óra múlva már csak egy kicsit kell várni arra, hogy kihűljön, és ehessük. A zabpehelytől ropogós, mégis könnyű a tésztája, a belekerülő dzsem tetszőleges, de ha van otthon egy kis vaníliafagyink vagy görög joghurtunk, az ötperces pitéből vacsoradesszertet varázsolhatunk – langyosan a legfinomabb, de a dzsem miatt másnapig is jól bírja a gyűrődést.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Öntsön tejet a kólába, ha csodát látna!

mzd 2015. március 12., csütörtök 19:48

Teljesen jogos kérdés, hogy egyáltalán miért tenne ilyet, viszont ha már eljátszott a gondolattal, nézze meg a végeredményt! A Youtube-on talált videóban félliteres kólához öntenek egy kis tejet, és bár az elején nem történik semmi izgalmas (nem robban szét, mint akkor, amikor Mentos cukorkát dobnak bele), megéri egy órácskát várni.

A huszadik percnél már látni az eredményt, ami egy óra múlva lesz teljes. A poént nem lőjük le, nézze meg a kísérletről készült alig kétperces filmet és ámuljon. Háttérinformációnak azért elmondjuk, hogy a foszforsav és a tej reakciójának köszönhető a látványos állapot. Az emberi kíváncsiságot egyébként jól jelzi, hogy a videót két hónap alatt több mint négymillióan nézték meg.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

16+1 tésztaétel a zöldségestől a húsosig

Katucikonyha 2015. március 12., csütörtök 14:29

A tésztafőzés mindennapos a magyar családokban is. Egyszerű, kiadós, gyorsan kész van, nem nagyon lehet melléfogni, általában mindenki szereti.

Nálunk is gyűlnek egy ideje a jobbnál-jobb tésztás receptek, most összeszedtük őket, hogy ötleteket meríthessenek. Van benne húsos, sajtos, zöldséges, vega, halas, mindenki megtalálja a kedvére valót! 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sajnos az étteremben nem adhatunk tengerimalacot, tilos

LS 2015. március 11., szerda 13:58

A peruiak tudnak valamit. A viszonylag kevéssé ismert ország konyhája pillanatok alatt hódította meg a világot, séfjeik egyre kapósabbak, világszerte nyílnak a perui éttermek. A látszólagos vírus mögött tudatos munka van, a kormány sok pénzt ölt a gasztronómia felfuttatásába. Ismert szakácsaik Gastón Acurio, Virgilio Martinez, Robert Ortiz – a tradicionális és vidéki perui konyhát értelmezik újra.

Robert Ortiz jelenleg Londonban dolgozik, étterme a Lima már besöpörte a Michelin csillagot. Most átugrott pár napra Budapestre, hogy egy vacsora erejéig összedolgozzon egykori kollégájával Leonardo di Clementével, aki jelenleg a Four Seasons Gresham konyhafőnöke.

A hatfogásos vacsora során Ortiz elkészítette a perui klasszikus fogásokat, és megmutatta, mitől döglik Amerika. Vele beszélgettünk a Pödör olajosok által szervezett sajtótájékoztatón, akik meg akarták mutatni, milyen izgalmas olajokkal dolgozni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért buborékos a kávé teteje

mzd 2015. március 10., kedd 17:35

Régóta tudjuk, hogy a kávé sokaknak drog, de elgondolkodott már azon, hogy miért van néha habos buborék a felszínén csészébe töltés után? Most kiderül!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tojásmentes omlettmuffin - látványos és könnyű vegán reggeli

Steiner Kristóf 2015. március 10., kedd 13:58

Egy héttel ezelőtt az egész Facebook hírfolyamomat ellepte egy "forradalmi kulináris újítás": főként paleo-mániás ismerősök tucatjai posztolták az omlett muffin receptjét, melyben a színes zöldségek patchwork mintákat alkotnak a muffinsütő tepsiben, majd mindezt nyakon kell zúdítani felvert tojással, benyomni a sütőbe negyedórára, és máris kész a minden igényt kielégítő, finom reggeli. Azaz, csak majdnem minden igényt – mert hogy a vegánoknak ennél trükkösebb megoldásra van szükségük.

omelette-muffins
Fotó: fitwithmich.com

No azért nem kell máris „fura alapanyagokról” és „Magyarországon beszerezhetetlen összetevőkről” hőbörögni – szerencsére a vegán „tojás” elsőszámú összetevője, a csicseriborsó liszt ma már a legtöbb bioboltban, és ázsiai élelmiszerboltban kapható, ráadásul könnyedén helyettesíthető kávédarálóban finom porrá őrölt sárgaborsóval, vagy vöröslencsével is. Egy púpozott evőkanál lencse, vagy borsólisztet nagyjából fél-egy deci vízzel, és kiskanálnyi olajjal – oliva, vagy kókusz – keverek ki, attól függően, hogy mennyit vesz fel, de kábé úgy kell kinéznie, olyan állagúnak kell lennie, mint a hagyományos, felvert tojásnak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Budapest menő cukrászdái között kerestük a legjobb islert

Tuna Judit 2015. március 9., hétfő 09:21

Az islert mindenki ismeri, a legtöbb cukrászdában (de még a szuperekben és hiperekben is) kapható. És van, aki szereti, van, aki utálja. Kétféle töltelékkel kapható, piros és narancssárga. Igen, direkt nem nevezem meg a lekvár ízét, mert az többnyire annyira felismerhetetlen, hogy fölösleges is lenne. Egyébként ön is a lekvár színe alapján dönti el, hogy megveszi-e az islert vagy sem?! Ezután ne tegye, ugyanis a sztereotípia, hogy a piros lekvár az hitlerszalonna már nem állja meg a helyét, ugyanis az első helyezett islerben is piros lekvár van, ami savanykás és inkább folyós, mint kocsonyásan szilárd lenne. 

Nem vagyok benne biztos, hogy emlékeznek-e rá, de Magyarországon (vagy legalábbis Budapesten) 25 évvel ezelőtt, nem csak csokoládé bevonatos islert lehetett kapni, de volt tejeskávészínű cukormázas is.

„Az islernek régebben két változata volt: az, amelyik ma ismert, és a cukormáz bevonatú. Ez utóbbinak a tetejét és oldalát csokoládé helyett karamellizált(?) cukorral vonták be, ezért az édesszájúak jobban kedvelték. Ez a máz drappos, középbarnás volt, és kísértetiesen hasonlított ahhoz, ami a francia krémes tetején díszeleg. Szóval lehet, hogy nem is tiszta cukormáz volt, de valami nagyon hasonló.” - emlékeztünk vissza apukámmal. Igen, neki nagy kedvence volt ez a gejl izé. 

Érdekes lenne megtudni, hogy miért ment ki a divatból. A profibban baracklekvár vagy egyéb, pl, eper-, esetleg más lekvár volt töltelékként, a gagyiban puhább változatú hitlerszalonna. „Úgy emlékszem, a Gerbeaud-ban (Vörösmarty tér) lehetett kapni régen és talán a Daubnerben is.” Ez azért is érdekes, mert szerettük volna a Gerbeaud és Daubner islereit is bevonni a tesztbe, de egyik cukrászdában sem lehet kapni islert. Egyszerűen NINCS. Tudta ezt?!

Emlékszik még a cukormázas islerre?

 • 508
  Naná, imádtam!
 • 296
  Igen, de sosem szerettem.
 • 793
  Nem, de megkóstolnám!
 • 439
  Nem és tuti, hogy nem kóstolnám meg!
 • 702
  De most tényleg nincs isler sem a Daubnerben, sem pedig a Gerbeaud-ban?! Ne már!!!

És ha még valamin szeretne csodálkozni, azt is eláruljuk, hogy az isler nem monarchia korabeli, és nem is magyar találmány. Vagy legalábbis az eredeti, amit egy Bad Ischl-ben lévő cukrászdában (Zauner) kreált meg először Richard Kurth az 1950-es években. Eredetileg két verziója volt, egy linzertésztás csokis töltelékkel, csokibevonattal (illetve egyes források szerint kakaós fondattal - újabb utalás a cukormázszerű vonalra), és egy keksztésztás valamilyen savanyú lekvárral és mokkabevonattal.

Amit tehát mi "igazi" islernek gondolunk - linzertészta, savanykás lekvár, csokibevonat -, az valójában a kettő keveréke.

A kóstolón szereplő islereket tudományos alapon nem vizsgáltuk, lekvár, állag, íz, csokoládé alapján viszont igen. A maximálisan elérhető pontszám a 35 volt, a 30-as ponthatárt egyik terméknek sem sikerült megugrania. Mondjuk ez nem jelenti azt, hogy az első helyezett csak ímmel-ámmal ehető, mert igenis nagyon pazar kis isler. A cukrászdák ahonnan kóstoltunk, ábécé sorrendben: Auguszt, Cziniel, Jégbüfé, Szamos, Vanilin, Vári.

A mezőny élesen két részre szakadt, a felsőházhoz tartozók között döntsön egyéni izlése szerint, a kollegák között is kiderült, van, aki kifejezetten a nagyonédesre bukik, más inkább a kiegyensúlyozottabb ízeket preferálja. Az alsóház viszont egyöntetűen megbukott, azokat kerülje el.

Ön szerint hol a legjobb az isler?

 • 374
  Auguszt
 • 75
  Cziniel
 • 394
  Daubner - ja, ott nincs is!
 • 271
  Jégbüfé
 • 1445
  Szamos
 • 89
  Vanilin
 • 177
  Vári
 
 És most nézze meg, szerintünk hol!
Távolról sincs vége, olvasson még »

Hideg nyalat, kender és egyéb furcsaságok az első fagyikiállításról

Edicsek 2015. március 7., szombat 18:37

Most hétvégén tartották meg az első fagylaltkiállítást és -fesztivált, ahol nem csak az idei év menő ízeit lehetett megkóstolni, de három kategóriában versenyeztek is a jeges édességek. Az nagyon hamar kiderült, hogy a gourmet-kodás már a fagyibizniszbe is betette a lábát, pedig mindenki sokkal jobban járna, ha messzire elkerülte volna. És persze aratnak a vegán-, bio- és a paleofagylaltok, valamint a glutén- és laktózmentes változatok.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: ropogós mákos keksz

Piszke 2015. március 6., péntek 08:54

Ez a keksz nemcsak a máktól és a szezámmagtól ropogós, hanem azért, mert tökéletes, levegős tésztája van. Emellett igazából még kézi mixer sem szükséges hozzá, akár egy fakanállal kikeverhetjük a tésztát. Nagyon jól variálható alaprecept, csak a citromlevet ne hagyjuk ki belőle, mert az felel a sütiben a sütőporral és a szódabikarbónával együtt az omlós-ropogós állagért.

DSC 0005(2)
Fotó: Piszke

Ízesíthető fűszerekkel, gyömbérrel, fahéjjal, szerecsendióval, reszelt narancshéjjal, tehetünk bele apróra vágott szárított gyümölcsöt, forgathatjuk csak mákba, csak cukorba, fekete szezámmagba, ahogy szeszélyünk vagy a kamra tartalma diktálja. Fémdobozban sokáig eláll, klasszikus vésztartalék, vagy teába mártogatós, kávé mellett ropogtatós.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sütiiskola: süssünk tortát omlós tésztából!

Ötvös Zsuzsanna 2015. március 4., szerda 14:43

Sütiiskola-sorozatunk előző részében az omlós tészták alapjaival ismerkedtünk meg egy egyszerű és nagyon jól variálható kekszrecept segítségével. Most tovább haladunk a „tananyagban,” és tortát sütünk az omlós tésztából.

Az engadini diótorta egy svájci eredetű édesség, karamellrajongóknak egyszerűen kihagyhatatlan. Omlós tésztából készül a torta burka, amelyben gazdag diós-karamellás töltelék van elrejtve. A torta nagyon jól szállítható és – állítólag, mert ezt még sosem tudtuk kipróbálni – sokáig eltartható. A receptben lépésről lépésre megnézzük, hogyan dolgozzunk az omlós tésztával.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tojáskrémes csirke - ha a tojáskrémet szereti, ezt imádni fogja!

Katucikonyha 2015. március 3., kedd 20:49

Tavaly ilyentájt az egyik kedvenc kenyérfeltétünket, a tojáskrémet mutattuk be (kalóriaszegény változata örök diétázóknak itt), most pedig az egyik csirkés családi kedvenc következik. Vékony csirkemell szeletek, rajta jó vastagon a sajtos tojáskrém, gyorsan összesütjük, és már meg is van az ebéd. Ha pedig marad belőle, hidegen gyönyörű vékony szeleteket vághatunk belőle, ami mehet is a másnapi szendvicsbe.

Én a legjobban valamilyen kemény sajttal (parmezán, grana padano….) szeretem, de működik trappistával is, a lényeg, hogy pirult sajtból jó sok legyen.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Teszt: azt hittük, a facsart narancslé jó

Tuna Judit 2015. március 2., hétfő 11:08

Tudtuk, hogy nagy fába vágjuk a fejszénket mikor eldöntöttük, hogy leteszteljük a hiperekben és szuperekben kapható facsart - vagyis nem koncentrátumból készült - narancsleveket, éppen ezért előre szeretnénk leszögezni: tisztában vagyunk azzal, hogy nagyon sok múlik az aktuális gyümölcs frissességén, minőségén és származásán is.

Mégis mikor feltűnt, hogy az Auchanban háromfajta, saját márkás, nem koncentrátumból előállított narancslevet lehet kapni, el kezdett motoszkálni a fejünkben, hogy ezt azért már illene megkóstolni. Nos, az nyilvánvaló, hogy összetevőügyileg az összes termék azonos: narancslé és narancshús, de ízben - mi is meglepődtünk - óriási különbségek vannak.

Ja, és igen! Minden terméket pasztőröztek, hogy tovább elállassanak a hűtőpultban... Sajnos kevesen engedhetik meg maguknak Magyarországon, hogy minden nap bolti, frissen facsart gyümölcslevet fogyasszanak, ezért a hőkezelés tűnik a legjobb megoldásnak a cégek számára, hogy akár 1 hónapig is kint állhasson a termékük a boltban anélkül, hogy megromlana. Enélkül elég veszteséges lenne ez a vállalkozás, de azért ne dőljenek be annak, hogy most tényleg megkapják a frissen facsart narancslé élményét.

Minden gyümölcslevet a kóstoló előtt egy nappal vettünk, a hűtőszekrényben tartottunk, és csak a teszt előtt öntöttük őket poharakba. A termékeket semmilyen tudományos alapon nem vizsgáltuk és kizárólag íz-szerint osztályoztuk őket.

A legmagasabb elérhető pontszám a 35 volt, a győztesnek csupán 23-at, a legutolsónak összesen 11 pontot sikerült megszereznie, ami azért sok mindent elmond erről a kóstolóról. A videó megmutatja, milyen élményt adnak a rosszabb darabok.

Egyik kolléganőm eképpen vélekedett: „Elöljáróban annyi, hogy nagyon sokszor iszunk facsart leveket itthon, és az alapján egyik terméket sem venném meg soha. Lehet, hogy ez amiatt van, hogy valamit csinálni kell vele, hogy eltartható legyen (talált!), vagy nem tudom, de ezek egyszerűen nem jók. Egy jobb dobozos narancslé nem nyújt számomra kevesebbet. A Sparban régen mindig volt a zöldségosztályon ilyen félliteres frissen facsart lé, amit ott csináltak frissen, na az finom volt, de mostanában szinte soha nincs már.”

Ha meg arra kíváncsi, hogy hogyan végeztek a dobozos 100 százalékos narancslevek, azt is elolvashatja egy korábbi cikkünkben, de mivel új versenyzők is feltűntek a piacon, hamarosan újra leteszteljük ezeket a termékeket is!

Narancslé

A gyümölcslé olyan nem erjesztett, de erjeszthető termék, amelyet egészséges, megfelelően érett, friss vagy hűtéssel tartósított, egy- vagy többfajta gyümölcsből nyernek, és az előállításhoz felhasznált gyümölcs(ök)re jellemző színe, illata, íze van. Olyan gyümölcsléhez, amelyből a gyártás során elválasztották az aromát, a velőt és a rostot, ezek visszaadagolhatók. A gyümölcslevek esetében mindig fel kell tüntetni, ha koncentrátumból vagy sűrítményből készült, azt jól láthatóan és olvashatóan a megnevezéshez közel kell elhelyezni. Forrás: Magyar Élelmiszerkönyv

Távolról sincs vége, olvasson még »

Izomkaják: lecsós-krumplis csülök

Katucikonyha 2015. március 1., vasárnap 11:36

Sok munka nincs vele, de a sütésre rá kell szánni a 2-2,5 órát. Az eredményért viszont hálás tekinteteket és elismerő hümmögést kapunk.

A férjem bizony egy ilyen szép adag csülköt kapott tőlem Valentin-napra. Tudom-tudom, nem épp a legromantikusabb egy állat lábát adni a kedvesnek a szerelmesek napján, de ő ennek örült a legjobban.

Ha pedig rákapott a csülökre, főzzön pörköltet is! 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hét kedvenc fánkrecept – búcsú a téltől

Katucikonyha 2015. február 28., szombat 10:07

A februártól búcsúzni talán csak egy dolog miatt fájó, hogy később már nem szokás fánkot sütni. Pedig miért ne lehetne? Tavasszal és nyáron is odáig lesznek érte a gyerkőcök és a felnőttek is.

Cikkünkben összegyűjtöttük a kedvenc fánkreceptjeinket, és megmutatjuk, hogyan kell tolófánkot sütni.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63

Blogok, amiket olvasunk

KETTŐS MÉRCE Percenként keres annyit, mint más havonta

Mészáros Lőrinc tavaly 96 milliárd forinttal gazdagodott. Napi 263 millió, percenként 183 ezer forint gyarapodás. Nem rossz!

KREATÍV PSZICHOLÓGIA Ezek a játszmák teszik tönkre a kapcsolatainkat

A játszmákkal nem csupán saját magunkat tehetjük boldogtalanná, de embertársainkat is az őrületbe kergethetjük játszi könnyedséggel.

HATÁRÁTKELŐ Hogyan szerezzünk barátokat külföldön?

Négy éve költöztünk Svédországba, nulla kapcsolattal. Innen épült fel a társaságunk. Tippek barátkozáshoz.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés