Áram az evőpálcikába, orrszőrszámolgatás: a legfurcsább idei Ig Nobel-díjak

GettyImages-596940494

A 2023-as Ig Nobel-díjak bizonyítják, hogy a tudomány nem száraz és unalmas mindig, van hely a furcsa és mulatságos kutatásoknak. Idén azt vizsgálták, hogy az unatkozó tanárok hogyan befolyásolják a diákok viselkedését, vagy hogy az apró halak párzási szokásai hogyan változtatják meg a víz keveredését a világ legnagyobb óceánjában.

A fizika Ig Nobel-díjat Jan Zalasiewicz professzor kapta, aki azt vizsgálta, hogy a nagy halrajok hogyan járulnak hozzá a vizek keveredéséhez egy olyan helyen, ahol a part menti feláramlás tápanyagokat hoz a felszín közelébe. Kiderült, hogy a szardellák és más halak 10-100-szorosára növelik a turbulenciát ezeken a helyeken. Ez jelentős, és eddig figyelmen kívül hagyott hatással van az óceánok hőháztartására. 

Azt már kevésbé értjük, hogy az orvostudományi Ig Nobel-díj hogyan segíti a társadalmat. A szerzők azt vizsgálták, hogy a holttestek mindkét orrlyukában azonos-e az orrszőrök száma. Az a tény, hogy a munka társszerzői többek között az Egyesült Államok, Irán és Vietnám kutatói voltak, arra utal, hogy inkább valamiféle békedíjat érdemelnének. Ám ők azt figyelték, hogy az alopécia okozta orrszőrhullás hogyan fokozhatja az allergiát és a felső légúti fertőzéseket. Ha tudjuk, hogy ez mennyire szimmetrikus, az hozzájárulhat a betegség jobb megértéséhez.

A 2023-as Ig Nobel-díj egy vécének is járt

A díjat persze nem csupán kutatók kaphatják meg. Idén például egy okostoalett kapta a közegészségügyi díjat, amely képes elemezni a beleérkező vizeletet és székletet. A legfurcsább azonban az, hogy még csak élni sem kell ahhoz, hogy valaki díjat nyerjen. Stanley Milgram 1984-ben hunyt el, de idén elnyerte az Ig Nobel-díjat pszichológiáért. Nem azért a hírhedt munkájáért, amelyben kínzási parancsokat követő embereket vizsgált, hanem egy ötven évvel ezelőtti tanulmányáért, amely azt vizsgálta, hogy hány embernek kell egy város utcáján állnia és az eget bámulnia, mielőtt mások is csatlakoznak hozzájuk. Szerencsére a tanulmány társszerzője, Len Bickman még életben volt, hogy átvegye a tízbillió (zimbabwei) dolláros jutalmat.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek