Rosszul teszed, ha te is ledőlsz a kanapéra evés után

GettyImages-529363233

A tudósok most jöttek rá arra, hogy a Földközi-tenger vidékén honos mediterrán étrendnek évszázadok óta része egy bizonyos mozgásforma is, amely az egészséges ételek mellett szintén jelentősen hozzájárul az egészség megőrzéséhez.

A mozgásforma olyannyira része ennek az életmódnak, hogy a rendkívül egészséges mediterrán étrend alapjaként tartják számon.

Nem csupán az ételek számítanak

A legfrissebb kutatások bebizonyították, hogy a mediterrán étrend egészségmegőrző sikere nem csupán a diéta által javasolt élelmiszerekben keresendő. A gyaloglás is része ennek az életmódnak, melyről megállapították, hogy a rendkívül egészséges mediterrán étrend alapjaként funkcionál. A közvetlenül az étkezések után beiktatott séta lehet az egyik oka annak, hogy a mediterrán étrend csökkentheti a cukorbetegség, a magas koleszterinszint, a szívbetegségek, a szélütés és egyes daganatos betegségek kockázatát, miközben erősíti a csontokat, javítja az agyműködést, megelőzi a demenciát és a depressziót, illetve segíti az egészséges fogyást.

A jó vércukorszint eléréséhez az egészséges étkezés mellett mozgásra is szükség van
A jó vércukorszint eléréséhez az egészséges étkezés mellett mozgásra is szükség vanBakiBG / Getty Images Hungary

Nincs szükség nagy túrákra

A kutatás kapcsán közzétett tanulmány szerint az étkezéseket követő sétának nem kell túl sokáig tartania, elegendő két-öt percnyi gyaloglás is.

Csupán néhány percig tartó sétára van szükség étkezés után
Csupán néhány percig tartó sétára van szükség étkezés utánSorrasak Jar Tinyo / Getty Images Hungary

Mint kiderült, az étkezés utáni álldogálás is jótékony hatással van a szervezetre, de nem annyira, mint egy séta. Míg a nap folyamán és az étkezések után időszakosan beiktatott álldogálás átlagosan 9,51 százalékkal csökkenti a vércukorszintet a hosszan tartó üléshez képest, addig a napközbeni séta mintegy 17 százalékkal csökkentette a vércukorszintet. 

Összességében elmondható, hogy a hosszan tartó ülés megszakítása álló és könnyű sétaszünetekkel egész nap jótékony hatással van a vércukorszintre.

Ezért kell rögtön étkezés után mozogni

A kutatók a tanulmányban leírták azt is, hogy ha evés után sétálni megyünk, akkor a vércukorszintjük fokozatosan megemelkedik, majd csökken, és az inzulinszintünk is stabilizálódik ahhoz képest, mint ha állva vagy ülve maradnánk.

Szakértők szerint a vércukorszint-emelkedés megakadályozása jót tesz a szervezetnek, mivel a nagy kiugrások és a gyors esések növelhetik a cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatát. Miután a vércukorszint 60-90 perccel étkezés után ugrik meg, ezért a legjobb, ha az étkezés befejezése után azonnal mozgunk egy kicsit.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra