Fejfájással ment orvoshoz, hatalmas, élő parazitát találtak az agyában

GettyImages-1065782734
Gerhát Petra

Fejfájás, hasmenés, izzadás és hasfájás is szerepelt a tünetei között, amikor először felkereste orvosát az ausztrál nő. Végül az agyában találták meg a problémát kiváltó bajt, egy féreg tette tönkre a szervezetét.

Az ausztrál nő betegségét okozó Ophidascaris robertsi féreg, mely a szőnyegpitonok egyik élősködője, nem az egyetlen féregfajta, amely megfertőzheti az emberi agyat. 

A gyomorpanaszokkal kezelt nő három héttel azután, hogy először jelezte orvosainak, hogy nem érzi jól magát, ismét kórházba került. Ám míg korábban fertőzést sejtettek a bajok mögött, az új tünetek sokkal ijesztőbb betegségre utaltak. 

Az állatok élősködői az emberre is veszélyesek lehetnek
Az állatok élősködői az emberre is veszélyesek lehetnekEd Reschke / Getty Images Hungary

Az orvosok is megdöbbentek

A CT-vizsgálatokat elvégezve még mindig daganatra gyanakodtak az orvosok, melynek testszerte feltételezték áttéteit a fájdalmas pontokat vizsgálva. Sanjaya Senanayake, az Ausztrál Nemzeti Egyetem és a Canberra Kórház fertőző betegségekkel foglalkozó orvosa azonnali, biopsziás vizsgálattal szerette volna minden kétséget kizáróan megfejteni, mitől van rosszul páciense. A beavatkozás során egy húrszerű szerkezetet észlelt, amit csipesszel kitépett.

A rózsaszínvörös, félceruzányi szövet azonban élt – még akkor is mozgott, miután kiemelték az asszony agyából. Az orvosok természetesen nagyon megdöbbentek, hiszen egyáltalán nem számítottak arra, hogy egy féreg jelenléte okozza a fájdalmakat. 

Az állatok élősködői is lehetnek veszélyesek

A parazitáról kiderült, hogy a szőnyegpitonok egyik élősködője, az Ophidascaris robertsi féreg az. Eddig soha nem találkoztak vele emberi szervezetben annak ellenére, hogy bizony többször előfordult már korábban is a világ más tájain, hogy egyéb, nagyra nőtt élősködő került valahogy az emberek szervezetébe. 

Az egyik leggyakrabban fertőző parazita Afrika és Dél-Amerika lakosai számára veszélyes. Az onchocerciasis, vagyis a folyami vakság felelőse szintén egy fonálféreg, az említett kontinenseken őshonos fekete legyek csípésén keresztül terjed. A férgek az emberi testben mozogva eljuthatnak a szaruhártyába, blokkolja a látást, zöld hályogot és vakságot is okozhat. 

A dracunculiasis a Guinea területén őshonos Dracunculus medinensis parazita által okozott fertőzés. Ez az élősködő a vízbe petézik, a nem megfelelően tisztított ívóvízzel pedig az emberek szervezetébe kerülhetnek petéi. A kikelő lárvák a testben vándorolva keresik a tökéletes helyet, ahová befészkelhetnek, általában a végtagokban találják meg ezt – s ott fájdalmas keléseket okoznak. Az afrikai országban leginkább a száraz évszakok idején pangó ivóvízkészletek fogyasztása miatt okozhatnak nagy problémát az ott élőknek. 

A toxocarosis is egy paraziták által terjesztett kór, ennek neve ismerősen csenghet. A Toxocara férgek macskákban és kutyákban élősködnek. A négylábúak az udvarokban, közterületeken, homokozókban vagy nyilvános parkokban bárhova üríthetik székletüket, apró parazitatojásokat elszórva. A gyerekek játék közben könnyen megfertőződhetnek ezekkel.

Nem véletlenül javasolják a magyar állatorvosok is a rendszeres féregtelenítést, ez a betegség ugyanis hasonló a hazánkban is elterjedt, főként a várandósokra és a kisgyermekekre veszélyes toxoplazmózishoz. Az ugyan ritka, hogy egészen az agyig jussanak bármely élősködők, azonban rengeteg embert érinthet az eleinte láthatatlan kór. Angliában az orvosi jelentések szerint 20 gyermekből egy fertőzött lehet a toxocarosissal. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra