Ez a titokzatos fényjelenség előzte meg a pusztító marokkói földrengést is

GettyImages-1231292262

Szeptember 8-án pénteken, helyi idő szerint 23:00 óra tájban a Richter-skála szerint 6,8-as erősségű földrengést regisztráltak Marokkóban, a fővárostól bő 70 km-re lévő epicentrummal. Az 1960-as óta páratlanul nagy rengés bekövetkezését most is különös fényjáték előzte meg. Hasonló rejtélyes, földrengés előtti fényjelenségről már az ókori görögök is beszámoltak.

A tudományos közélet továbbra is értetlenül áll azok előtt a fényjelenségek előtt, amelyekről már több száz évvel ezelőtti feljegyzések is beszámoltak. Léteznek ugyan különböző elméletek a különös fényjelenség lehetséges okaira, de arról tudományos konszenzus továbbra sem született.

Az EQL-ként, azaz az earthquake lightsként emlegetett látomás különböző színekben és alakokban jelenik meg, a szakértők szerint általában a szeizmikus mozgásokat közvetlenül megelőzően, vagy azok kíséretében. Ilyenekről számoltak be a legrégebbi időkből már az ókori görögök is, a múlt heti marokkói eset előtti jelentős földrengések közül pedig a Perut sújtó 2007-es piscói, valamint a Kínát megrázó 2008-as szecsuáni rengés előtt is.

Az EQL-fényjelenség gyakran a sarki fényre emlékeztető
Az EQL-fényjelenség gyakran a sarki fényre emlékeztetőOwen Humphreys – PA Images / Getty Images Hungary

John Derr geofizikus, az Egyesült Államok Geológiai Szolgálatának egykori munkatársa és a témával kapcsolatos számos tudományos értekezés szerzője 2019-ben az Encyclopedia of Solid Earth Geophysicsben közzétette, hogy ezek a máig titokzatos fényjelenségek olykor a híres sarki fényre emlékeztetőek, máskor villámlásszerűek, de akár izzó gömbformát is ölthetnek. 

Marokkóban most több mint 300 ezer ember maradt fedél nélkül
Marokkóban most több mint 300 ezer ember maradt fedél nélkülCarl Court / Getty Images Hungary

A kutató, 2014-ben, a Seismological Research Letters folyóiratban megjelent tanulmányához, munkatársaival együtt 65 európai és amerikai földrengés rendelkezésre álló adatait egészen 1600-ig visszamenőleg vizsgálva kimutatta, hogy

  • az esetek 80%-ánál a Richter-skála szerinti 5,0-s erősségnél is nagyobb földrengések előtt vagy alatt, illetve
  • az epicentrumtól 600 km-es körzetben volt tapasztalható hasonló EQL-jelenség.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra