A CIA végezni akart Bob Marley-val: ez volt az oka

GettyImages-88098971
Olvasási idő kb. 6 perc

Bob Marley fiatalon, 36 évesen hunyt el bőrrákban, de a halál már korábban is közel járt hozzá: otthonában lőtték meg őt és feleségét, az egyik merénylő pedig később úgy nyilatkozott, a CIA megbízásából cselekedett.

A jamaicai énekes neve összeforrt a reggae műfajával: olyan slágereit, mint a One Love, az I Shot The Sheriff vagy a No Woman No Cry, a világ minden táján ismerik. Azt viszont nem mindenki tudja, hogy 1976. december 3-án merényletet kíséreltek meg a zenész ellen, amelyben menedzserének köszönhetően csak kisebb sérülést szenvedett.

Próba közben támadtak rá fegyveresek

A merénylők nem máshova jutottak be, mint Marley házába, ahol azon a napon épp egy közelgő koncertre, a Smile Jamaica nevet viselő fellépésre készült az énekes az őt kísérő zenészekkel. A kingstoni Hope Roadon található házban éppen az I Shot The Sheriffet próbálták Tyrone Downie billentyűs visszaemlékezése szerint, amikor Marley egy kis időre elhagyta a próbatermet, hogy a konyhából gyümölcsöt hozzon. 

A következő pillanatban azt vették észre, hogy egy kar nyúlt be az ajtón, kezében fegyverrel, és azonnal lőni kezdett.

Bob Marley a karján szenvedett sérülést a merényletben, ám a merénylő nem ide, hanem mellkasára célzott eredetileg. Don Taylor, a menedzsere rántotta el a zenészt, így a golyó célt tévesztett, és csak kisebb sebesülést tudott okozni Marley-nak. Taylor, valamint Louise Griffin, a zenészek egy másik alkalmazottja is megsebesültek az esetben.

Bob Marley koncertje a béke és az egység létrehozását szolgálta volna
Bob Marley koncertje a béke és az egység létrehozását szolgálta volnaChris Walter / Getty Images Hungary

Rajtuk kívül megsérült még Marley felesége, Rita is, aki éppen egy autóból szállt ki, amikor a merénylők tüzet nyitottak rá.

A találat a fején érte, de szerencsére csak súrolta bőrét, így komolyabb sebesülést nem szenvedett el annak hatására.

Csoda, de a fegyveresek ekkor elmenekültek, feladatuk befejezetlen maradt, senki sem halt meg a Hope Roadon.

Bob Marley befolyásáért küzdöttek a jamaicai pártok

De miért akarhatta valaki a Wailers egykori énekesét, a már ekkor is nagyon ismert Marley-t megölni? A dolognak politikai indítéka volt, és a merénylők egyike azt nyilatkozta, hogy a CIA utasítására cselekedtek, állítása szerint drogot és fegyvert kaptak cserébe azért, hogy megpróbáljanak végezni Marley-val.

A hetvenes években Kingstont mindennek lehetett nevezni, csak biztonságosnak nem. A feszültség egyre kiélezettebb volt a CIA, praktikusan az amerikaiak által támogatott Jamaicai Munkáspárt, valamint a Nemzeti Néppárt között, mely mögött Kuba és a Szovjetunió állt.

A két csoportosulás küzdött a már akkoriban igencsak befolyásos reggae-zenész szimpátiájáért: 1972-ben Bob Marley a Nemzeti Néppárt mellé állt, ám négy évvel később már semlegesebb hangot ütött meg.

Michael Manley, a Nemzeti Néppárt miniszterelnöke viszont mindenképp Marley támogatásával akart nekiindulni a választásoknak.

A tét nem is volt kicsi. Jamaica ekkor a brit gyarmati státuszból való kilépését követő legsötétebb időszakát élte: a boltokból rendre kifogyott az élelmiszer, a mindennapokat áramszünetek tarkították, nagyon sokan birtokoltak fegyvert, és katonai alakulatok járőröztek, saját szabályaikat betartatva.

Csúnyán kijátszották őt

Akarata ellenére rángatták bele a kampányba
Akarata ellenére rángatták bele a kampánybaChris Walter / Getty Images Hungary

Bob Marley úgy döntött, szeretne tenni valamit annak érdekében, hogy az állapotok rendeződjenek hazájában: ahelyett, hogy kiállt volna valamely párt mellett, ezzel eldöntve vagy legalábbis támogatva győzelmét, inkább egy hatalmas koncertet jelentett be. Ez volt a Smile Jamaica, melyet Stevie Wonder inspirált. A zenész korábban a vak jamaicai gyermekek megsegítésére adott koncertet, Bob pedig a szeretet és a béke üzenetét szerette volna ezzel a fellépéssel közvetíteni.

A Nemzeti Néppárt furfangos döntést hozott: a választások időpontját összehangolta a koncerttel, így azt a látszatot tudták kelteni, hogy Marley, ha kimondatlanul is, de mellettük való kiállásként zenél az eseményen. 

A zenészt ez természetesen nagyon dühítette, hiszen kijátszották őt – és veszélybe is került a biztonsága, amiről tudott Marley is, mivel rendőri védelmet kapott, ám, ahogyan ezt a merényletkísérlet is bebizonyította, ez nem ért sokat.

Egyik merénylője vallott a CIA-ra

A sikertelen gyilkossági kísérletet követően a fegyvereseket elfogták, bíróság elé állították, és később kivégezték: az eseményen jelen volt a zenész is. Ekkor árulta el az egyik fegyveres, hogy a CIA utasítására cselekedtek. Marley nem meglepő módon ekkor nem érezte már magát biztonságban Jamaicában, úgy döntött, hogy két évre Angliába költözik.

1978-ban aztán visszatért hazájába, és One Love Peace Concert címmel megtartotta azt a fellépést, amelyre annak idején készült. Az eseményen sikerült színpadra hívnia és kézfogásra kényszeríteni a két rivális párt vezetőjét is.

A befolyásos zenészt ekkorra már diagnosztizálták melanomával: egyik lábkörme alatt alakult ki a daganatos elváltozás. A későbbiekben a rák a tüdejébe és az agyába is átterjedt, majd 1981. május 11-én elhunyt. Halálával kapcsolatosan egy összeesküvés-elmélet is szárnyra kapott – e szerint Bill Oxley, a CIA egyik állítólagos ügynöke ugyanis halálos ágyán nemcsak azt ismerte el, hogy benne volt az 1976-os merényletkísérletben, hanem még azt is állította, hogy annak kudarcát követően sikeresen beinjekciózta a reggae-zenészt rákkal.

Állítólag fotósként férkőzött a közelébe, és rávette arra, hogy egy pár Converse cipőt felvegyen, amelybe a tűt elrejtette.

Mindez teljesen légből kapott, semmilyen módon nem igazolható állítás, Oxley nevű ügynökről nem található információ. A Marley ellen megkísérelt merényletet és politikai tevékenységét egy hamarosan bemutatandó film is körüljárja: a One Love című film jövőre kerül majd a mozikba. Kíváncsian várjuk, a CIA szerepet kap-e benne.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek