Már halálos áldozata is van a fertőzött éttermi ételnek: ezekre a tünetekre kell figyelni

GettyImages-534929170

Az ételbotulizmus egy bakteriális ételmérgezés, mely az idegméregként számontartott botulinum toxin hatására halálos izombénulást is okozhat. Leginkább nyers húsok vagy nem megfelelően hőkezelt ételek, konzervek útján jut a szervezetbe. A bordeaux-i étterem tulajdonosa saját szardíniáját szolgálta fel a nőnek, aki később életét vesztette, de vendégei közül többeket még intenzív osztályon kezelnek.

A Bordeaux városában lévő Tchin Tchin étterem és borozó tulajdonosának saját készítésű, helyben tárolt szardíniáját fogyasztotta az a 32 éves nő, aki az ételtől megfertőződve életét vesztette. A bárban fogyasztó ír, német és kanadai vendégek közül 12 főt jelenleg is kritikus állapotuk miatt intenzív osztályon kezelnek.

A francia egészségügyi szervek arra hívták fel a lakosság figyelmét, akik érintettek lehetnek, fokozottan figyeljék magukon a tüneteket, és bármilyen gyanús jel észlelése esetén haladéktalanul forduljanak orvoshoz.

A bordeaux-i ételmérgezés miatt jelenleg 12 embert kezelnek intenzív osztályon
A bordeaux-i ételmérgezés miatt jelenleg 12 embert kezelnek intenzív osztályonCaiaimage/Martin Barraud / Getty Images Hungary

A botulizmus tünetei 12–36 órával a fertőzött élelmiszer elfogyasztását követően jelennek meg,

többek között, elsősorban fáradtság, szájszárazság, hányás, izomfájdalmak, különböző látási nehézségek, szélsőséges esetben akár légzésbénulás formájában. A botulinum toxin az étel maradékán kívül fogyasztójának véréből és székletéből is kimutatható, de a vizsgálatok elvégzéséhez szükséges idő a fertőzések jelentős részénél nem áll rendelkezésre a tragédia bekövetkezte előtt.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek