Már halálos áldozata is van a fertőzött éttermi ételnek: ezekre a tünetekre kell figyelni

GettyImages-534929170

Az ételbotulizmus egy bakteriális ételmérgezés, mely az idegméregként számontartott botulinum toxin hatására halálos izombénulást is okozhat. Leginkább nyers húsok vagy nem megfelelően hőkezelt ételek, konzervek útján jut a szervezetbe. A bordeaux-i étterem tulajdonosa saját szardíniáját szolgálta fel a nőnek, aki később életét vesztette, de vendégei közül többeket még intenzív osztályon kezelnek.

A Bordeaux városában lévő Tchin Tchin étterem és borozó tulajdonosának saját készítésű, helyben tárolt szardíniáját fogyasztotta az a 32 éves nő, aki az ételtől megfertőződve életét vesztette. A bárban fogyasztó ír, német és kanadai vendégek közül 12 főt jelenleg is kritikus állapotuk miatt intenzív osztályon kezelnek.

A francia egészségügyi szervek arra hívták fel a lakosság figyelmét, akik érintettek lehetnek, fokozottan figyeljék magukon a tüneteket, és bármilyen gyanús jel észlelése esetén haladéktalanul forduljanak orvoshoz.

A bordeaux-i ételmérgezés miatt jelenleg 12 embert kezelnek intenzív osztályon
A bordeaux-i ételmérgezés miatt jelenleg 12 embert kezelnek intenzív osztályonCaiaimage/Martin Barraud / Getty Images Hungary

A botulizmus tünetei 12–36 órával a fertőzött élelmiszer elfogyasztását követően jelennek meg,

többek között, elsősorban fáradtság, szájszárazság, hányás, izomfájdalmak, különböző látási nehézségek, szélsőséges esetben akár légzésbénulás formájában. A botulinum toxin az étel maradékán kívül fogyasztójának véréből és székletéből is kimutatható, de a vizsgálatok elvégzéséhez szükséges idő a fertőzések jelentős részénél nem áll rendelkezésre a tragédia bekövetkezte előtt.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra