ALAPKONYHA

Ha nem eszed meg a szendvicsed, meghal egy egyszarvú!

ermiz 2015. október 14., szerda 16:17

A táska aljáról kihúzott több napos szendvicsek, összenyomódott almák, félig rágott, aztán elhajított zsömlék. Nagyjából ilyenek az iskolás gyerekek uzsonnázási szokásai. A Daily Mail összegyűjtött néhány kedves, írónikus, goromba vagy vicces üzenetet, amivel kétségbeesett szülők próbálják a gyerekekbe imádkozni az (egészséges) ételeket. Kattintson, és nézze meg, mennyire kreatívak - vagy nem, az amerikai és angol szülők! 

Koffeinfüggők figyelem: kávéadag omlós kekszben

Ötvös Zsuzsanna 2015. október 13., kedd 13:54

Koffeinfüggő olvasóink garantáltam imádni fogják ezt a kekszet: roppanós vajas-omlós kekszek kávéval megbolondítva. A keksz akkor lesz a legfinomabb, ha jó minőségű, szemes (lehetőleg arabica) kávét használunk hozzá, és ezt közvetlenül a keksz sütése előtt, frissen törjük össze mozsárban, vagy daráljuk durvábbra kávédarálóban.

Akár fűszerekkel is megbolondíthatjuk a kekszeket: a jolly joker vanílián kívül jól passzol a kávéhoz a fahéj, a szerecsendió és a kardamom is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Teszt: Jobb az Oreo, mint a klónjai?

Tuna Judit 2015. október 12., hétfő 09:54

Óriási hájp alakul az Oreo keksz körül nálunk is, mi egyelőre nem nagyon értjük, hogy miért, de ha már tényleg ekkora menőség, úgy döntöttünk megnézzük sikerül-e felfedezni a vakteszten, hogy melyik az eredeti termék.

Gyakorlatilag prekoncepciók nélkül vágtunk neki a tesztnek, valamennyien ettünk már Oreót, de nem vagyunk rajongók. Így tulajdonképpen arra voltunk kiváncsiak, tényleg az eredeti-e a legjobb, vagy a másolatok képesek megszorongatni a nagy nevet.

Oreo

1912. március 6-án egy manhattani kis pékség úgy döntöt, hogy csinálnak egy keksz-szendvicset, nos, ez volt az Oreo. Az elmúlt 100 évben szépen hozott a konyhára ez a kis nyalánkság, ugyanis 1,5 milliárd dolláros éves bevétele van. Forgalmazója, az amerikai Kraft Heinz Company (igen, ez a régi Kraft Foods). Forrás: Wikipedia.org

Az édességeket nem tudományos alapon vizsgáltuk, kizárólag az ízükre és az állagukra adtunk pontot. A maximálisan elérhető pontszám 35 volt, és egyik sem kapott megsemmisítően kevés pontot, hiszen a legutolsó is 24-et gyüjtött, máskor ennyivel nyerni lehet a teszten.

Azért ne keseredjen el senki, ha nem a kedvence került az előkelő első helyre, ugyanis a kollégák szerint nagyon hasonlítanak egymásra az oreo és klónjai: „Mind tök finom volt, mert édesek voltak és kekszből voltak.” „Ez mind tök ugyanolyan. Jó, azért fel lehet ismerni az igazi Oreót, de a többi is nagyon jó.” „Nagy a hasonlóság, mégis, nekem maradt az eredeti a kedvencem.”

Ön szerint miért ekkora menőség Oreót enni?

  • 521
    Azért, mert Oreo!!
  • 558
    Azért, mert az Oreo nagyon finom és minden gyerek szereti, meg valami külföldi cucc és ott is mindenki szereti.
  • 1066
    Ez időszakos, gyorsan ki fog kopni a divatból.
  • 2067
    Egyáltalán nem menőség.
  • 1318
    Senki nem tudja, senki nem érti, de azért az.
Távolról sincs vége, olvasson még »

Kompót deluxe: vörösborban párolt körte

Ötvös Zsuzsanna 2015. október 11., vasárnap 09:51

Nagyon egyszerűen elkészíthető desszert a fűszeres vörösborban párolt körte. Tulajdonképpen semmi más dolgunk nincs vele, mint a meghámozott körtéket nyakon önteni vörösborral, fűszerezni, majd élvezni, hogy a lakást elárasztja a fahéj, a szegfűszeg és a gyömbér illata, míg párolódnak a körték.

Akár előre is elkészíthető; és ha fel szeretnénk kicsit turbózni, tálaljuk egy gombóc vaníliafagyival!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Lenyügöző, mozgóképes torta - őrület menő!

mzd 2015. október 10., szombat 10:11

Alexandre Dubosc elég magas szinten űzi a tortakészítést: a művész olyan süteményeket alkot, amik aztán a régi zoetrópokhoz hasonlóan egy jelenetet játszanak le – a különbség az, hogy itt 3D-ben. A pár napja a Vimeóra feltöltött videója Melting Pop névre hallgat és azt láthatjuk rajta, ahogy elkészül a pattogatott kukorica, majd az éhes száj bekapja, pac-man fejek eszik a mogyorót – és mindez végtelenítve. Nézze csak:

Melting POP from Alexandre DUBOSC on Vimeo.

Dubosc-ra egyébként anno akkor figyeltünk fel, amikor Tim Burton tiszteletére elkészítette a The Caketrope of BURTON's Team című filmet idéző tortacsodát. Azon a szaladgáló nyulak mellett helyet kaptak csontok, agyra hajazó diók és szemből denevérré alakuló motívumok is.

The Caketrope of BURTON's Team from Alexandre DUBOSC on Vimeo.

Ha kíváncsi arra, hogy mit művel(t) még ezeken kívül Dubosc,  akkor ajánljuk a videós oldalát, illetve a honlapját - utóbbin egyébként részletesen dokumentálva találja meg, hogy milyen fázisokból állt a torták elkészítése, hátha kedvet kap ön is.

Pénteki süti: tejcsokis-ropogós keksz

Piszke 2015. október 9., péntek 15:24

Lehet, hogy elsőre furcsán hangzik a tejcsokihoz a szezámmag, de szuper párost alkot az édeskés csokival a pirult szezámmag, ami körbefut a kekszek szélén – és mint tudjuk, minden sütinek a széle a legjobb! Tetszik vagy nem, itt az ősz, és nincs jobb egy gyorsan sötétedő délután pár keksznél, amit nem kell nyújtani, alig fél óra alatt kész, ráadásul selymes és ropogós egyszerre.

Baj van a szezámmal, de azért csokis legyen?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miből készülnek a kenyerek? A pék megmondja!

ermiz 2015. október 8., csütörtök 09:00

Bő két hete kenyereket teszteltünk, amibe a Pipacs pékség alapítóit Fülöp Ádámot és Tóth Marcit is belevontuk, akik szakmai meglátásaikkal segítették a munkánkat. Csak kapkodtuk a fejünket, mi mindent írnak rá a gyártók a kenyerekre, és ezek milyen gyakran félrevezetőek, vagy egyszerűen nem igazak.

Hagyományos kovászos kenyér? Házias Hazai? Kemencés vágott? Parasztkenyér? Alpesi kenyér? Mivel a magyar élelmiszerkönyv a kenyérrel kapcsolatban nem túl sok mindent szabályoz, a marketingeseknek tág tere van, amikor arról van szó,  hogy valami vonzót kéne ráírni a csomagolásra.

Pék szakértőink segítségét kértük, hogy megértsük, mit jelent pontosan, hogy egy kenyér kovásszal készült, és miért írnak olyanokat a gyártók a termékekre, amelyek minimum megtévesztőek. Az külön vicc, hogy az általunk tesztelt kenyerek közül jó pár olyan akadt, amiről nem tudták a boltban megmondani, miből készült, pedig erre szabály kötelezi a boltokat.

Melyik kenyérben mi van?

  • a fehér kenyér 100 százalékban BL-80-at, azaz fehér kenyérlisztet tartalmaz;
  • a félbarna kenyér 15 százalékban kell tartalmaz RL-90-et, azaz világos rozslisztet és 80 százalékban BL-112-t, ami pedig a félfehér kenyérliszt;
  • a búzakenyér is kevert lisztből készül, csak itt az egyes alkotóelemek aránya nincs meghatározva, tehát maximum 15 százalékban tartalmazhat rozslisztet és a többi része pedig fehér búzaliszt;
  • a legnagyobb szívás a rozsos kenyér, ugyanis - kapaszkodjon meg! -, ha a kenyér alapanyagául szolgáló összes liszt 15 százaléka rozsliszt, már megkaphatja ezt az elnevezést. Érdemes tehát megtanulni, hogy a rozskenyér NEM ugyanaz, mint a rozsos kenyér, mivel az utóbbiban a fent leírt, igen csekély mennyiségű a rozsliszt részaránya, míg az előbbiben, a valódi rozskenyérben ugyanez legalább 40 százalék;
  • a rozskenyérben, ahogy az előbb írtuk is, a kenyér alapanyagául szolgáló összlisztre számítva min. 40 százaléknak kell lennie a rozslisztnek.
  • a teljes kiőrlésű kenyérben a fehér búzaliszt mellett/helyett a többi összetevő között szerepel teljes kiőrlésű liszt, azaz olyan liszt, amelyeket a magbéllel együtt a maghéjat és a csírát is megőrlik, és így vitaminokban és rostokban gazdag lisztet kapunk. Trükkös viszont, hogy mennyiségére nézve nincs előírás, vagyis ha egy picit belekevernek, és máris kész a tk pékáru.
Távolról sincs vége, olvasson még »

A cékla finom! Bebizonyítjuk

Primilla 2015. október 7., szerda 20:32

A cékla annyira egészséges zöldség, hogy az már szinte gyanús. Tele van a szervezet számára jól hasznosítható vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ami ilyenkor ősszel (és télen) különösen jól jön. Az alkoholizálás májra gyakorolt káros hatásai is csökkenthetők vele, sőt egyesek szerint fej- és fogfájás csillapítónak is beválik. Ráadásul még finom is, ha jól készítik el. Mutatunk három, egyszerűen kivitelezhető céklás receptet, amelyből kettő cukor nélkül is finom, édeskés ízű lesz. Szeressék meg a céklát velünk!cékla

Távolról sincs vége, olvasson még »

Trollkodik vagy minimálban nyomja az étterem?

ermiz 2015. október 6., kedd 10:33

Trollkodás vagy komolyan gondolta a séf?

  • 2304
    Ez tuti trollkodás
  • 685
    Simán belefér a Michelin koncepcióba
  • 2748
    Az is hülye, aki ilyen helyekre jár

A Michelin-csillagos éttermek híresen szofisztikált ételeket készítenek, amelyekre jellemzőek a kis adagok és furcsa alapanyagok. Ám most nehéz eldönteni,hogy miről is van szó. A brit Michelin Guide (az a könyv, amiből kiderül, hová kell menni, ha sokat akarunk otthagyni egy helyen) Twitteren posztolt ki egy darab cukorborsót, amire narancshéj volt szórva.

A meg nem nevezett étteremben készült ételről nehéz eldönteni, hogy komolyan gondolta-e a séf, vagy csak felismerték az (elvileg anonim) tesztelőt, és így próbálták megviccelni.

Merthogy az évről évre megjelenő pontszámok sokkal többet jelentenek az ágazatban dolgozók számára, mint azt gondolnánk. Anthony Bourdain szólt is néhány keresetlen szót a Michelinnek, amikor a Daniel Boulud éttermétől a Danieltől, elvettek tavaly egy csillagot.  

 A twitter bejegyzésben azt írták, hogy a "séf üdvözletével" érkezett az étel. Nem is tudták eldönteni, hogy sírjanak vagy nevessenek a tesztelők. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Teszt: parenyicának hívják, de ezen csak röhögni lehet

Tuna Judit 2015. október 5., hétfő 11:44

Gyerekkorunk egyik nagy kedvence a parenyica sajt. Az igazi, régies sajt jellegzetessége: füstölt (és nem, nem tartalmaz hozzáadott füstízt, füstöt), szálasan téphető, kemény, nem gumis, nem morzsálódik és elképesztően finom.

Emlékszem, abban a közértben lehetett kapni, amelyiknek ABC volt a neve és a mostani Rózsadomb Center helyén állt. Nos, a közértek idővel sajnos kikoptak - sokan már azt sem tudják mit jelez a szó: közért - és pontosan ugyanennyi ideje a megszokott parenyica íz is eltűnt a háztartásokból. Aztán hirtelen nagy divat lett kézműves dolgokat árulni/venni és végre újra megjelent a hiperek polcain az „igazi parenyica”, de persze a koppintások is megmaradtak.

Most ezeket szedtük össze, hogy kiderüljön melyik, mit tud. A sajtokat nem tudományos módszer alapján teszteltük, kizárólag az ízükre, állagukra és illatukra kaptak pontot. Kilenc termék szerepelt a kóstolón, a legtöbb pont amit kaphattak 25 volt és most inkább nem részleteznénk, hogy milyen helyezéseket kaptak, mert önnek is elmenne az élettől a kedve.

Tényleg csak röhögünk a teszt után, hogy mennyire hülyére vesznek minket a boltok. Valahogy olyan érzésem volt ezekkel a kamu parenyicákkal, mint húsvétkor a gyorspácolt és gyorsérlelt kötözött sonkákkal. Az alapanyag megegyezik (legtöbb esetben, persze), de a kivitelezés és a ráfordított idő már negyede sem az igazi jó árunak. Nyilván így is megveszik őket, mert ha kint vannak a polcokon, akkor valószínűleg van rájuk igény. Sajnos. Próbálják ki az első két helyezett valamelyikét és bojkottáljuk együtt a többi förtelmet. Miért nem lehet rendes parenyicát árulni?!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyönyörű és veszélyesen jó mogyorós csokitorta

Ötvös Zsuzsanna 2015. október 4., vasárnap 13:03

A csoki és a mogyoró párosa minden fogyókúrát meg tud ingatni, de ennél a tortánál legalább azzal nyugtathatjuk meg magunkat, hogy liszt egyáltalán nincs benne. Belülről szaftos, brownie-jellegű, ezért nem szabad túlsütni, és teljesen kiszárítani. Sok munka nincs vele, akár rohanós hétköznapokon is bevethetjük instant hangulatjavítónak.

A tortához darált törökmogyorót használunk. Német hiperekben lehet kapni, ezt a legegyszerűbb használni. Ha csak egész törökmogyorónk van, akkor először 170°C-os sütőben pirítsuk meg pár perc alatt – tényleg csak pár perc, mert gyorsan megég! Még forrón csomagoljuk konyharuhába a mogyorószemeket, és így dörzsöljük le a barna héjukat. Ezután aprítógépben aprítsuk finomra. Mogyoró helyett természetesen dióval vagy mandulával is finom lesz!

Távolról sincs vége, olvasson még »

5+1 konyhai gép, ami középhaladóknak már jól jön

Primilla 2015. október 3., szombat 10:27

Aki szeret sütni-főzni, előbb-utóbb feltétlenül eljut arra a szintre, hogy úgy érzi, a tehetsége már csak a megfelelő konyhai felszerelés segítségével tud akadály nélkül kibontakozni. Nagyon nem mindegy ugyanis, hogy 1-2 óráig, vagy fél napig tart elkészíteni valamilyen finomságot – utóbbi esetben borítékolható, hogy egy-egy bonyolultabb ételnek nemigen lát neki az ember, legfeljebb évente egyszer.

Szerencsére itt vannak nekünk a jobbnál jobb háztartási gépek, segítségükkel hipp-hopp elkészül a legtartalmasabb minestrone leves vagy a darázsfészek is, ráadásul hamisítatlan házi változatban. Mi pedig a jól végzett munka örömével, roppant elégedetten dőlhetünk hátra.

1. Konyhai robotgép, és a szeletelője, vagy egy kutter

Egy-két répával még megküzdünk a jó öreg vágódeszka-séfkés kombó segítségével, de ha egy hatalmas tál majonézes céklasalátát, esetleg egy fazék minestrone levest készítünk, amibe 2 kiló zöldséget kell julienne-re aprítani, már nagy segítséget jelent egy jó kutter. Érdemes olyat venni, aminek van egy csomó cserélhető adaptere, és akkor darálhatunk vele diót, elkészíthetjük benne a pesztót, pépesíthetjük  a padlizsánkrémet, sőt, még a sajtot is lereszelhetjük vele, és a sort bármeddig folytathatjuk. Érdemes kint tartani a konyhapulton, mert bármikor szükség lehet rá, és ha kéznél van, akkor használni is fogjuk, ez biztos.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: mogyorós-körtés francia pite

Piszke 2015. október 2., péntek 09:09

A galette a franciák megoldása arra a helyzetre, amikor nem akarunk klasszikus kétlapos lepényt vagy pitét sütni, és a töltelékkel se akarunk sokat vacakolni. Ilyenkor belepakoljuk adolgokat nagyobb darabokra vágva a kerekre nyújtott tészta közepére, gyorsan felhajtjuk körben a szélét, és már mehet is a sütőbe.

Ez az változat mogyoróval és körtével készült, igazi őszi gyors sütemény, de ünnepivé tehetjük kis tejszínhabbal, sőt ha már mogyoró, méz helyett nyugodtan csíkozhatjuk egy kis nutellával is... Dióra vagy mandulára is cserélhetjük a mogyorót, biztosan nem rontjuk el.

Fotó: Piszke

Ha már galette, volt korábban epres, amit nyugodtan elkészíthetünk bármilyen savanykás piros gyümölccsel, lehet konzerv vagy mirelit is, például meggy, málna, áfonya, vagy vegyes erdei gyümölcs. De nem is kell feltétlenül ragaszkodni az édességes vonalhoz, a galette akár sós is lehet, mint ez a diós-körtés-kecskesajtos változat.

Ha viszont inkább kevergetős-körtés sütit szeretnénk, itt egy fordított csokis körtetorta.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tudták, hogy Amerikában a hányásízű csokit szeretik?

ermiz 2015. október 1., csütörtök 14:42

Nekünk már az ecetes chips is furcsának tűnik, ám számos más variáció létezik, mely sokakat megdöbbent. A Vox összegyűjtötte a legmegdöbbentőbb ízeket és történeteket a világ minden pontjáról, ezekből szemezgettünk. 

Mexikóban nádcukros a Coca-Cola 

A mexikói Coca-Cola jobb mint az USA-ban kapható. Az üdítőital kedvelői szerint a mexikói kóla azért jobb ízű, mert nádcukrot használnak magas fruktóztartalmú kukoricaszirup helyett. Ennek oka mindössze annyi, hogy az Egyesült államok kormánya védővámot vetett ki a nádcukorra, ugyanakkor támogatja a kukoricaszirupot.

Fotó: Justin Sullivan
Távolról sincs vége, olvasson még »

Őszies sajttorta szilvával és mákkal

Ötvös Zsuzsanna 2015. szeptember 30., szerda 13:58

A klasszikus sajttortát (avagy cheesecake-et) általában piros és (kék) bogyós gyümölcsökkel (málna, szeder, áfonya, eper) szokták párosítani – a savanykás gyümölcsökkel igazi üdítő nyári édesség lesz. Mi most – divatosan szólva – kicsit újragondoltuk a sajttortát és ősziesítettük: ezúttal kékszilvával párosítottuk és egy kevés darált mákkal turbóztuk fel – utóbbiból került a kekszes alapba és a sajtkrémbe is. Sajttorta-rajongóknak kötelező kipróbálni!

A megadott mennyiség egy 18 centis tortaformára szól, a szokásos 26 centis formához duplázzák az adagokat!

Távolról sincs vége, olvasson még »

A debreceni név újra szép lesz! Kolbászreneszánsz!

LS 2015. szeptember 29., kedd 19:19

Debrecenbe mentünk, hogy helyben kóstoljuk meg a debreceni páros kolbászt, amelyre annyira büszkék a helyiek, hogy fesztivált is szerveznek a tiszteletére. Nem viccelünk, a nemsokára a Hungarikumok sorába bevonuló kolbászok fénykorukat élik a városban, mely rohamléptekkel igyekszik behozni a gasztronómiai lemaradását. A Debreceni Páros Kolbász kódex is elkészült, akik aláírják. azok vállalják, hogy úgy készítik el, ahogyan azt kell, cserében használhatják az "Eredeti Debreceni Páros Kolbász" elnevezést. 

A Zamat fesztivál arra volt jó, hogy együnk egy csomó debrecenit, meg igyunk egy csomó pálinkát, mert ez volt a kísérő fogás, és közben szakértőket faggassunk arról, mi is ez az egész debreceni őrület és egyáltalán mitől különleges a debreceni. Hogy számokkal is sokkoljunk, a három napos buli alatt 9 étterem összesen másfél tonna kolbászt adott el, az elfogyasztott pálinka mennyiség pedig több száz literre rúgott.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Teszt: hol a legjobb a fehér kenyér?

Divany.hu 2015. szeptember 28., hétfő 16:59

A Kenyér lelke nevű rendezvényen jöttünk rá, hogy mennyire ki vagyunk éhezve a minőségi kenyerekre, ugyanakkor, mennyire rossz kenyereket lehet kapni. Viszont nem gondoljuk, hogy a nagyüzemi kenyér csak rossz lehet, ezért hajnalban keltünk, hogy jó sok kenyeret vegyünk a különböző hiper- és szupermarketekben.

Igyekeztünk lefeledni a teljes palettát, de ez egyre reménytelenebbnek tűnt, így végül 16 olyan kenyeret vásároltunk, melyet vagy fehérnek neveztek, vagy az eladók azt mondták rá, hogy az. A tesztünket segítette két profi is, a Pipacs pékség alapítói közül ketten vállalták, hogy elmondják véleményüket az egyes kenyerekről, és közben azt is igyekeztek elmagyarázni nekünk, milyen a jó kenyér, és mit érdemes róla tudni.

Fehér kenyér - Magyar Élelmiszerkönyv

  • A fehér kenyér gyártásához felhasználható anyagok: Búzaliszt, BL 80 típusú, Kovász vagy azt helyettesítő kovászkészítmény, Ivóvíz, Étkezési só, Ételecet, Sütőélesztő, Vitális glutin, Adalékanyagok.
  • Fizikai és kémiai jellemzők (fehér és félbarna kenyér esetében): A szárazanyagra vonatkoztatott − konyhasótartalom legalább 1,5% (m/m) legfeljebb 2,8% (m/m) − homoktartalom, érzékszervileg nem észlelhető legfeljebb 0,04% (m/m) Alaki hányados (L/M) legfeljebb 2,2 Bélzetrugalmasság (R/D) legalább 0,8 Savfok legalább 3,0.
  • Érzékszervi jellemzők (fehér és félbarna kenyér esetében): Alak: a kenyértípusra jellemző, szabályos, arányosan domború; ne legyen torz alakú.
  • Héj: a kenyértípusra jellemző színű, fényes, sima vagy cserepes, esetleg szórt és/vagy vágott; ne legyen végigrepedt, kormos, szennyezett, égett, ázott, átnedvesedett vagy feltűnően sérült.
  • Bélzet: a kenyérbél átsült, a héjtól nem elváló, a felhasznált liszt jellegének megfelelő egyenletes színű, egyöntetű állományú, rugalmas, csomómentes; ne legyen szalonnás, ragacsos, rugalmatlan, ne legyen morzsálódó, széteső; ne tartalmazzon idegen anyagokat, csomókat és ne legyen nyúlós, ill. mikroorganizmusok által károsított.
  • Íz és szag: a kenyértípusra jellemző aromájú; ne legyen idegen ízű vagy szagú.

Kenyércímke: a nem csomagolt kenyerek előírt jelölését tartalmazó papírcímke.

Forrás: Magyar Élelmiszerkönyv

Összesen 16 különböző fehér kenyeret kóstoltunk, volt köztük drága és olcsó hiperes változat is. Maximum 35 pontot lehetett elérni, 20 fölé is alig jutott versenyző - így állunk ma kenyérfronton. Az ideális fehér kenyér számunkra: ropogós héjú, kellően meg van sütve, de nincs szétégetve, belül puha, de van tartása, finom illata van, és nem szárad ki azonnal, amint hazavittük a boltból.

Távolról sincs vége, olvasson még »

10 nagyon tuti palacsinta recept

Katucikonyha 2015. szeptember 27., vasárnap 20:07

Ugyan a palacsintát imádjuk, mint strandkaja, de a bikiniszezon elmúltával még annál is szívesebben esszük. Ajánlunk hát 10 palacsintát a legvaníliásabbaktól a zöldségesen át a bűntudatmentesig.

Ha van gondjuk a palacsintával, akkor itt egy

Bombabiztos Alaprecept

12 darab hajszálvékony palacsintához, egy régi Good Food alapján:

2 tojás
14 dkg liszt
2dl tej
1 dl víz
2,5 dkg olvasztott vaj+a sütéshez
csipet só

  1. Liszt, só a tálba, közepébe mélyedés, bele a tojások.
  2. Vizet és a tejet összekeverni
  3. Robottal elkezdjük verni, fokozatosan megy bele a folyadék
  4. 20 percig pihentetni, UTÁNA megy bele az olvasztott vaj, azzal újra robottal átkeverni

Közepes hőfokon kell sütni, 1 palacsinta=2ek tészta, az első előtt kenjük ki a serpenyőt is vajjal.

Most hogy már nem lehet gond egy palacsinta, válogasson kedvére! 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hétvégi ebéd: Paradicsomos-mozzarellás sertésszűz

Katucikonyha 2015. szeptember 26., szombat 11:12

Az ilyen hétvégi ebédeket szeretjük, kiadós és finom húsétel, kevés koszos edény.

Könnyű, olaszos, ragu készül a hús alá, a tetejére pedig sajt kerül. Sütés közben összedobhatjuk mellé a köretet, és megint nem kellett az egész délelőttöt a konyhában töltenünk. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: almás kevert, ropogós fahéjas morzsával

Piszke 2015. szeptember 25., péntek 13:19

Az egyszerű keverős-almás süteményen nagyot dob a ropogós fahéjas morzsa a tetején. Langyosan a legjobb talán, alighogy kisült és hűlt egy picit, de szuper egy pohár tejjel reggelire, vagy vacsoradesszertként, kis vaníliás tejszínhabbal vagy mascarponéval.

Fotó: Piszke

A fahéjat ízlés szerint helyettesíthetjük mézeskalács-fűszerkeverékkel, de lehet nyugodtan kísérletezni önmagában is zöld kardamommal, szerecsendióval vagy szegfűborssal.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Furagyümölcs-kalauz: naspolya

ST 2015. szeptember 24., csütörtök 19:15

Napjainkban a naspolya újra egyre nagyobb népszerűségnek örvend, miután már kezdett eltűnni a köztudatból. Pedig nagyanyáink nem hiába kedvelték, hiszen ez a gyümölcs decemberre lesz igazán finom, így ekkor is lehet frissen fogyasztani.

Válogatás

Ha naspolyát szeretne falatozni, akkor egyelőre nem igazán érdemes az üzletek polcain keresgélnie. Ha talál olyan bokrot, vagy kisebb fát, ami már nagyobb termésekkel rendelkezik, akkor felragyoghat az arca, de a kóstolás mostanság még nem kifejezetten ajánlott.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Dunakavicson és rántott izéken él a magyar

Edicsek 2015. szeptember 23., szerda 12:48

A FoodNetwork TV csatorna a TÁRKI Társadalomkutatási Intézettel közösen azt vizsgálta, hogy milyen ételek keltenek nosztalgiát a magyar emberek körében, és mit fogyasztanak a leggyakrabban. A kérdések között a legkedveltebb ételek mellett keresték a legnosztalgikusabb édességet is, és azt is megkérdezték, hogy kinek mi volt a kedvence a menzán. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Licitáljon tepsi sütikre a gyerekekért!

Dívány 2015. szeptember 22., kedd 13:54

A gasztrobloggerek Segítsüti akciója hatodik éve támogat olyan alapítványokat, amelyek kisgyerekek életét teszik könnyebbé, betegségét elviselhetőbbé. Az először csak évi egyszeri internetes gyűjtés helyett pár éve már kétszer is lehet segíteni: a mozgalom a civil támogatók jóvoltából a tavaszi mellett őszi fordulóval bővült.

A bloggerek, és a most már szintén alapítványi formában működő csapat saját idejét, erejét és energiáját – na meg a szuper sütihozzávalókat – önkéntesség formájában teszi bele a tavaszi-őszi licitbe, és a két licit között felmerülő rengeteg szervezésbe.

A sütiárverésből befolyt pénz ugyanis az utolsó fillérig a támogatottakhoz kerül, akiknek kérése szerint szereznek be mindenféle, a működéshez szükséges tárgyi eszközt, legyen az fejlesztőjáték, nanobevonatos hűtő a koraszülött intenzívre, inzulinpumpa, vagy gyermek intenzív ágy a leukémiás gyerekek kórházi osztályára.

Az idei sütikínálat is igen erős
Az idei sütikínálat is igen erős
Fotó: segítsüti

Szinte hihetetlen, de az iszonyatosan fontos, és sokszor nagyon drága felszerelések árát tepsi süteményekből gyűjtik össze a bloggerek és persze a sütiket az árverésen megvásárló támogatók. Sok kicsi ugyanis sokra megy: nem kell egyáltalán hatalmas összegekre gondolni, mert a licit ezer forintról indul, és az árverésen legalább 30 sütemény keresi gazdáját. Azért legalább, mert szinte minden blogger vállalja, hogy - ha a nyertes hozzájárul -, a második és harmadik helyezett licitáló is megkapja (természetesen frissen sütve) a süteményét, így növelve a támogatás összegét.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Teszt: meglepő eredmények poharas csokipudingok versenyén

Tuna Judit 2015. szeptember 21., hétfő 14:47

Ezen a héten nagyon jó dolgunk volt, megkóstoltuk a bolti, poharas csokipudingokat. Talán nem is létezik olyan, aki akárcsak egyszer ne evett volna az alább felsorolt termékekből, de ha mégis - és nem utálja a csokoládét -, nagyon gyorsan írja fel a bevásárlólistára. Komolyan, ennél szebb hétfőnk nem is lehetett volna. 

Összesen 10 csokoládépudingot tettünk az asztalra, és alig volt olyan közöttük, amelyiket ne falnánk be szívesen bármikor máskor is. Egy dolog fontos ezeknél a termékeknél: valóban érdemes őket hűtve fogyasztani, úgy sokkal jobb a hatás. 

A jó (gyári) csokipuding ismertetőjegyei számunkra: elviselhetően édes, krémes, és valóban csokoládé/kakaó íze van (tehát nem vanília, nem tej, és nem víz!). Jó ha étcsokoládé, de az is teljesen rendben van, ha tejcsoki. A lényeg, hogy finom legyen.

A tesztelt darabokat tehát ennek megfelelően értékeltük, vakon kóstoltuk és kizárólag íz és állag alapján pontoztuk őket, szóval nem tudományos alapon vizsgáltuk. A teszten 10 fajta puding szerepelt, közöttük volt egy kakukktojás is, aminek nem tej, hanem szójaital volt az alapja.

Mivel ez nem illett a kóstoltak közé, a rangsorba nem tettük be, de azért megmutatjuk, hány pontot sikerült összehoznia. A maximálisan elérhető pontszám 25, az első helyezett 21,5 pontot szerzett, ami jó teljesítmény.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Speckó gasztrohét: migránsok kedvenc ételei a magyar éttermekben

Steiner Kristóf 2015. szeptember 20., vasárnap 14:03

A Tranzit étteremben óriási a sürgés forgás: Budapest egyik kedvenc helyén sosem unatkoznak a szakácsok, ám ma igazán különleges vendégük van. Egy szír lány, Rania ad nekik ötleteket - valaki, aki bár évek óta Magyarországon él, sokan máig csupán "egy bevándorlónak" nevezik.

De mégis hogyhogy Rania főzési tippeket ad egy menő fővárosi étteremben, bár sossem dolgozott szakácsként? Ő, és rajta kívül tucatnyi másik bevándorló és menekült látogatta meg budapesti éttermek séfeit, néhány vidám fotó, és egy recept-csere erejéig. Igy segít nekik talpra állni és beilleszkedni az Artemisszió Alapítvány, és a Körítés nevet viselő új projekt, mely egyszerre gasztrofesztivál, és humanitárius program.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62

Blogok, amiket olvasunk

JÓZAN Mit ad az alkohol, mit ad a józanság?

Hazugság lenne, ha azt mondanám, józannak lenni mindig csodás vagy könnyű. Akkor mégis mit ad? Összeszedtem, nekem miért jó nem inni.

KETTŐS MÉRCE Tényleg bezárják a CEU-t, mert... Soros?

Nem lehetne kivételesen a magyar diákok és professzorok érdekeit nézni, meg azt, hogy viszik jó hírünket a nagyvilágban?

SZUBKULTÚR Ez a könyvtár olyan menő, hogy arra nincsenek szavak

Hipermodern űrhajóval a Gutenberg galaxisba? Ezt itt komolyan vették, és építettek egy olyan könyvtárat, hogy a képeket nézve dalra fakad a szívünk. Mennyire menő már!
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés