Mi köze a gumiabroncsoknak a világ leghíresebb éttermeihez?

GettyImages-1694337166

A Michelin név nemcsak a gasztronómia iránt érdeklődők számára csenghet ismerősen, de az autózás szerelmeseinek is azonnal beugrik róla valami. Azt azonban kevesek tudják, hogy a két, egymástól egészen távol álló érdeklődési kör tagjai pontosan ugyanarra az emberre gondolnak ilyenkor.

 

De ki volt vajon Edouard Michelin, és mi köze volt az éttermekhez, ha egyszer autógumikat készített?

Közel százötven éve, 1889-ben alapította első gyárát a francia Clermont-Ferrandban a gasztronómia és az autóipar legismertebb személye. Az első hallásra egymástól egészen távol álló szakma jeles képviselője, Edouard Michelin testvérével, Andréval egy mezőgazdasági szaküzletet vezetett a francia városkában, amikor egy nap egy defektes biciklit tolt be hozzájuk egy kerékpáros. 

A várt hírnevet a kerékpársportok versenyzői hozták meg a Michelin testvéreknek, az újfajta gumiabronccsal borítékolható volt a siker
A várt hírnevet a kerékpársportok versenyzői hozták meg a Michelin testvéreknek, az újfajta gumiabronccsal borítékolható volt a sikerKeystone / Getty Images Hungary

Többórányi macera miatt váltottak a gumikra

A gumiabroncsot három órán keresztül próbálták megfoltozni, azonban száz méter után ismét kilyukadt. A bonyolult művelet nem szegte kedvüket, sőt: inspirációt adott a testvérpárnak egy egyszerűbb gumiabroncs elkészítésére. A pneumatikus gumik, melyek első példányát alig egy évvel az esemény előtt alkotott meg John Boyd Dunlop, hogy fia triciklije könnyebben és zökkenőmentesebben gurulhasson, nehezen fel- és leszerelhetőek voltak. A Michelin testvérek agyában a fogaskerekek pedig szinte azonnal mozgásba lendültek, miként lehetne kiküszöbölni a felnire ragasztott kaucsukabroncsban rejlő hiányosságokat. 

Még abban az évben megalapították a hatalmasra duzzadó vállalatot, és be is jegyezték szabadalmukat, az eltávolítható gumiabroncsot. Két évvel később pedig Charles Terron megnyerte a Párizs–Brest–Párizs közötti 1200 km-es randonnée kerékpárversenyt a Michelin-gumikkal felszerelt vasparipáján. 

Mindössze két év kellett, hogy berobbanjon az új gumigyár a köztudatba
Mindössze két év kellett, hogy berobbanjon az új gumigyár a köztudatbaclu / Getty Images Hungary

A legjobb magyar éttermek

2022-ben közölt először a Michelin Guide hazánk egészét lefedő étteremlistát, ennek köszönhetően végre a magyar gasztronómia is helyet kapott a világ konyhaművészeti térképén. A 2023-as kiadványban összesen 28 budapesti és 47 vidéki éttermet ismertek el.

 A pontos lista itt olvasható.

De mik azok a Michelin-csillagok?

Az 1900-as években sorra vásárolták a gumiültetvényeket Vietnámban, majd 1946-ban a Michelin gumiabroncsgyár kifejlesztette és szabadalmaztatta az abroncsok történelmének egyik kulcsfontosságú innovációját, melyre a Citroën azonnal le is csapott. Az x alakban vágott gumik sokkal precízebb tapadást és biztonságosabb közlekedést garantáltak az automobilok számára is. Innen pedig nem volt megállás. 

A gasztronómiában nagy elismerésnek számító Michelin-csillagot pedig épp az autóipari részvételük miatt találta ki a kreatív cégtulajdonos, azért hozták létre, hogy növeljék az autótulajdonosok utazási kedvét. A cél természetesen a profit maximalizálása volt, minél többet utaztak, annál jobban kopott a gumi a kerekeken. 

A csillagok száma ma már minőséget mutat
A csillagok száma ma már minőséget mutatpicture alliance / Getty Images Hungary

Hogy utazgatásra buzdítsák az embereket, megalkottak egy térképet, amelyben a megfelelő célpontnak ítélt helyeket, a legkiválóbb éttermeket és hoteleket jelölték meg.

Az első kiadványok csak a Párizs környéki célpontokat tartalmazták, azonban egyre nagyobb igény lett a távolabbi helyszínek iránt is. 1904-ben már a szomszédos országok legjobb turista-célállomásait is tartalmazta az éves kiadvány, 1919-től pedig mai, vörös borítós formájában kaphatóak a Michelin Guide-ok. Egy idő után kialakultak azok az alapelvek, amelyek alapján kategorizálták a helyszíneket, mára pedig már csak a legjobbak kerülhetnek bele. S míg az első időkben a csillagokkal a távolságot, ma a minőséget jelölik. 

A Michelin csillaga is töretlenül szárnyal, dacára az autó- és kerékpáripar változásainak. A cég számtalan apró vállalatot bekebelezett, jelenleg pedig a Bridgestone mögött a világ második legnagyobb gumigyára. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek