Senki sem érti, miért másznak babák az épületen

GettyImages-1179024830
Olvasási idő kb. 5 perc

Nevezhetjük szemfényvesztőnek, különlegesnek, nem hétköznapinak, szépnek, furcsának vagy épp meghökkentőnek, a világ legextrémebb épületei mégis egyedi arcot rajzolnak akár egy egész városnak is. Mert hogy ne lenne szokatlan például egy olyan épület, amelyre babák kapaszkodnak fel?!

Ha téged már a belsejéből kifordított, párizsi Pompidou Központ is meghökkent, akkor mit szólsz majd azokhoz az épületekhez, amelyek hórihorgas istenségeket vagy épp összetört elektromos gitárt ábrázolnak?

Tianzi Hotel, Kína

Ha meg kellene keresnünk a világ legfurcsább épületét, akkor nagy eséllyel elsőre a kínai Tianzi Hotelre böknénk rá. Ez a gigantikus szálloda három kínai istenség alakját öltötte magára.

A piros köntösben álló Fu, a szerencse, a zöld színben megjelenített Lu, a jólét, a fehér szakállas Shou pedig a hosszú életet jelképezi.

Noha a szálloda belsejéről a mai napig keveset tudni, az biztos, hogy a 2001-ben épült hotel már a megnyitásakor a világ legnagyobb imázsépületeként Guinness-rekorder lett. 

20 Fenchurch Street, Egyesült Királyság

Az enyhe kifejezés, hogy az angolok nem szeretik a 20 Fenchurch Street felhőkarcolót: a The Sydney Morning Herald egyenesen úgy fogalmaz, hogy London legrondább és leggyűlöltebb épületének tartják. Csúnyának ugyan nem mondanánk, de abban kiegyezhetünk, hogy nem szokványos.

A London City történelmi pénzügyi negyedében található építménynek már több nevet is adtak. A legismertebb a Walkie Talkie, amelyet, ahogyan az jól látszik is rajta, a formája leginkább tényleg egy adóvevőre hasonlít.

A legtöbben azért nem szeretik, mert gyakorlatilag az épület homorú tükörként működik, a fényt pedig lézerszerűen vetíti az utcára.

Sokan nem szeretik a londoni Walkie Talkie-t
Sokan nem szeretik a londoni Walkie Talkie-tTim Grist Photography / Getty Images Hungary

Žižkov tévétorony, Cseh Köztársaság

Az egyik legtöbb kérdést felvető épület kétségtelenül az 1985 és 1992 között épült prágai Žižkov tévétorony, amelyen nem kevesebb mint tíz baba mászik felfelé.

A gigantikus adótorony nemcsak a város egyik legnagyobb nevezetessége, hanem a maga 216 méterével a legmagasabbja is.

Noha azt pontosan nem tudni, miért pont babákat álmodtak a toronyra, az viszont biztos, hogy nem csak holmi odadobált szobrocskákról van szó. A mászó csecsemők ugyanis David Černý szobrászművész A babák című alkotásának részei.

A prágai tévétorony épületén tíz babaszobor látható, amint felfelé mászik
A prágai tévétorony épületén tíz babaszobor látható, amint felfelé mászikFrank Bienewald / Getty Images Hungary

King Power Mahanakhon, Thaiföld

Noha azt már tudjuk, hogy Thaiföld fővárosa telis-tele van érdekes épületekkel, de az egyik legnyűgözőbbet is itt találjuk. A 79 emeletes, bangkoki King Power Mahanakhon tényleg a világ egyik legkülönlegesebb felhőkarcolója, és nem csak azért, mert 314 méterével Thaiföld egyik legmagasabbja is. Az üvegkockákból készült rendkívüli dizájn a Tetris játék kockáira hasonlít, amelyből úgy félúton és a tetején azonban hiányoznak az üvegtömbök, olyan képet festve, mintha kiestek volna az épületből. Mondanunk sem kell, hogy a tetőtéri bárjából fantasztikus a kilátás.

Amilyen lenyűgöző, olyan félelmetes is Bangkok „Tetrishez” hasonlító felhőkarcolója
Amilyen lenyűgöző, olyan félelmetes is Bangkok „Tetrishez” hasonlító felhőkarcolójaAlexander Spatari / Getty Images Hungary

Popkultúra Múzeum, USA

A zene rajongói kettőt kapnak egy áráért a seattle-i Popkultúra Múzeumban: szuper muzsikát és egy olyan látványt, amelyből nincs még egy a földön. A Frank Gehry által tervezett, összetört elektromos gitár alakú, futurisztikus épület 2000-ben épült, és a zene összes energiáját és gördülékenységét szimbolizálja.

Az épület külsejét háromezer, 21 ezer darab egyedileg vágott és formázott, rozsdamentes acélból és festett alumíniumzsindelyből álló panel veszi körül.

Egyedi kidolgozásuk a különböző fényviszonyokra reagál, és úgy tűnik, mintha megváltozna, ha különböző szögekből nézzük – emlékeztetve a közönséget arra, hogy a zene és a kultúra is folyamatosan fejlődik.

A tervezéshez Gehry több elektromos gitárt vásárolt, amelyeket darabokra vágott és építőelemként használt a modellezéshez.

Az épület összesen több mint 13 ezer négyzetméter, a legszélesebb pontján 64, a legmagasabb pontján pedig közel 26 méter.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek