Nem is sejtetted, milyen súlyos következménye lehet a halloweennek

GettyImages-1282474163
Olvasási idő kb. 3 perc

Világszerte természetvédők figyelmeztetnek arra, hogy mit ne csináljunk a tökkel halloween után.

Tavaly a Duna–Ipoly Nemzeti Park tett közzé egy felhívást, most pedig a National Wildlife Rescue Center kéri, hogy ne vigyük az erdőbe a halloweentököket.

Újra kering a felhívás

A Duna–Ipoly Nemzeti Park (DINP) tavalyi felhívása, miszerint a halloweentök nem való a természetbe, most újra aktuális.

Szélsebesen terjed ugyanis a közösségi oldalakon az a felhívás, hogy a halloween után maradt tököket összetörve kínáljuk az erdő és a mező állatainak.

A bejegyzés szerint a „tök egyáltalán nem ártalmas számukra”, a vadon élő állatok „kifejezetten szeretik”, mi több, az ünnepi jelkép „magjai még természetes féreghajtóként is működnek”. Írják továbbá azt is, hogy kifejezetten az október végi ünnepre évente 2,5 milliárd tököt termelnek, amelynek csupán az egyötödét hasznosítják újra, a többi a hulladéklerakókban bomlik le, és környezetkárosító metángázokat termel. 

A csemegeként kihelyezett halloweentök veszélyes lehet az erdő állatai számára
A csemegeként kihelyezett halloweentök veszélyes lehet az erdő állatai számáraEric Kozisek / Getty Images Hungary

Vadakra leselkedő veszély

Noha nem kétséges, hogy a tökök újrahasznosításáról szóló felhívást a közösségi oldal felhasználói a legjobb szándékkal osztják meg egymással, a nemzeti parkok és természetvédelmi szervezetek világszerte azt kérik, mindezt inkább ne tegyük, a takarmánytök ugyanis nem természetes része az erdőnek és a mezőnek.

Bár tény, hogy a kitett tököket a vadállatok egy része – például a mindenevő vaddisznók – elfogyasztja, ám más fajok megbetegedhetnek tőle.

Nem beszélve a faragott tökben felejtett gyertya- és mécsesmaradékokról, amelyek elfogyasztása életveszélyes lehet vadállataink számára. Paul Bunton, a Woodland Trust munkatársa szerint a tök húsa veszélyes lehet a sündisznókra is, ráadásul patkánykolóniákat is vonz, valamint káros hatással van az erdei talajra, a növényekre és a gombákra is. Az ünneplőket így arra kérik, hogy aki teheti, a töklámpást komposztálja a kertjében vagy tegye zöldhulladékba, a kiszedett gyertya- és mécsesmaradékokat pedig helyezze a kommunális hulladékgyűjtőbe.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek