Eltűnt földrész bukkant újra elő – Mi lehet az oka?

GettyImages-1327268648
Olvasási idő kb. 3 perc

375 éve nem látták, most ismét előbukkant Zélandia. Ha azt gondolnád, ez egy sci-fi-regény első néhány sora, tévedsz; ez bizony a valóság.

A szeizmológusokból és geológusokból álló szakembergárda frissítette Zélandia térképét, amelyet maori nyelven Te Riu-a-Māui néven emlegetnek. A tudósok azt állítják, hogy a tengerszint alatt fekvő kontinenstöredék, amely mintegy 60–85 millió éve szakadt le Ausztráliáról, valójában a nyolcadik kontinens, amely a legkisebb, a legvékonyabb és a legfiatalabb az egész bolygón. 

A felbukkanó sziget nagyobb, mint India

Egy új-zélandi szakemberekből álló szövetség két évtizede azon dolgozik, hogy Zélandiát kontinenssé nyilvánítsák. A Csendes-óceán délnyugati részén felbukkanó földdarabot évmilliókkal ezelőtt teljes mértékben tenger boríthatta, ma pedig több mint 90 százaléka van víz alatt. Zélandia hatalmas kontinensdarab, 4,9 millió négyzetkilométeres nagyságát azzal lehet érzékeltetni, hogy hatszor nagyobb, mint Madagaszkár, és nagyobb, mint India. 

Elsőként 1642-ben fedezte fel Abel Tasman holland üzletember és tengerész, aki a nagy déli kontinenst igyekezett megtalálni. Bár a környéken élő maori törzsek kezdetben nem fogadták őt barátságosan, később értékes információkat tudott meg tőlük a „nagy földrészről keleten”.

Most a kutatócsoport az óceán aljának üledékéből és kövezetéből vett mintákat, és ez alapján tudtak meg új tényeket a területről. A kutatók szerint a földkéreg mintegy 100 millió évvel ezelőtt jelentős elvékonyodáson ment keresztül – amelyet valószínűleg a kéreg különböző irányokba történő nyúlása okozott –, ennek pedig az volt a következménye, hogy a kontinens elsüllyedt.

Bizonyítják, hogy kontinens 

A tudósok mindig is egyetértettek Zélandia létezésében, ugyanakkor valójában csak 2017-ben fedezték fel igazán. „Úgy gondoljuk, hogy Zélandia a Föld első kontinense, amelynek aljzata, üledékmedencéi és vulkáni kőzetei teljesen a kontinens–óceán határáig fel vannak térképezve” – magyarázta a csapat közleményében.

A felbukkanó szigetet a nyolcadik kontinensnek tartják
A felbukkanó szigetet a nyolcadik kontinensnek tartjákArtur Debat / Getty Images Hungary

Arról is beszámoltak, hogy a vizsgálatok szerint Zélandia korábban sok növénynek és állatnak szolgált otthonául, például sekély vízben élő kagylóknak, szárazföldi növények pollenspóráinak, ám ezek ma már többnyire az óceán mélyén vannak.

Az óceán fenekéről felszínre hozott kőzetminták alapján jó néhány egyéb információra is tudtak következtetni a kutatócsoport tagjai, amelyek szintén azt bizonyítják, hogy Zélandia minden olyan követelménynek megfelel, ami miatt kontinensként kell elismerni. Lehet, hogy rövidesen át kell írni a földrajzkönyveket?

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek