Napóleon nászajándékát viselte esküvőjén a leendő királynő

GettyImages-102249697
Olvasási idő kb. 5 perc

Szinte minden család élete tele van rejtélyekkel. Ezalól az uralkodóházak sem jelentenek kivételt, sőt mi több, a királyi családok élete talán még misztikusabbnak tűnik titokzatosságuk miatt. A misztérium középpontjában gyakran több száz éves ékszerek állnak, melyeket sorsuk, kalandos történetük vagy éppen egyediségük emel az érdeklődés középpontjába, ahogyan ez Viktória svéd hercegnő esetében is történt.

A svéd királyi család számos gyönyörű tiarával rendelkezik. Ám a hagyomány szerint a dinasztia hölgytagjai az egyik legkülönlegesebb fejdíszt viselik esküvőjük napján. Az úgynevezett Cameo tiara, amely szemérmesen magán hordozza a szenvedélyes szerelem, a hűség jelképét is, immár csaknem két és fél évszázada tanúja a legjelentősebb svéd királyi menyegzőknek. A különleges fejdísz történetét Szekeres-Forró Viktória ékszerbecsüs, ékszertervező osztotta meg velünk.

Viktória, a modern hagyományőrző

Viktória svéd királyi hercegnő egy több mint kétszáz éves tiarát viselt az esküvőjén
Viktória svéd királyi hercegnő egy több mint kétszáz éves tiarát viselt az esküvőjénPascal Le Segretain / Getty Images Hungary

A történelem során kevés királyi házasság köttetett szerelemből. Ezeknek a frigyeknek sokkal inkább sajátjuk volt a jogfolytonosság és a trónutódlás zökkenőmentességének biztosítása, mint a szerelem megélése és beteljesedése. Az idő előrehaladtával és a szokások változásával ma már az uralkodói családokban is érzelmi alapon születnek a házasságok. Ám a hagyománytiszteletről nem mondanak le. Igen gyakran több évszázados ereklyék, főként ékszerek viselésével adóznak az ősök tisztelete előtt. 

Viktória svéd királyi hercegnő a modern hagyományőrzők egyike, aki – túlzás nélkül állítható – születése óta nagy népszerűségnek örvend a Svédországban. Viktória egyszerre képviseli a hagyományt és a modern elveket.

Tiszteletben tartja és elfogadja a származásából adódó kötelességeket és kötelezettségeket, de szíve parancsára közembert választott házastársnak.

Férje, Daniel Westling, korábban a személyi edzője volt, akivel nyolcévnyi kapcsolat után házasodott össze 2010-ben. Házasságukból két gyermek született.

A történelem során a Svéd Monarchia volt az első, ahol 1979-ben eltörölték azt a rendelkezést, hogy csak az elsőszülött fiúgyermek örökölheti a trónt. Viktória hercegnő az 1980. január 1-jével életbe lépett trónörökösödési rend alapján a svéd trón örököse. 

A svédek jelentős része már régóta azt szeretné, ha Viktória édesapja, XVI. Károly Gusztáv átadná a koronát az 1977-ben született Viktóriának.

Cameo tiara: Napóleon ajándéka volt

Bár Viktória szíve választottja egy civil férfi, a menyegzőt az uralkodói ház szokásai szerint tartották meg. Már az előkészületek is a dinasztia tradíciói szerint zajlottak. A hagyományokhoz híven Viktória esküvőjére a menyasszony fejdíszéről a család határozott, és a döntésük a Cameo tiarára esett. 

A svéd királyi esküvői tiarát I. Napóleon császár ajándékozta feleségének, Joséphine de Beauharnais-nak
A svéd királyi esküvői tiarát I. Napóleon császár ajándékozta feleségének, Joséphine de Beauharnais-nakHulton Archive / Getty Images Hungary

Az úgynevezett Cameo-szett egy tiarából, nyakláncból, fülbevalóból, brossból és két karkötőből áll. A készlet többféle anyagból készült, mint például arany, gyöngy, gyémánt és nagy kámeák. A kámea egy domborműves, véséssel készített, figurális ábrával díszített drágakő.

A Viktória által is viselt tiarát I. Napóleon császár ajándékozta feleségének, Joséphine de Beauharnais-nak az 1800-as évek elején. Róla talán kevésbé ismert tény, hogy Jozefina svéd királyné nagymamája volt. Az ékkövekkel díszített fejdísz több mint két évszázadon keresztül öröklődött a svéd királyi családban, mígnem Sibylla hercegnő egyetlen fiára, XVI. Gusztáv Károlyra hagyta az ékszereket, amit a mai napig visel felesége, Szilvia királynő.

Esküvőhöz illően a tiara központi képében a szerelem két istene, Vénusz és Ámor látható.

A svéd királyi ékszerekről legutóbb készült dokumentumfilmben a királyi család felfedte, hogy a diadém meglehetősen törékeny, Viktória koronahercegnő pedig azt mondta, hogy „hatalmas tisztelettel” viseltetik a Cameók és azok hosszú királyi történelme iránt. Az esküvője volt az első alkalom, amikor viselte a tiarát. 

A svéd hercegnő esküvői fejdísze

Az antik ékszert a koronahercegnő két nagynénje, valamint édesanyja, Szilvia királyné szintén esküvői tiaraként viselte. De nem csupán a tiara volt az egyetlen családi ereklye Viktória esküvőjén. Édesanyjához hasonlóan ő is az 1850-es években készült, Szófia királynő örökségéből származó brüsszelicsipke-fátylat viselte esküvője napján. A fátyol belsejében, a tiara hátulján egy kis mirtuszág található, amelyet Margareta koronahercegnő 1905-ben, egy Svédországba hozott növényből vett.

A mirtusz a szerelem, a hűség és a termékenység szimbóluma
A mirtusz a szerelem, a hűség és a termékenység szimbólumabonchan / Getty Images Hungary

Ez a Földközi-tenger környékéről származó örökzöld a görög-római mitológiában Aphrodité, illetve Vénusz szent fája, a szenvedélyes szerelem, a hűség és a termékenység jelképe volt. Így lett esküvőkön a menyasszonyi koszorúk, kitűzők dísze évszázadok óta, hiszen már az egyiptomi nők is virágzó mirtuszágakat tűztek a hajukba, ruhájukra. A növény a középkorban a béke jelképévé is vált.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek