A Klíma Csúcs Földje kisteherautón utazott

Persze, persze kell a Klíma konferencia, de a civilek jelenlétének hiánya elszomorító. Az eseményen leeresztett a a földlufi, ami váratlanul volt szimbolikus, a konferencián viszont mindenki egyetértett a megoldási stratégiákkal.

Váratlanul volt szimbolikus a III. Magyarországi Klíma Csúcs nyitó eseménye. A felfújható gumiföld, ami már önmagában is a legmegfelelőbb tárgy a helyzet komolyságának érzékeltetésére - ahogy az az index videóján jól látható -, a rendezvény vége felé leeresztett. Talán ezzel is arra akarták felhívni az érdeklődők figyelmét, hogy nem várhatunk tovább, le kell számolnunk hamis illúzióinkkal, radikális változásra van szükség. De hogy mégse legyen túl nyers az üzenet, rögtön ellensúlyozták is: Európa egyes nemzeteinek népviseletébe bújtatott bájos fiatal hölgyek, és talán a nemi arányok kiegyensúlyozása végett egy jegesmedvét is beállítottak közéjük.

A Lánchídon persze ezért nem állították le az autós forgalmat, még a Föld bolygót formázó lufi is egy kisteherautó platóján utazott át Budáról Pestre, két olyan rátermett legénnyel a vezetőfülkében, akik biztosan a csapom is megszerelnék, ha csöpögne.

Balázs Fecónak inkább kocognia kéne

A Klíma Csúcs a soros elnökség hivatalos programja, gondolom ezért hangzottak el részletek a Bánk Bánból és a Honfoglalásból, illetve azért, mert ezek mindig, mindenütt relevánsak. Továbbá olimpikonok is kiálltak az ügy mellett, bár sajnos Kokó nem jött el, Balázs Fecó viszont igen, lehet, hogy okosabban teszi viszont, ha kocog egy kört. Fontos az is, hogy főpolgármester-helyettesünk emlékeztessen bennünket, ugyan húzzuk már ki a töltőt a konnektorból, meg ilyenek, ne annyira a látványos gesztusokra koncentráljunk, hiszen - fűzöm hozzá gondolatban- ez ugye kínosan is elsülhet.

A Klíma Csúcs előadásai tulajdonképpen szerdán Szentendrén zajlottak, és meteorológus professzortól a Tesco - az egyik támogató - műszaki és fenntartási igazgatójáig valóban több szempontból vizsgálták a klímaváltozás okozta problémákat, és azok megoldási lehetőségeit. A program kimondott célja, hogy összekapcsolja a szakértőket a civilekkel, a gazdasági szereplőket a lakossággal. Vitathatatlanul érdekes előadások után azonban jogosan felmerül a kérdés, milyen lépések következnek. Úgy tűnik teljes az egyetértés, ha az égető gondok kezeléséről van szó. A Klíma Csúcs meg is határozza hat pontban javaslatait, amelyek mindegyike hangsúlyozza a döntéshozók és átlagfogyasztók felelősségét.

Kellenek ilyen rendezvények, beszélgetések, konferenciák, erősíteni kell azt a tudatosságot is, amelyek nem a pártokban és a szektorokban, hanem környezetünk megóvásának ezeket felülíró fontosságában hisz. Talán elfogult vagyok, de ilyenkor nekem mindig a civilek jelenléte, vagy hiánya tűnik fel, merthogy az előbbit tartom a valódi széleskörű összefogás ismérvének. Az tuti, hogy a környezetvédelem terén évek óta tevékenykedő akármelyik ismerősöm hitelesebb és jobb nyitórendezvényt szervezhetett volna. Persze Szentendrén a maszkban masírozó kisiskolások nagyon cukik lehettek.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek