Új majomfajt fedeztek fel az Amazonas őserdőben

Valószínűleg új majomfajra bukkantak kutatók egy még felderítetlen területen, az Amazonas-őserdő középnyugati részén: a WWF expedíciója során emellett eddig ismeretlen halakkal és több veszélyeztetett állat példányaival is találkoztak.

A feltehetően új majomfaj a tudósok szerint a kabócamajmok családjába tartozik, egy példányát pedig máris tanulmányozzák a brazíliai Pará államban található Emílio Goeldi Múzeumban. „Ennek az emlősnek olyan jellegzetes vonások találhatóak a fején és a farkán, amelyeket korábban semmilyen más, ezen a területen élő kabócamajomnál nem észleltek” – mondta Julio Dalpone biológus, aki a WWF (World Wide Fund) 20 napos expedíciója során fedezte fel a különleges majmot. Az állatra egyébként a Mato Grosso északnyugati részén, a Guariba- és a Roosevelt folyó közötti területen bukkantak, amikor négy nagyobb védett területet térképeztek fel.

Több eddig ismeretlen fajra bukkantak, de baj is van elég

A felderítőcsapat 48 emlőst, például tatukat, hangyászokat, szarvasokat és majmokat talált, emellett 313 madárfajt, köztük olyanokat, amelyeket eddig csak más dél-amerikai országokban láttak. Kutatásuk során több, feltehetően új halfajtával is találkoztak, például egy harcsával, egy kisméretű világos színű tetrával és egy nagyon apró hallal, amelyet a helyiek csak piaus-ként emlegetnek.

Fotó: Julio Dalponte
Fotó: Julio Dalponte

Jó hír, hogy veszélyeztetett fajok példányai is felbukkantak: köztük óriás hangyászok, óriás tatuk, óriás vidrák, jaguárok és párducok. Az már kevésbé hangzik jól, hogy a WWF rengeteg környezeti és társadalmi problémáról számolt be: az illegális fakitermelés és halászat mellett a környezetszennyezés, a mezőgazdaság terjeszkedése, az országszerte jellemző erőszakos konfliktusok, az egészségügyi és oktatási hiányosságok, az áramhiány és a hatóságok tájékozatlansága is gondot okoz.

Oszd meg másokkal is!
Mustra