A lejárt kozmetikum veszélyes hulladéknak számít, gyűjtsd külön

Mindenkinek marad meg kréme és ilyen-olyan kencéje, de a jó hír az, hogy nem kell a háztartási szemétbe dobni.

Nemrég, a lomtalanításra készülve egy teljes zacskónyi lejárt szavatosságú tusfürdőt, testápolót, sminkszert és még ki tudja, mit szedtem össze a lakásban - olyan dolgokat, amiket kaptam, de nem tetszett az illatuk, nem váltak be, és így tovább. Mivel a szemetet is igyekszem szelektálni, egyértelmű volt, hogy ez a sok műanyagba csomagolt kemikália nem végezheti a kukában, de a lefolyóba sem fogom önteni. Az internet nem igazán volt a segítségemre (vagy csak rosszul kerestem), hogy ezeknek hol is lenne a helye tulajdonképpen, ezért írtam a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. ügyfélszolgálatának, ahonnan a következő választ kaptam:

"A lejárt kozmetikumok veszélyes hulladéknak minősülnek. A veszélyes hulladékok átvételére társaságunk minden lomtalanítási körzetben egy gyűjtőpontot létesít, amelyek helyszínéről a lomok kihelyezésének időpontját tartalmazó levelünkben tájékoztatjuk Önt."

Veszélyes hulladéknak minősül még a sütőzsír és -olaj, a festék, az olajos flakonok, az oldószerek és hígítók, a növényvédő szerek, de a szárazelem, az elektronikai hulladék, a szórópalack, a fénycső és a gumiabroncs is. A veszélyes hulladékot nem szabad a lomokkal együtt kirakni, ezek a gyűjtőpontok azonban egész évben nyitva vannak. A hulladékgyűjtő udvarok listáját és nyitva tartási idejét megtaláljátok a FKF Zrt. honlapján.

Oszd meg másokkal is!
Mustra