Egyre zöldebbek a fesztiválok

Az utóbbi években a környezettudatos gondolkozás a nagy nemzetközi fesztiválokon is egyre elterjedtebb: sok szempontból gazdaságosabb ugyanis egy-egy jó környezetbarát megoldás.

Több nagy könnyűzenei fesztivál is komolyabb gondot fordít a zöld megoldásokra az utóbbi években: a dán Roskilde (jún. 30 - júl. 3), az amerikai EMU vagy a brit Glastonbury (jún. 24-26) is igen komolyan veszi a fenntarthatóság és a környezettudatosság követelményeit - írja az Independent.

A Roskilde 1994-ben kezdett komolyabban koncentrálni a környezetbarát megoldásokra, igaz, akkor a szigorodó állami szabályozásnak tett eleget. Az évek során aztán egyre több területen használták ezeket a megoldásokat. A betétes poharak mellett a szelektív hulladékgyűjtés és az organikus szemét újrahasznosítása, lebomló anyagok használata, faültetés, a kempingfelszerelések jótékonysági célú árverezése, vagy a fesztiválon használatos járművek biodízellel való működtetése is szerepel a repertoárban. A poharak és egyéb műanyag tárolók betétessé tétele a szervezők szerint különösen látványos eredményt hozott: a használt poharak 97%-át vitték vissza a látogatók, azaz mindössze három százalékból lett valódi szemét.

Fotó: urbanmkr
Fotó: urbanmkr
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek