Az IKEA zöldebb már nem is lehetne

Az IKEA 2010-es fenntarthatósági jelentésében újra hangsúlyozza a fenntartható fejlődés fontosságát, az új lehetőségek felkutatását, valamint a társadalmi és környezeti felelősségvállalást.

A Fenntarthatósági Jelentés 10 pontban határozza meg az új, környezetvédelmi elveket az Ikea – írja a Go Green.

1. Vásárlói kártya: bevezetése az IKEA fenntarthatósági programjának egy új, belső segítsége lesz termékek fejlesztéséhez és beszerzéshez, környezetvédelmi osztályozásához.
2. A faanyagok speciális tanúsítvánnyal fognak rendelkezni.
3. Megújuló energiaforrások: az IKEA épületeinek napelem rendszere meg fog duplázódni, ám a cél az lenne, hogy az összes működő IKEA egység energiaellátását 100%-ig megújuló energiaforrások biztosítsák.
4. IKEA alapítvány: a cég elhatározta, hogy további 7.500.000 eurót adományoz az UNICEF számára, az Indiában zajló egészségügyi fejlesztéseihez. Ez a program a jövőben további 15 államot fog érinteni.
5. Fenntartható pamut-utánpótlás: több mint 80 ezer gazdálkodótól vásárolják a bútorok bélelésére, áthúzására szolgáló pamutanyagot, de kiemelt helyen van India és Pakisztán.
6. Lámpastop: fokozatosan szoktatják le a lakosságot az izzólámpákról. Az IKEA 2010 júniusában bejelentette, hogy minden amerikai üzletben fokozatosan szűkítik az izzólámpa kínálatot. Az energiatakarékos izzókat, kompakt fénycsöveket, valamint a LED-es lámpákat fogják előnyben részesíteni.
7. Geotermikus technológia: az IKEA USA bejelentette, hogy idén, egy Coloradóban nyíló IKEA áruház különlegessége az lesz, hogy az épületet geotermikus energia fogja működtetni. Ennek alátámasztására az IKEA együttműködési szerződést kötött az amerikai Energiaügyi Minisztérium Nemzeti Megújuló Energia Laboratóriumával.
8. Napelemek: az IKEA 11 napelem projektet kezdeményezett több amerikai áruházban, köztük Kaliforniában, Arizonában, és két keleti parti üzletben, valamint a délnyugati elosztó központban, ami a legnagyobb amerikai IKEA épület. A befejezést követően a rendszerek együttes teljesítménye 6800 kW (6,8 MW) villamos energia lesz.
9. Faültetés: a cég nemcsak feldolgozni, de előállítani is képes a fát. Az IKEA USA, 1,5 millió fát ültetett világszerte, Amerikában az IKEA Ültess fát kampányon keresztül.
10. A TIME Magazin 2009 májusi száma az IKEA-t a világ 8 legjobb öko tudatos cégei közé sorolja. Az IKEA folyamatosan támogatja az olyan kezdeményezéseket, amelyek hozzájárulnak a világ fejlődéséhez.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek