A pókokat nem zavarja a globális felmelegedés

A kísérletek során hirtelen növelték meg a pókok testhőmérsékletét, ám mindez nem viselte meg túlságosan őket. Annak ellenére, hogy ragadozók, változatos életmódot folytatnak.

Egy tanulmány szerint a pókok képesek alkalmazkodni a globális felmelegedéshez - adta hírül az Enviromental News Network. A Yale-en végzett kutatás kiderítette, hogy a pókok könnyedén elviselik a hőmérséklet-változásokat. A Földön kb. 40 ezer pókfaj él, nagyobb és veszedelmesebb társaik a trópusokon. Viszonylag magas hőmérséklet szükséges ahhoz, hogy jól érezzék magukat. A 20-25 °C közötti hőmérséklet tekinthető ideálisnak, azonban inkább a  25 °C körüli hőmérsékletet részesítik előnyben.

Habronattus coecatus (ugrópók), Fotó: Thomas Shahan
Habronattus coecatus (ugrópók), Fotó: Thomas Shahan

Néhány madárpók faj - a klimatikus viszonyok miatt - természetes körülmények között pár hónapos pihenőt tart, de van olyan faj is, amely téli álmot alszik. Menüje legyekből, szöcskékből áll, de képes ráfanyalodni a növényekre is, így ha a rovar populáció csökkenne a globális felmelegedés miatt, ő fütyül rá, amíg növényvilág veszi körül.

Az ökológus dr. Brandon Barton - a tanulmány szerzője -, meggyőződött róla, hogy a pókok eddig is sikerrel alkalmazkodtak a tapasztalt éghajlatváltozásokhoz. A kísérletek során hirtelen növelték meg a pókok testhőmérsékletét, ami nem viselte meg túlságosan őket. Annak ellenére, hogy ragadozók, változatos életmódot folytatnak. Az esetek többségében a zsákmányszerzési módjuk meghatározza, hogy mit ejthetnek el. Így a hálókészítő pókok ritkán kapnak el hernyót, és a karoló pókok (akik lecsapnak az áldozatukra) gyakrabban fognak maguknak méhet és pillangót, mint más rovart. Egyes fajok kizárólag egyetlen élőlényre vadásznak, mint például a kalóz pókok, amelyek más pókokat fogyasztanak. A Bolas (labdás) pókok szex feromonokat termelnek, hogy hím molylepkéket foghassanak maguknak.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek