A világ legkisebb baglya az egyik legnagyobb túlélő

12,5–14,5 centiméteres hosszával és átlagosan 40 grammos súlyával a tündérbaglyocska alig éri el egy golflabda méretét, mégis remekül boldogul, akár a táplálékszerzésről, akár a nagyobb ragadozók elleni védekezésről van szó.

Az Arizona déli részén található Sonora sivatagban élő, 12 méteres magasságot is elérő saguarók, más néven kandeláberkaktuszok többszintes lakóépületként szolgálnak a világ legkisebb baglyai számára, melyek ezen a vidéken a kaktuszhúsból kifaragott, elhagyott harkályfészkekben élnek. Választásuk nagyon is tudatos: itt viszonylagos biztonságban vannak a ragadozók elől, és az extrém hőmérsékletektől sem kell tartaniuk. De nem ez az egyetlen szokásuk, ami páratlan túlélővé teszi őket.

Kicsi a bagoly, de erős

Az aprócska baglyoknak mindenük megvan ahhoz, hogy életben maradjanak a sivatagra jellemző zord körülmények között. Szürkés-barnás tollazatuk segítségével könnyedén beleolvadhatnak környezetükbe, hosszú lábaik pedig nagy hasznukra válnak a zsákmányszerzésnél. A Howstuffworks szerint a tündérbaglyocskák szürkületkor és éjszaka indulnak vadászni. Prédáik – köztük rovarok, százlábúak, pókok, egerek és gyíkok – általában semmit nem vesznek észre közeledtükből, csak akkor, amikor már túl késő, mivel némán repülve, szinte teljesen hangtalanul csapnak le rájuk. Étlapjukon olykor skorpiók is szerepelnek, melyeket a fullánkok eltávolításával fogyasztanak el. Mivel zsákmányaikból elegendő folyadékhoz jutnak, a túléléshez még csak vízre sincs szükségük, az élelem egy részét pedig a szűkösebb időkre gondolva elraktározzák.

Ez a tündérbaglyocska egy telefonpóznába fészkelte be magát
Ez a tündérbaglyocska egy telefonpóznába fészkelte be magáthstiver / Getty Images Hungary

Ezért is olyan kivételes túlélők

Ha valamilyen nagyobb ragadozó, például egy amerikai uhu megtámadná őket, a tündérbaglyocskák először inkább menekülni próbálnak, mint hogy szembeszálljanak vele. Ilyenkor hangos riasztó hangokkal hívják fel egymás figyelmét a veszélyre, majd ha nincs más megoldás, többen összefogva zuhanórepülésben indulnak ellene. Amennyiben a nagyobb bagoly továbbra sem tágít, erre is megvan a stratégiájuk: egyszerűen halottnak tettetik magukat.

Közösen gondozzák a fiókákat

A párzási időszak kezdetén a hím az, aki tábort ver egy többméteres magasságban lévő, fészekrakásra szánt üregben, ami a kaktuszok mellett fákon is lehet, majd hangos énekbe kezd, hogy megvédje a területet, illetve magához csalogassa a nőstényt. Ha minden jól megy, a tojó a párzást követően 1–4 tojást rak, melyek jellemzően 3 hét után kelnek ki. Ezután a hím látja el őket élelemmel, majd néhány hét elteltével a nőstény is csatlakozik hozzá, hogy közös erővel elégítsék ki a fiókák növekvő étvágyát. Mire a kis baglyok távoznak a fészekből, az éjszakák is hidegebbé válnak, ami megnehezíti a táplálékhoz jutást, ezért a madarak Mexikóba vagy Közép-Amerikába repülnek, hogy ott vészeljék át a telet.

Ha érdekelnek a természet csodái, olvasd el előző cikkünket is!

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra