Egyre több európai országban kötelező ismét a sorkatonaság: az EU-ban is bevezetnék

GettyImages-1467947648
Olvasási idő kb. 4 perc

Sorra vezetik vissza a kötelező sorkatonai szolgálatot az országok, egyes európai uniós politikusok pedig örömmel látnák, ha EU-szerte egységessé válna az ismételt bevezetés. Összegyűjtöttük, mely országokban vált ismét kötelezővé a katonai szolgálat.

A professzionális hadseregek szerte a kontinensen létszámhiánnyal küszködnek, ezt ismeri fel egymás után egyre több európai ország. Az elmúlt hetekben nemcsak uniós vezetői szinten, de a német Kereszténydemokrata Párt vezetésében is felmerült, hogy vissza kellene vezetni a kötelező katonaságot. 

A CDU még a május elején tartott pártkongresszusán fogadta el azt a javaslatot, amely szerint a fiataloknak egy bizonyos ideig vagy a hadseregben, vagy pedig a szociális ágazatban kellene kötelező szolgálatot teljesíteniük. Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője hasonló kijelentéssel élt a napokban, az egész kontinensre kiterjesztené a sorkatonaságot

Egyre több európai országban kötelező újra a sorkatonaság
Egyre több európai országban kötelező újra a sorkatonaságWalter Bibikow / Getty Images Hungary

Ismét bevezetnék a sorkatonaságot

A német sorkatonaság még tizenhárom évvel ezelőtt szűnt meg, ezt építenék most fokozatosan vissza.  A korábbi kötelező katonai szolgálatot egy éves társadalmi szolgálatként vezetnék újra be, amit vagy a Bundeswehrnél, vagy egy szociális intézményben lehetne teljesíteni.A kezdeményezés keretében a nők számára is megnyílna a lehetőség a katonai pályára lépésre. A német államvezetés több forgatókönyv alapján vezetné vissza a hadkötelességet, melyet minden 18 éves számára kötelezővé tennék

Sokan a svéd mintát tekintik példamutatónak,  az északi országban minden állampolgárnak, férfiaknak és nőknek is regisztrálniuk kell magukat, és egyúttal megadni azt is, hajlandóak-e katonai szolgálatra. Svédországban csak az évjáratosok egy kisebb része kerül ténylegesen a hadseregbe bevonásra.

De nem csak Németországban merült fel újra a kötelező katonaság ötlete, Dánia 2026-tól kezdve tervezi nők toborzásának bevezetését.

Kötelező a katonai szolgálat Európában: Cipruson, Görögországban, Ausztriában, Litvániában, Lettországban, Észtországban, Finnországban, Svédországban és Dániában.

Egyre több országban kötelező

Lettország az utolsó a sorban, ahol visszavezették a rendszert, ott már 2023-ban, alig 16 évvel annak eltörlése után ismét kötelező bevonulnia  minden 18 és 27 év közötti férfinak kötelező bevonulni, a szolgálat 11 hónapig tart, nők esetében pedig önkéntes alapon működik a katonaság. A balti állam döntésére az orosz-ukrán háború volt hatással. Litvánia 2015-ben szintén a geopolitikai helyzetre hivatkozva döntött a kötelező katonai szolgálat mellett.

Finnországban is éppen a napokban határoztak meg a kötelező katonai szolgálatról, 165, 255 vagy 347 napos periódusok vannak.  18 éves kortól minden férfi behívható, a kötelező katonai szolgálatot 30 éves korukig kell teljesíteni, afölött pedig már tartalékosnak számítanak a finnek. A már említett svéd példa kuriózum Európában, itt ugyanis a férfiak mellett a nőknek is lehetőségük van nyilatkozatuk alapján besoroztatni magukat. 

Görögországban 19 és 45 év között kötelező a katonai szolgálat, általában 9-12 hónapig tart, a hossza attól függ, hogy a haderő mely típusáról van szó, Cipruson pedig a 18 év felettieket érinti. Dániában a megszüntetett magyar rendszerhez hasonló a katonai szolgálat, a 18 éveseknek 4-12 hónapig kell szolgálniuk, kiválthatják közösségi szolgálattal is. Akik továbbtanulnának a középiskola után, 25 éves korukig is elhalaszthatják a kötelező katonai szolgálatukat. Ausztriában egy 2013-as népszavazáson a lakosság több mint 59 százaléka szavazott a sorkatonaság mellett, minden férfinak nyolc hónapig kötelező szolgálatot teljesítenie, ami viszont szintén kiváltható közösségi munkával is.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek