Ma van a Galentine’s Day! Fogd a barátodat, és mutatjuk, mihez kezdjetek!

GettyImages-855782772

Neked sem volt már hónapok óta időd rendesen összeülnöd legjobb barátnőiddel? Íme a tökéletes kifogás: Galentine's Day van, a női barátságok ünnepe! Ezt megünneplendőn olvassátok el cikkünket, amely a női barátságok sorsát foglalja össze a különböző életszakaszokban.

A Valentin-nap előtt egy nappal, február 23-án ünneplik a Galentine’s Dayt (egyszerűsítve: nő-pajtás nap) általában nők női barátaik társaságában, de igazából bárki bármilyen nemű barátjával ünnepelheti. 2010 óta létezik, a Városfejlesztési osztály című sorozat egyik része ihlette. Kutatók szerint a nők közötti barátság kifejezetten különleges kapcsolódás, amely az évek alatt alapvető minőségében nem változik, ám nem mindegyik korosztály tagjai tudják kiélvezni ezt az értéket.

Női barátságok az évek alatt

A gyermekkor legkorábbi társas interakciói során a kisgyerekek saját nemük tagjaival játszanak és alakítanak ki barátságokat. Ez 12-13 éves korig egy egyre erősödő tendencia, ekkor azonban fordulat következik életükben, és már az ellenkező nem tagjaival is barátkoznak. Azonban a nők felnőttkorukban is más nőkkel ápolják legszorosabban baráti viszonyukat.

Már általános iskolától kezdve kiviláglik, mennyire különlegesek lehetnek a női barátságok. A lányok több személyes információt osztanak meg egymással, jobban aggódnak egymásért, és könnyebben fejezik ki egymás iránti gondoskodásukat és szeretetüket, mint általában a fiúk más fiúkkal. A nemek közötti legnagyobb különbség e téren, hogy a lányok inkább hajlamosak problémáik megbeszélésére és érzelmi támasz nyújtására, míg a fiúk inkább szórakozás, kaland és humor központú kötődéssel élnek.

A női barátságok életminőség-javítóak lehetnek, ünnepeld hát meg te is barátaiddal a Galentine's Dayt
A női barátságok életminőség-javítóak lehetnek, ünnepeld hát meg te is barátaiddal a Galentine's DaytTom Merton / Getty Images Hungary

Ezeket az eltérő erősségeket egész életükben megtartják mind a nők, mind a férfiak barátságaikban, így a férfiak például sokat nyerhetnek egy-egy női baráttal és az ő interperszonális stílusukkal. A nők számíthatnak barátságuk védőhálójára még a legnehezebb élethelyzetekben is: a megözvegyült nők általában könnyebben vészelik át párjuk halálát, mint a férfiak, pontosan e miatt a különleges kapcsolódási mód miatt, amit egymással létesítenek, míg a férfiak esetlegesen az egyetlen szociálisan támogató személyt vesztették el életükből ezzel.

Amit a női barátság megsínylik

Egy barátság sok minden miatt mehet tönkre, kophat ki, vagy kerülhet stagnáló szakaszba. A női barátságok esetében azonban általánosan megfigyelhető, hogy a karrier és családalapítás időszakában elhanyagolódnak. A késő húszas évektől a késő negyvenes, kora ötvenes évekig a nők hajlamosak barátságaikat a háttérbe szorítani, hiszen ekkor a munkahelyen és elég jó anyaként kell egyszerre helytállnia többségüknek: a szabadidő ritka kinccsé válik, amely nem feltétlenül válik egyeztethetővé szintén elfoglalt barátnőjük szabadidejével. Pedig a szülővé válásnál mind az anyukának, mind a babának jobbat tenne, ha nem magányosodnának el a felnőttek, nem szigetelődnének el barátaiktól

Azonban egy kutatás azt fedezte fel, hogy azok a nők, akik hetente kétszer össze tudnak járni barátnőikkel, kevesebbet szoronganak, és fizikai egészségük is üdvösebb. És bár a nők férfi barátságaikat is szórakoztatónak találják, mégis nőtársaik barátságát értékelik a leginkább, hiszen támogatást, bátorítást, megerősítést nyernek egymástól, egészen gyermekkoruktól kezdve.

A Galentine’s Day tehát kitűnő alkalom, hogy összehozzunk egy találkozót barátnőinkkel, remek emlékeztető arra, mennyire fontosak is ezek a kapcsolataink, amelyeket bizony érdemes lenne nemcsak évente, hanem rendszeresebben ápolnunk.

Ne habozz hát, csörgesd meg, írj rá közeli barátnőidre, és ünnepeljétek meg barátságotokat a hozzátok legjobban illő módon, legyen szó kreatív egyalkalmas tanfolyamról, vagy egy kellemes közös sörözésről!

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra