Egy macskán múlt volna a Titanic sorsa? A legenda szerint az állat megérezte a tragédiát

GettyImages-518832385
Berényi Bianka

Kering egy legenda, miszerint egy Jenny nevű macska megérezte, mi lesz a Titanic sorsa, de senki nem hallgatott rá. Egy embert kivéve, aki így az életét köszönheti az állatnak – ha a történet igaz.

1912. április 14-ét soha nem felejti el a történelem, olyan mély nyomot hagyott a Titanic tragédiája. A Titanic megismételhetetlen. A mai technika még nagyobb hajók megépítését teszi lehetővé, de azóta sem tudott egy óceánjáró sem a Titanic nyomdokaiba lépni. Tragédiájával kapcsolatosan pedig mind a mai napig születnek új teóriák, és látnak napvilágot új információk. 

Bizonyára már láttad James Cameron filmes szupereposzát a Titanicról, de egész más szemmel nézed majd újra, ha megismered a következő érdekességet, amely szintén a hajóhoz köthető. E szerint könnyen lehet, hogy egy állat előre megjósolta azt, hogy a hajó el fog süllyedni. Nevezetesen Jenny, a látnoki képességekkel rendelkező macska.

Jenny tényleg megérezhette a hajó katasztrófáját?
Jenny tényleg megérezhette a hajó katasztrófáját?Kurgu128 / Getty Images Hungary

A Titanic tragédiája megakadályozható lett volna?

Ezt azért így nem jelentenénk ki, de érdekes elméletek keringenek egy titokzatos macskáról, aki állítólag a hajó fedélzetének vándorvendége volt. 

A Titanic fedélzetén 2240 ember mellett nagyjából egy tucat háziállat is tartózkodott. A hajó kutyái – amelyek közül csak háromnak sikerült elhagynia a süllyedő hajót – a tragikus történet érdekes hozadékaivá váltak. Kevesebbet tudunk a macskáról, amely a hajó utolsó napjaiban a legendák szerint a fedélzeten tartózkodott. 

Mint a Titanic-saga oly sok más vonatkozását, Jenny, a macska történetét is kérdőjelek övezik, leginkább ez a két, egymásnak ellentmondó változat terjedt el.

Az egyik legenda – az óceánba veszett patkányvadász

A Titanic kóborló macskája, aki még Belfastban csatlakozott a hajóhoz, nem részesült ugyanolyan első osztályú bánásmódban, mint azok a kutyák, akik gazdáikkal együtt szálltak fel az óceánjáróra. Jenny hajómacska volt, ami azt jelenti, hogy szabadon kószálhatott a fedélzeten, így kényére-kedvére segíthetett kordában tartani a patkánypopulációt is. Mivel senki sem tudta becsempészni őt egy mentőcsónakba – ahogyan a két szerencsés pomerániai és egy pekingi kutyát –, Jenny története valószínűleg nem happy enddel végződött. A macska soha nem került elő, miután a hajó elsüllyedt az Atlanti-óceánba, feltehetően Jenny is meghalt.

A másik legenda – a kiscicák mentése mint rossz ómen

Egy másik, Jennyhez fűződő legenda azonban derűsebb színben tünteti fel a macska életútját. Violet Jessop stewardess arról számolt be, hogy a macska 1912. április elején, a Titanic New Yorkba indulása előtt egy alomnyi kiscicának adott életet. A Jenny nevet is Jessop adta neki. Jenny a hajóra lépve a konyhai részleg egyik kényelmes zugát foglalta el, ahol egy Joseph Mulholland nevű ír fűtő (egyes forrásokban Jimnek is nevezik) gondoskodott róla és újszülöttjeiről.

A történet egy fordulata szerint azonban Jenny nem sokáig tartotta az utódait az óceánjárón. Amikor a Titanic elhagyta Belfastot, és Southamptonban kikötött, hogy felkészüljön első útjára, Mulholland állítólag látta, ahogy a macska egyenként a szárazföldre szállítja a kiscicáit, és ő is elhagyja a hajót. A legénység tagja ezt rossz ómennek vette, és hagyta, hogy a hajó nélküle induljon el, hallgatva az állat ösztöneire. Néhány nappal később sajnos mind Jenny, mind Mulholland megérzései megalapozottnak bizonyultak, mert a katasztrófa bekövetkezett.

Meg lehetett volna menteni az utasokat?
Meg lehetett volna menteni az utasokat?Mr1805 / Getty Images Hungary

Hallgatni kellett volna a cicára?

E legenda alapján a Titanic vándormacskája képes volt előre látni azt, amit építői, legénysége és mindenki más teljesen lehetetlennek tartottak. A Titanic vesztét. Amellett, hogy a történet szerint Jenny így megkímélte a cicáit és saját magát a haláltól, 

ha az utasok hallgattak volna az állati ösztönre, emberek százai menekültek volna meg.

Ezt az optimista történetet ugyan soha nem erősítették meg, de amíg Jenny valódi sorsa valószínűleg örök rejtély marad, addig a Titanic látnoki képességekkel felruházott hajómacskájának legendája tovább él.

Ebből is látszik, hogy bármilyen mesét kerekítünk a legendás hajó története köré, legyen az szerelmespár, barátság vagy éppen egy állati sztori, a Titanic neve és sorsa még mindig érdekli az világot. 

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra