Miért pont csütörtököt mond az, ami nem sikerül vagy becsődöl?

A Szófejtő e heti részéből megtudhatod, hogy mi köze van a csütörtököt mond szólásnak a lőfegyverekhez.

Elromlik, becsődöl, megbukik, felsül, meghiúsul, leszerepel, befuccsol, kudarcot vall, füstbe megy, dugába dől, csütörtököt mond – mind ugyanazt jelentik, de vajon miért pont a csütörtököt kötjük a sikertelenséghez, és miért nem mondjuk a hétfőt? 

Azért, mert a szólásnak valójában semmi köze a csütörtökhöz – sem más napokhoz –, a szó pusztán a csett, csött, csütt hangutánzó szavak tréfás továbbgondolása. A feltételezések szerint ezek a régi lőfegyverek závárzatának csattanását jelölték, ha azok nem sültek el a ravasz meghúzásakor.  

GettyImages-102892077
Berggren Hans

vet ige a lobbot vet a puska (elsül) kifejezésből származhat, a csüttöt vet alakból pedig német hatásra alakulhatott ki a csüttöt mond forma, mert a puska el nem sülését a versagen (’megbukik, kudarcot vall’) igével fejezték ki, melynek sagen eleme annyit tesz: ’mondani’ – olvasható az Anyanyelvápolók Szövetségének cikkében. A csüttöt aztán a népnyelv a hasonló alakú csütörtök szóra cserélte le.

Mint azt O. Nagy Gábor Mi fán terem? című könyvében írja, a csütörtököt mondó puskából humoros átvitellel „csütörtököt mond az a terv, szándék, kezdeményezés, amely nem sikerül, nem valósul meg. Néhol tréfásan azt is mondják, hogy csütörtököt vetett a szája, s ez azt jelenti, hogy ’hazudott’.” Az eredeti, csettet vagy csüttöt vet formára 1847-ből van adatunk, azt pedig, hogy „csöttöt mond a puska, midőn ki vagy el nem sül”, egy vadásztudományi munka közli.

Azt tudod-e, milyen hosszú egy fertályóra? És azt, hogy mit csinál az, aki vigéckedik? Ha kíváncsi vagy, olvasd el sorozatunk előző részeit is. 

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

„Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra