A Nagy Testvér tényleg figyel: így bújhatsz el egy drón elől

Nem kell ahhoz celebritásnak lenned, hogy óvni akard a magánéleted. Az egyre többfelé repkedő drónok úgy készíthetnek fényképet rólad és az otthonodról, hogy nem kérik a beleegyezésedet. Mutatjuk, mit tehetsz ellenük.

Egy pillanatra képzeld el, hogy nem kínoz a láthatatlanság érzése, nem érzed magad elveszve a tömegben. Épp ellenkezőleg: mindenki csak rád figyel. Akkor is, amikor nem akarod. Lefotózzák, ahogy vakarózol, ahogy megnézel egy másik nőt vagy férfit, vagy épp aligruhában kertészkedsz. Látják, mit rejtegetsz az udvarodban, tudják, merre sétálsz, mikor léped át mondjuk a határt, vagy teszel valami törvénytelent. Csupa olyan információ, amit soha nem tennél ki a közösségi oldaladra, amit senkinek sem mutatnál meg. A drónok segítségével ilyen felvételek azonban gond nélkül gyűjthetők, és nagyon valószínű, hogy ezek a gépek a jövőben még nagyobb szerepet játszanak majd az életünkben – már ha hagyjuk. 

Alapvetően nincs vele baj, de…

A drónok és a mesterséges intelligencia önmagukban nem rosszak. Nagyon sok minden megfigyelhető a segítségükkel: az állatok vonulása, a természet változása, az illegális szemetelés vagy törvényszegés ellenőrzése, és akkor még nem beszéltünk a tűzoltásról, a csomagszállításról, a lázmérésről, az oknyomozó újságírókról, az ipari kémekről vagy a hadászati célokról. Mivel nem ember vezette repülőről van szó, sokkal könnyebben bevetik megfigyelésre és tüzelésre is: fényképet, videót készít, tárol, küld, de gond nélkül ont magából mérget vagy golyót is. Méreténél fogva nehéz észrevenni, távolról is könnyen irányítható, modern korunk ideális gépezete. Egészen addig, amíg nem keveredik valaki olyan kezébe, aki ellenünk szeretné felhasználni, vagy amíg nem lesz a Nagy Testvér szeme és füle.

Téged is figyelnek

Ne legyenek illúzióink. Drónok figyelik az osztrák–magyar és a szlovén–magyar határokat, a szabálytalankodó autósokat Magyarországon is. A világ rengeteg részén használják őket termőföldek megfigyelésénél – Oregonban a krumpliföldeket is így őrzik –, de lázat is mérnek velük. Szaúd-Arábia egyes részein például a hatóságok termikus drónokkal ellenőrzik, nincs-e lázas beteg a forgalmas területek környékén, s ha ilyen egyént észlelnek, azonnal orvoshoz küldik. Amerikában, Kínában, Görögországban és Franciaországban olyan fejlett eszközökkel teszik ugyanezt, hogy már hatvan méterről kiszúrják, ha valaki nem tartja be az előírt távolságot a többiektől, vagy hőemelkedéssel megy közösségbe, esetleg gyakran köhög. Teszik ezt az utcákon és a strandokon, a drón hangszóróján keresztül pedig utasításokat is adhatnak. 

A drónbalesetek szerencsére ritkák
A drónbalesetek szerencsére ritkákPeterTG / Getty Images Hungary

A nem kívánt légi megfigyelést nem is olyan könnyű kivédeni. Először is azért, mert nem szükséges engedély a birtoklásához és használatához, illetve hiánya miatt nehéz panaszt tenni. Bárki vehet magának egy drónt, és megfigyelheti vele az emberek életét anélkül, hogy bárki észrevenné vagy számonkérné a viselkedését. A drónok száma pedig egyre csak nő: természet- és vadfotósoknak kiváló eszköz, kíváncsiak kukkolhatnak a segítségével, megint mások lenyűgöző légi fotókat készíthetnek vele, vagy épp követhetik annak az életét, akiét szeretnék. Hírességek, politikusok, fontos gazdasági szereplők, hadban álló országok vagy szervezetek éppen ezért mindent megtesznek, hogy mentesítsék légterüket a gépektől. A digitális eltérítéstől kezdve a kiképzett ragadozómadarakon át a drónkilövő fegyverekig egyre szélesebb a védekezésre szolgáló eszközök skálája. Ezek nagy része azonban drága és bonyolult, esetleg illegális. A legegyszerűbb elrejtőzni a kíváncsi szemek elől. 

Na jó, de hogy bújjak el előle?

Tegyük fel, hogy belecsöppentél egy sci-fibe – vagy csak a világ kevésbé szerencsés részén születtél –, és drónok figyelnek, üldöznek. Mit tehetsz? Az egyik legnagyobb barátod a rejtőzködésben az időjárás: ha sűrű köd van, esik az eső, erősen fúj a szél vagy csak borús az ég, mindjárt nehezebben figyelnek meg távolról. Szikrázó napsütés esetén érdemes valamilyen anyaggal erősen visszaverni a napfényt a házadról, kocsidról, vagy akár a sapkádról. A másik nagy segítséget maguk az épületek, pavilonok, erdők, alagutak, fedett helyiségek jelentik, amelyek értelemszerűen el tudnak rejteni a repkedő fényképezőgépektől is. Egy másik fontos fegyver a kezedben a digitális lábnyomod minimalizálása. Minden olyan trükk, amiket a filmekből ismersz, itt is működik: ne posztolj, ne engedd, hogy megosszák a helyzetedet, ne vásárolj online, se kártyával, ne használj okoseszközöket. Vagy ha mégis, akkor zavard össze a drónokat azzal, hogy tükrök, hamis GPS-jelzések, álruhák vagy szenzorzavaró anyagú öltözet viselésével – igen, már ilyen is van – máshová vezeted őket. Még azokat a gépeket is átverheted, amelyek – helló, modern világ! – a testhőmérsékleted vagy az arcod alapján képesek kiszúrni téged. 

Elárul még a mozgásod is

Az arcfelismerő szoftvert segít átverni az esernyő, a maszk, a sál és a szemüveg, a smink, a testhődet elrejtheted a tömeg részeként, vagy egyszerűen azzal, hogy a te hőmérsékletedhez hasonlóan meleg helyen bujkálsz. Végső esetben szerezz be egy olyan kapucnis dzsekit, amely véd attól, hogy a drónok a testhőd, az alakod vagy az arcod alapján felismerjenek. Persze a fejlesztők mindig igyekeznek egy lépéssel előttünk járni. Például már járásfelismerő szoftvereket is készítettek – ugyanis az ember mozgása éppoly egyedi, mint az ujjlenyomata. A tökéletes álcához ezen is változtatnod kell. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Kinek mihez van joga?

Magyarországon a hatóságnak jogában áll megalapozott gyanú nélkül is megfigyelni embereket előzetes tájékoztatás nélkül. Profi drónt azonban magánemberként – főleg 120 méteres magasság fölött – csak engedéllyel használhatsz. Az Európai Unió 2019-es szabályozása szerint a 25 kg alatti gépek hobbicélú reptetése nem engedélyköteles. 250 gramm súly alatt a gépek magánkézben már emberek fölé is repülhetnek, ennél nehezebb drónok azonban elméletben nem. Alapvetően ha kis súlyú gépet vásárolunk, nem emelkedünk vele 120 méter fölé vagy 500 méternél messzebb, akkor a legtöbb szabály alól mentesülünk. Az már persze másik kérdés, hogy az így szerzett felvételek közül mit oszthatunk meg, ez csupán a személyes adatok, illetve a magánélet védelmének tiszteletben tartásával lehetséges. Ugyanakkor ha panaszt akarsz tenni egy melletted elrepülő drónnal kapcsolatban, először is be kell azonosítanod a gépet, ami egy cseppet sem egyszerű, ha nem vonatkozik rá a nyilvántartási kötelezettség. Ráadásul ha valamiféle kárt okozol a repülő szerkezetben, azzal valaki más tulajdonát rongálod meg, amit szintén tilt a törvény. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek