Emberek, akiknek saját testük készít alkoholt – ingyen

Az alkoholos italok viszonylag drágák, beszerzésük sem feltétlenül problémamentes (pláne mostanában), így sokan álmodoznak arról, milyen jó lenne, ha saját szervezetük tudná előállítani az értékes nedűt. Akivel viszont ez tényleg megtörténik, az nem örül. Mutatjuk, miért nem.

Az alkoholt jól ismerjük, ám a szót magát már kevésbé. Az arab al-kuḥl szó eredetileg olyan finom szemcsés port jelentett, amin nem érezni az apró göböket. Ezt a port használták a szemöldök festésére Egyiptomban, és fontos volt, hogy jó minőségű legyen. A nem érezhető, nem tapintható szó végül átvándorolt a szeszes ital megnevezésévé, mert annak sem lehet megérezni, kitapintani a lényeget. Az alkoholos italok okozta részegség, maga a szesz tulajdonképpen egyidős az emberiséggel. A természetben is képződik etanolos oldat az erjedési folyamatok során: ott van a gyümölcsökben, de a friss kenyérben is. Az emberi testben viszont alapvetően nincs alkohol, hacsak kívülről be nem visszük. De akkor hogy került mégis egy 61 éves nő húgyhólyagjába?

Saját kocsmát nyitott a szervezetében

Az orvosok idén számoltak be az első ismert esetről, amikor spontán módon alkohol képződött egy emberi hólyagban. A páciens, egy 61 éves asszony egészen pontosan alkoholt vizelt, még akkor is, amikor semmiféle szeszes italt nem fogyasztott. Saját hólyagja változott egyfajta sörfőzdévé. Erre akkor derült fény, amikor a Pittsburgh-i Egyetemi Orvosi Központja presbiteriánus kórházának orvosai májátültetés miatt vizsgálták. A májzsugorban és cukorbetegségben szenvedő asszonynak új májra lett volna szüksége. E két betegség az alkoholt nagymértékben fogyasztók jellegzetessége, ám ő azt állította, hogy csak nagyon ritkán iszik szeszes italt. Úgy tűnt, egyszerűen hazudik, a vizeletvizsgálatok ugyanis többször is pozitívak lettek, az orvosok pedig így nem voltak hajlandók felvenni őt a májra várók listájára. Megpróbálták meggyőzni arról, hogy szokjon le az ivásról, az asszony azonban váltig állította hogy nem iszákos.

Az asszony vizelete, hm, nos, tulajdonképpen „sör” volt
Az asszony vizelete, hm, nos, tulajdonképpen „sör” voltRuslanDashinsky / Getty Images Hungary

Minden feltétel adott volt a belső kocsmához

A laborban egy idő után feltűnt, hogy a beteg vizeletében nem található etil-glükuronid és etil-szulfát, amelyek az etanol bomlástermékei, és még napokkal az alkoholfogyasztás után is kimutathatók. A vérvizsgálat sem mutatott ki egy csepp alkoholt sem a keringésben. Akkor viszont hogy került a szesz a hólyagjába? Az orvosok nagyon kíváncsian kezdték vizsgálgatni az asszony vizeletét és kiválasztó szerveit. A hólyagjáról kiderült, hogy a Candida glabrata nevű élesztőtörzs hozott létre benne jókora telepet. Ez a gomba általánosságban része az emberi mikrobiomnak, és közeli rokona a sörélesztőgombának. Amikor az asszony vizeletmintáját Petri-csészébe helyezték, és állni hagyták, alkoholt állított elő. Az etanol létrejöttéhez ugyanis vízre és cukorra van szükség élesztővel párosítva, illetve oxigénmentes környezetre. A cukorbeteg nő vizelete cukrot tartalmazott, az élesztőgomba adott volt, ahogy a víz és az anaerob körülmények is, így alakulhatott át a hólyagjában a vizelet egy része etanollá és szén-dioxiddá. A magas cukortartalmú környezet eleve kedvez a gombák elszaporodásának, így egyfajta öngerjesztő folyamat indult be: a sok cukor táplálta a gombákat, amik folyamatosan alkoholt állítottak elő. 

Van, akinek az emésztőrendszere alakul át

Az orvosok elnevezték az újonnan felfedezett betegséget hólyagerjedési szindrómának. Még soha nem találkoztak ilyennel a húgyhólyagban, csak az emésztőrendszerben. Az ilyen rendellenességgel élő emberek állandóan kótyagosnak érzik magukat, hiszen a beleikben keletkező alkohol a hólyaggal ellentétben jól felszívódik, és bekerül a véráramba. Hányinger, hányás, szédülés, legrosszabb esetben eszméletvesztés jelentkezik, romlik egy sor funkciójuk, miközben egy csepp alkoholt sem fogyasztottak.

Elég volt egy antibiotikumkúra

2011-ben egy egyébként egészséges amerikai férfi antibiotikumot kapott egy elfertőződött sebére. Rendesen bevette a tablettákat, ám egy hét múlva furcsa tüneteket észlelt magán. Romlott a memóriája, depressziósnak érezte magát, korábban nem jellemző agresszív kitörések vettek rajta erőt. Emiatt néhány év múlva a pszichiátrián kötött ki, ahol antidepresszánsokkal kezdték kezelni. Ez csökkentette ugyan a tüneteit, de egy reggel a férfit letartóztatták ittas vezetés miatt, pedig nem fogyasztott semmiféle szeszes italt. Vérében annyi alkoholt találtak, ami megfelelt 7-10 pohárnyi italnak. A beteg ragaszkodott hozzá, hogy ő márpedig nem ivott. Amint kikerült a kórházból, családja tanácsát követve felkeresett egy olyan ohiói orvost, aki hasonló esetekre szakosodott. Ezután folyamatosan mérték a férfi által kilélegzett levegő alkoholtartalmát, illetve vizsgálták a vérét is. A folyamatos megfigyelés alatt álló beteg akkor produkált alkoholt a lélegzetében és a vérében is, amikor szénhidráttartalmú ételt kapott. Miután megvizsgálták az emésztőrendszerét, székletében sörélesztőt, azaz Saccharomyces cerevisiae gombákat találtak. Ekkor már diagnosztizálhatták is a bélerjedési szindrómával.

Nem olyan mókás ez a betegség, amilyennek elsőre hangzik
Nem olyan mókás ez a betegség, amilyennek elsőre hangzikRapidEye / Getty Images Hungary

Se pia, se pizza

Jó tudni, hogy nagyon kis mennyiségű alkohol mindannyiunk bélrendszerében képződik, miután magas cukor- és keményítőtartalmú ételeket fogyasztottunk. Ám a legtöbbünkben nincs jelen a sörélesztő, így a termelődő alkohol mennyisége szinte észrevétlen marad. Nem úgy, mint az említett férfinél. Őt hazaengedték egy gombaölő gyógyszer receptjével a kezében, de hamar visszakerült a kórházba, miután elesett és belső vérzéssel kellett kezelni. Véralkoholszintje ismét igen magas volt. Kiderült, hogy pizzát evett, amit magas cukortartalmú üdítőitallal öblített le, ezért esett vissza. A gombaellenes gyógyszer mellé most már szigorú szénhidrátszegény diétára is fogták. A kezelés bevált, a 46 éves férfi másfél éve tünetmentes és józan. Be kell látnunk, hogy ez a házi sörfőzde mégsem olyan szórakoztató, mint amilyennek első hallásra tűnik.

Mi a baj az alkohollal?

Csupán annyi, hogy enyhén mérgező vegyület, aminek hosszú távú fogyasztása károsítja a májat, a veséket, az agysejteket, az egész idegrendszert. Amennyiben nemcsak hosszú távú fogyasztásról, de nagy mennyiségről is beszélünk, nagyon könnyen halál lehet a végeredmény. Arról, hogy mi az a mennyiség, amit még biztonságosan fogyaszthatunk, a szakértők között sincs egyetértés. Ha aggódsz az egészséged miatt, itt tesztelheted, vajon milyen is a valódi viszonyod a szesszel.  

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek