Együtt élnek, együtt halnak: a leghíresebb sziámi ikrek különös élete

Kettős torzok: ezzel a névvel illették hivatalosan az egymással összenőtt testben élő ikreket. Aztán az 1800-as években világra jött a híres sziámi ikerpár, Csang és Eng Bunker, akik már nemzetközi karriert építettek, és örökre megváltoztatták az ikrek megnevezést is.

A sziámi ikrek még az anyaméhben összeolvadnak, méghozzá a háromféle verzió valamelyikében: a legrosszabb esetben a gyengébb testvér az egészséges testében fejlődik ki részlegesen, és születés után műtéttel eltávolítható. A második esetben a parazita iker gyengébb, de erősebb testvére testét használja fel a létezéséhez. A harmadik esetben két egyformán egészséges iker él bizonyos részeken összeolvadva. Ennek mértékétől függ az is, hogy műtéttel szétválaszthatók-e úgy, hogy mindketten életben tudnak maradni. Ugyanez a rendellenesség, azaz a sziámi ikerség egyébként nem modern életmódunk következménye, ezer éve éppúgy előfordult, mint manapság, ráadásul a növények és az állatok körében is ismert jelenség. Ők azonban – bár mitológiai történetek nagyszerű alapját képezik – ritkábban maradnak életben, a vadonban ugyanis egy test és két idegrendszer a döntésképességet lassítja, olykor lehetetlenné teszi (ki eszik éppen, merre induljanak vadászni), ez pedig időt ad a ragadozóknak. Az emberek jobban bírják, ha két fejnek kell döntenie egyetlen irányról. 

Honnan a sziámi iker elnevezés?

A kettős torzok közül az 1811-ben Sziámban, a mai Thaiföld területén született ikrek lettek a legismertebbek a világon. Csang és Eng Bunker nagy meglepetést okozott, amikor kiderült, hogy mellkasuk alsó része össze vannak nőve. Ezt a nevük is tükrözi ezt, a csang jobbot, az eng balt jelent kínai nyelven. Mindketten egészséges, életerős fiatalemberekké cseperedtek, egyedül a májuk volt közös szervük, de anyjuk hallani sem akart arról, hogy a gyerekeket szétválasszák, féltette az életüket. Csang és Eng ezért megtanulták, hogyan álljanak egymás mellett, és jobb híján látványosságként keresték a kenyerüket különféle cirkuszokban: eljutottak Amerikába, Kanadába és Európa több országába is, egyedül a franciák nem engedték be őket a területükre.

A két férfi egészen átlagos életet élt: úsztak, futottak, jól lőttek, szerettek szórakozni, szivarozni, pókerezni. Csang gyakran ivott és részegedett le, amit testvére nehezen viselt, egyébiránt jól kijöttek egymással. Egy kanadai farmot üzemeltettek, 1843-ban megnősültek (egy nem sziámi ikerpár tagjait vették feleségül), sőt, gyerekeket is nemzettek, összesen huszonegyet. Amikor a két feleség összekülönbözött valamin, akkor a férfiak kétlaki életet éltek: a hét egyik felében egyikük, a másik felében másikuk nejénél, egymástól pár kilométer távolságra. Gyermekeik kettő kivételével makkegészségesen születtek (Csang két gyereke süketnéma volt). Pár óra különbséggel egyszerre hunytak el 62 éves korukban.

Csang és Eng a családjukkal
Csang és Eng a családjukkalMathew Brady / Wikimedia Commons

Mary és Eliza Chulkhurst: Az első sziámi ikrek, akiknek megjegyezték a nevét

A sziámi ikrek még messze nem jöttek a világra, amikor az angliai Kentben a „biddendeni kisasszonyok” borzolták a kedélyeket. A két lány, Mary és Eliza összenőtt ikrekként látták meg a napvilágot az 1100-as években. A vállukon és csípőjükön osztozó testvérek 34 éves korukig éltek, amikor Mary elhunyt. Eliza nem engedte, hogy az orvosok szétválasszák őket, és pár órára rá ő is meghalt. Az egyház nem tartotta őket ördögi teremtményeknek, sőt, mivel gyermekeik nem születtek, a hátrahagyott vagyonuk felett is a papok rendelkeztek. A testvérpárról a mai napig megemlékeznek évente egyszer, amikor megvendégelik Biddenden özvegyeit és nyugdíjasait.

A magyar hírességek: Gófitz Ilona és Judit

A leghíresebb magyar sziámi ikerpár kétségkívül Gófitz Ilona és Judit volt az 1700-as évek elején. Az Ószőnyben világra jött kislányok a keresztcsontjuknál nőttek össze. Csúzi Cseh János orvos és református lelkész meglátta bennük a pénzkereseti lehetőséget, és európai körúton mutogatta őket nem kevés pénzért cserébe. Keresztély Ágost szász herceg egy idő után véget vetett a kislányok kihasználásának, és a pozsonyi Orsolya-apácák zárdájába küldte őket. A lányok ott éltek egészen 21 éves korukig, amikor is életüket vesztették. Igazi hírességnek számítottak, több híres orvos és tudós is megvizsgálta és leírta az esetüket. Az orvosnövendék Georg Christian Werther leírása, a Disputatio medica de monstro Hungarico és a lányokról készített rézmetszet kiállta az idők próbáját, és a mai napig megtekinthető.

Gófitz Ilona és Judit
Gófitz Ilona és JuditJuste Chevillet / Wikimedia Commons

Botrány Angliában: Bigámista férfi vett volna el sziámi ikreket

Két tudat, két agy, kétfajta ízlés, személyiség, két szabad akarat, két test, ami mégis osztozik: ezt azért nehéz lehetett kezelni mind az ikreknek, mind a környezetüknek. Hiszen egyek, miközben mégsem. Miközben Csang és Eng viszonylag konfliktusmentesen meg tudta oldani a családi életét, és mindegyiküknek megvolt a maga felesége, az 1930-as években Angliában hatalmas botrányt kavart, amikor egy sziámi ikerpár házasságot akart kötni. Az oltárnál a hátuknál összenőtt Violet és Daisy Hilton állt, ám csupán egyetlen vőlegény, Maurice Lambert oldalán. A Violetbe szerelmes férfit rögtön bigámiával gyanúsították, és az esküvő meghiúsult. A törvényeket még az sem tudta megváltoztatni, hogy a lányok szerte a világon ismertek voltak fellépéseikről. Nem önszántukból álltak színpadra, nevelőszülőjük kétéves koruktól kezdve veréssel kényszerítette őket a fellépésekre. Az elmaradt esküvő miatt mély szomorúságba süppedtek, és azt gondolták, azért születtek összenőtt testtel, mert anyjuk törvénytelen viszonyból, azaz leányanyaként hozta őket világra, s ez a büntetésük. Mivel a házasság révén sem tudtak elszabadulni szinte börtönőrré vált gyámjuktól, 1931-ben perre vitték az ügyet, ahonnan százezer dolláros bánatpénzzel, és ami fő, szabadon távozhattak. Később mégis házasságot kötöttek, de egyikük sem lett boldog. Idővel már fellépéseik és tévés szerepléseik sem hoztak elég pénzt, és 1968-ban elfeledve, egy szükséglakásban hunytak el influenzában. Érdekesség, hogy a magyar származású Harry Houdinivel is találkoztak még fiatalkorukban, aki megpróbálta megtanítani nekik, hogyan legyenek legalább elméjükben függetlenek és szabadok a másiktól.

A világ legidősebb sziámi ikrei

Ahogy egyre fejlődött az orvostudomány, úgy voltak képesek egyre több sziámi ikerpárt sikeresen elválasztani egymástól. A legutóbbi orvosi szenzációt magyar orvosok hajtották végre a 2016-os születésű, fejüknél összenőtt Rabeya és Rukaya Islam esetében. Ronnie és Donnie Galyon azonban együtt maradt, s 1951-es születésükkel ők váltak a világ legidősebb sziámi ikerpárjává. A hasuknál összenőtt férfiak egyetlen szíven osztoznak, mégis ilyen magas kort értek meg. 2009-ben még a Guinness-rekordok Könyvébe is bekerültek. Pedig nem jutott nekik könnyű élet: elborzadt anyjuk elhagyta őket, apjuk és mostohaanyjuk nevelte fel az ikreket. Szétválasztásukról nagyon sok orvos vitatkozott, de végül biztonságosabbnak és etikusabbnak ítélték az együtt maradásukat. A fiúk kénytelenek voltak megtanulni együtt járni és sportolni. Szinte egyetlen iskola sem volt hajlandó befogadni őket, így tanulás helyett fellépéseikkel járták a világot, hogy pénzt keressenek. Jó ideje visszavonultan élnek saját házukban. Érdekes, hogy egyetlen útlevelük van, de két személyi számuk.

Egy test, két fej tanít matekot

A legmodernebb, együtt élő sziámi ikrek kétségkívül a Hensel testvérek. Abigail és Brittany 1990-ben jöttek világra, esetük pedig azért is különleges, mert nyaktól lefelé egyetlen testük van. Néhány szervük duplázódott, két szívük, négy tüdejük, két epehólyagjuk van, de a többi belső szervből csak egyen osztoznak – szétválasztásuk emiatt lehetetlen. A két idegrendszerhez és személyiséghez azonban eltérő habitus is társul. Ennek ellenére tökéletes összhangban mozognak, beszélnek, használják közös testüket: megtanultak autót vezetni, sportolni, úsznak is.

Sokszor szerepelnek tévéműsorokban, nem félnek a nyilvánosságtól. Szerencsére sokkal elfogadóbb környezettel találkoztak, mint a korábbi évszázadokban élő sziámi ikrek, így volt lehetőségük lediplomázni, sőt matematikatanárként dolgoznak egy általános iskolában. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra