Ezek lesznek 2020 legfontosabb pszichológiai trendjei

GettyImages-1144298884

Egyre inkább a zsebünkben hordjuk a pszichológusunkat? Lesz egy jó applikációnk a meditációra, a dohányzásról való leszokásra, az étrendünk megtervezésére? Elvégezhetünk egy másik földrészen található egyetemet úgy, hogy mindvégig egy robot helyettesít minket? A jövő pszichológushallgatói a virtuális térben szereznek majd saját élményeket a különböző fóbiákról, hallucinációkról, figyelemzavarokról? Az Amerikai Pszichológiai Társaság 2020-ra vonatkozó trendjelentéséből minden kiderül.

Az Amerikai Pszichológiai Társaság (röviden APA) több mint 130.000 tagjával a világ legnagyobb és legbefolyásosabb pszichológiai szervezete. Az APA minden évben közzéteszi azoknak a trendeknek a listáját, amelyeknek az adott időszakban megnövekedett jelentősége lesz az akadémiai életben és a gyakorlatban egyaránt. 

Ezek egy része az Egyesült Államok helyzetéből adódó speciális problémákra reagál, míg más témák előtérbe kerülésének a magyarországi kutatásokra is közvetlen hatása lesz, a technológiai újítások és tudományos áttörések pedig pillanatok alatt mindannyiunk életébe beszivároghatnak. Lássuk, milyen változások várhatók 2020-ban! A trendek közzététele sem az APA, sem a mi beszámolónkban nem tükröz semmilyen sorrendiséget.

#1 Küzdelem a fegyveres erőszak ellen

Évente 40.000 amerikai lesz fegyveres gyilkosság, öngyilkosság, tömeglövöldözés vagy baleset áldozata, ráadásul 2014–2017 között mintegy 16 százalékkal növekedett az ilyen típusú halálesetek száma. Bár az ország történelmének 10 legtöbb áldozatot követelő lövöldözéséből 6 az elmúlt évtizedben zajlott, médiabeli láthatóságuk ellenére ezek az események még mindig kevesebb mint 1 százalékát teszik ki a fegyver általi haláleseteknek. Ettől még az emberek félnek: egy kutatásban a megkérdezettek egyharmada mondta azt, hogy időnként azért nem megy el valahova, mert tart a lövöldözésektől. A közhiedelemmel ellentétben, a statisztikák alapján ma már azt is tudjuk, hogy a mentális nehézségekkel küzdő emberek sokkal gyakrabban áldozatok, mint elkövetők. A pszichológusok szerint érdemes volna nagyobb hangsúllyal vizsgálni olyan faktorok hatását a fegyveres erőszak hátterében, mint a bigottság, a gyűlölet vagy a társadalmi megosztottság. Azt igyekeznek elérni, hogy a fegyvertartásból adódó veszélyek ne gazdasági vagy politikai viták részét képezzék, hanem közegészségügyi problémaként tekintsenek rájuk a döntéshozók. 

#2 Globális mozgalom a mentális egészségért

Sokszor azok az országok, ahol eleve a legkevesebb lehetőség van a lelki problémák gyógyítására, egyben azok az országok is, ahol a legtöbb stresszor van jelen a társadalomban: szegénység, politikai instabilitás, háború, természeti katasztrófák, migrációs kényszer. Éppen ezért egy kormányokon és nemzetközi szervezeteken átívelő, globális mozgalom indult azért, hogy több figyelem, forrás és politikai akarat irányuljon az alacsony jövedelmű országokban élő emberek mentális egészségének fejlesztésére. Ezekben a törekvésekben kulcsszereplők azok a pszichológusok, akik többek között képzéseket tartanak a helyi egészségügyi dolgozóknak, hogy képesek legyenek pszichológiai intervenciókat végezni a saját közösségükben. A cél, hogy egy fenntartható, az adott ország kulturális szokásaiba ágyazott rendszer jöjjön létre, amely hatékony segítséget képes nyújtani az ott élőknek. 

#3 A klímakatasztrófával szembeni cselekvés növelése

A klímaváltozással kapcsolatban lélektani szempontból kettős a cél: egyrészt megfékezni a válság kiteljesedését, másrészt kidolgozni módszereket arra vonatkozóan, hogy minél jobban tudjunk boldogulni a megváltozott ökológiai feltételek mellett is. Más tudósokkal karöltve a pszichológusok egyre növekvő számban vesznek részt az ENSZ munkájában és jelentéseinek elkészítésében. Folyamatosan vizsgálják a természeti katasztrófák, illetve a megemelkedett hőmérséklet várható pszichés hatásait, a klímaszorongást, a környezettudatosabb viselkedésre való ösztönzés módszereit, az ökológiai gyászt, a tengerszint növekedése miatt vándorlásra kényszerült emberek lelki támogatásának lehetőségeit, illetve azt is, hogy miként befolyásolja jelenlegi döntéseinket a klímakatasztrófa tudata, például mennyire veszi el a kedvünket a gyerekvállalástól. 

#4 Emberbarát technológia tervezése 

Ahhoz, hogy egy orvosi segédeszköz, egy applikáció, egy okoskészülék használata a lehető legkönnyebb, legbiztonságosabb, legélvezetesebb legyen, körültekintő tervezésre, adatgyűjtésre és az első prototípusok gondos tesztelésére van szükség. Ebben pedig nagy szükség lehet azokra a szakemberekre, akik ismerik az emberi lélek csínját-bínját: tudással rendelkeznek a mozgás, a motiváció, a figyelem, az észlelés vagy éppen az érzelmek terén, hiszen olyan technológiát érdemes létrehozni, amely illeszkedik a fogyasztói csoportok sajátosságaihoz. Az úgynevezett felhasználóiélmény-kutatások területe dinamikusan növekvő ágazat, ahol már most óriási kereslet mutatkozik a pszichológusokra. Kihívásokkal és innovációs lehetőségekkel teli feladatkör, amivel még jól is lehet keresni. 

#5 Minél sokszínűbbé tenni a pszichológiát 

Míg a 2006/2007-es tanévben a pszichológushallgatók 27 százaléka volt valamilyen kisebbségi csoport tagja bőrszínét vagy etnikai hovatartozását tekintve, addig ez a szám 2016/2017-ben 35 százalékra nőtt. Ugyanakkor még mindig van tennivaló ezen a téren: kifejezett törekvés, hogy minél többféle háttérrel rendelkező személyt be tudjanak vonni a tudományterületbe. Szomorú adat, hogy míg a teljes populáció 18 százaléka latino, addig a gyakorló pszichológusoknak csupán a 4 százaléka. Az elmúlt években különböző stratégiák születtek arra vonatkozóan, hogy miként lehetne aktívan toborozni a kisebbségi csoportok körében, hogyan lehetne igazságosabb felvételi követelményeket felállítani, illetve diverzebb oktatói gárdával várni a pszichológusok új generációit. 

#6 A test és a lélek együttes kezelése

Egyes kalkulációk szerint évi 26-48 milliárd dollárt lehetne megtakarítani az amerikai egészségügyi rendszerben, ha a testi orvoslással össze lehetne kötni a viselkedéses változások elérésében nyújtott támogatást. A mozgásszegény életmóddal, az egészségtelen táplálkozással, a szerhasználattal összefüggő megbetegedéseket ugyanis sokkal drágább kezelni, ha már nagy a baj. Ráadásul minden egyes betegségünknek van pszichés és viselkedéses vetülete is, amit a hosszú távú gyógyulás érdekében nem lehet figyelmen kívül hagyni. A pszichológusok továbbra is azon dolgoznak, hogy az egészségtudatos viselkedések és a szűrővizsgálatokon való részvétel promotálásával meg lehessen előzni a különböző betegségek kialakulását, súlyosbodását. 

#7 Reagálni a pszichológia iránti változó igényekre

Egyes becslések szerint 2025-re 57.490 pszichológus fog hiányozni a rendszerből, holott egyre növekszik az igény a szakemberek iránt az Egyesült Államokban. Egyrészt nagy szükség lesz rájuk a kórházakban: 2030-ra az USA népességének 34 százaléka 65 év felett lesz, várhatóan egyre többet fognak összességében egészségügyi intézményekben tartózkodni az emberek. Másrészt a populáció 21 százalékát fogják hamarosan kitenni a latino emberek, ezzel szemben a pszichológusoknak csupán 4,4 százaléka latino, és mintegy 5,5 százaléka nyújt spanyol nyelven is szolgáltatásokat. Ugyan manapság még mindig elsősorban a középkorú fehér nők járnak terápiába, elengedhetetlen, hogy a pszichés támogatás lehetőségei meg tudjanak felelni a különböző kulturális és nyelvi igényeknek, s ezáltal az emberek minél szélesebb csoportjai számára váljanak elérhetővé. A szolgáltatások egyenlőtlen eloszlását mutatja továbbá, hogy a déli államokban – különösen Mississippi, Dél-Karolina, Louisiana – mindössze 22 pszichológus jut 100.000 lakosra. 

#8 Mentális egészséggel foglalkozó applikációk fejlesztése

Ma már 20.000 körül van azoknak az alkalmazásoknak a száma, amelyek segítségével nyomon tudjuk követni a hangulatunkat, az alvási mutatóinkat, az edzéseinket stb. Bár egy hús-vér szakembert nem képesek helyettesíteni, segíthetnek abban, hogy leszokjunk a dohányzásról, egy jó kis meditálással indítsuk a napot vagy akkurátusan megtervezzük az étkezéseinket. A tapasztalatok szerint azonban nagy az olló a tudósok és a dizájnerek által létrehozott alkalmazások között: előbbi nem annyira tetszetős, utóbbi meg csilivili ugyan, de nem túlságosan megalapozott. A jövő egyik kihívása az lesz, hogy a pszichológusok és tech szakemberek egymásra találjanak, és olyan appokat fejlesszenek, amelyek hatékonyak, felhasználóbarátak és adatvédelmi szempontból is okék. Több olyan kezdeményezés is indult, amelyben különböző szempontok mentén a jelenlegi alkalmazásokat értékelik, például ezen a honlapon. Ezekben a programokban óriási lehetőségek rejlenek, érdemes pszichológusként is tájékozódni róluk. 

#9 Az adatvédelem új módjainak feltérképezése

A fentebb említett egészségügyi appok közül sok adatvédelmi szempontból rendkívül aggályos. Ráadásul ennek a problémának jó néhány esetben olyan emberek a kárvallottjai, akik extrán kiszolgáltatottak lehetnek mindenféle átveréssel szemben. Egy vizsgálat például azt találta, hogy a demenciával küzdő személyek számára manapság elérhető 72 app alig fele tartalmaz adatkezelési szabályzatot, s ezeknek mindössze 4 százaléka mondja ki, hogy engedély nélkül nem ad ki harmadik fél részére adatot. További nehézség ezekkel a dokumentumokkal, hogy általában olyan komplex nyelven íródnak, amit a felhasználók nem értenek. Ma már sok pszichológus különböző Facebook-csoportokban is jelen van, ahol szintén kérdéses a megosztott információk bizalmassága. A pszichológiai kutatások is egyre gyakrabban zajlanak az online térben, így időszerűvé vált az eddigi etikai irányelvek kiegészítése. Ma már a tájékozott beleegyezésnek precíz adatvédelmi részt is tartalmaznia kellene, ahol részletesen kifejtik, hogy a vizsgálat során milyen adatok keletkeznek, azok kivel, milyen célból és milyen formában lesznek megosztva.  

#10 A pszichológia oktatása is high-tech lesz

Ha az eddigiek nem hangoztak éppen eléggé futurisztikusnak, ezeket a trendeket végképp körbelengi a jövő misztikus aurája. Képzelj el robotokat, akik helyettesítik az osztályteremben a távoktatásban részt vevő diákokat. Tankönyvrészleteket, amelyekre ha rámegyünk a telefonunk kamerájával, újabb ábrákat pillanthatunk meg. Virtuális valóságban tett tereplátogatásokat, ahol a diákok átélhetik azokat a hallási és vizuális hallucinációkat, amelyekkel a majdani klienseik hozzájuk fordulnak, növelve ezzel az adott pszichiátriai állapotról való tudásukat és a hozzá kapcsolódó empátiájukat. Kitöltött tesztlapok, amiket a tanár végigszkennel a telefonjával, és már meg is van az eredmény. Noha ezek az újítások még kísérleti stádiumban vannak, az elterjedésükre minden bizonnyal már csak néhány évet kell várni. Hozzánk mikor fognak eljutni?

Oszd meg másokkal is!
Mustra