A 2019-es év legszebb új világörökségi helyszínei

1978 óta minden évben kiosztják az UNESCO Világörökség címet. Szebbnél szebb épületek, tájegységek, képződmények tartoznak ide – többek között a Yellowstone Nemzeti Park vagy a Tádzs Mahal. Idén újabb izgalmas helyszínekkel bővült a lista.

Ha egy helyet az UNESCO Világörökség Programjának helyszínei közé választanak, az némi pénzhez és védelemhez is jut. Ez persze nem jelenti azt, hogy az adott országnak nem dolga többé a terület védelme és karbantartása, sőt. Gondot okozhat az időjárás, a turisták özöne és még ezer másik dolog, amire figyelni kell, ha a következő generációknak is megőriznénk világunk szépségeit. A 2019-es évben 29 új világörökségi helyszín került fel a listára, ezek közül mutatunk be néhányat. 

Frank Lloyd Wright épületei

Az 1959-ben elhunyt építész az organikus építészettel foglalkozott, azaz azon dolgozott, hogyan lehet a természetet és a mesterségesen létrehozott épületeket a legnagyobb összhangba hozni. Rengeteg gyönyörű épület köthető a nevéhez, a legismertebb közülük a csigavonalú New York-i Guggenheim Múzeum és a pennsylvaniai Fallingwater, azaz Vízesésház. Idén Wright nyolc épülete került föl a világörökségi listára, köztük a már említett kettő is. Mindegyik épületre jellemző a szokatlan anyaghasználat, a külső és belső terek közti határ elmosódása és az innovatív technológiák használata.

A Fallingwater, Frank Lloyd Wright egyik leghíresebb épülete
A Fallingwater, Frank Lloyd Wright egyik leghíresebb épületeRichard A. Cooke III / Getty Images Hungary

A Pohaj-tenger és Sárga-tenger vándormadárszentélyei

A Kínához tartozó területek több mint ötven költöző madárfajnak adnak legalább átmeneti otthont, közülük több veszélyeztetett. A világ legnagyobb árapálysíkságaként számontartott iszapos, mocsaras, rendkívül termékeny talajú hely egy sor állatnak jelent menedéket, köztük nemcsak az ott pihenő, fészket rakó, táplálkozó madaraknak, de halaknak és rákoknak is.

Elképesztő színek
Elképesztő színekCSAir / Pinterest

Bagan, a buddhista művészet központja

A Mianmar középső részén, illetve az Irrawaddy folyó keleti partján elhelyezkedő történelmi város a buddhista művészet és építészet egyik legfontosabb központja és zarándokhelye. Gyönyörű templomok és sztupák emelkednek ki a tájból, több mint kétezer darab. A legtöbbjük – eredetileg több mint tízezer – a 11-13. században épült. Az épületek jelentik Mianmar egyik legfőbb turistalátványosságát.

Bagan ősi épületei Mianmarban
Bagan ősi épületei MianmarbanApexphotos / Getty Images Hungar

Mozu- és Furuicsi-kofunok

A Kofun eredetileg egy japán őstörténeti korszakot jelöl 250-től 538-ig. A kofun szó emellett halomsírt is jelent. A Mozu- és Furuicsi-kofunok igazából a japán elit számára létrehozott tömegsírok, amelyeket igen fejlett mérnöki munkával alkottak meg. Ami felülről csak egy halomnak látszik, az a föld alatti, kőből készült, négyzet, kör vagy kulcslyuk alakú sírkamrát takar. Vannak köztük kisebbek és négyszáz méteresek is, amelyeket külön agyagfigurákkal és díszkövekkel tettek még látványosabbá.

Az egyik kofun a levegőből
Az egyik kofun a levegőből名古屋太郎 / Wikimedia Comm

Szent hegyek a Kanári-szigeteken

A vulkanikus sziklaképződmények nemcsak szokatlan formájukkal hívják fel magukra a figyelmet. Közöttük különböző ciszternák, templomok és magtárak romjai találhatók, amelyek még a prehispán (azaz a 15. századi spanyol hódítás előtti) kultúrából származnak. A Gran Canaria központjában található, szakadékokkal tarkított táj rengetegféle állat- és növényfajnak ad otthont. A spanyolok megjelenése előtt itt élhetett egy észak-afrikai berber kultúrát létrehozó nép is, amelynek épületei már csak romokban találhatók meg.

A Szent hegyek a Kanári-szigeteken
A Szent hegyek a Kanári-szigetekenstock_colors / Getty Images Hungary

Hürkaniai erdők

Észak-Iránban, a Kaszpi-tenger déli partja mellett találjuk meg a több mint 25 millió éves erdőséget. A széles levelű fákból álló erdők valaha az egész északi területet elfoglalták – mára ennyi maradt belőlük.

A Hürkaniai erdő egy része
A Hürkaniai erdő egy részeGholamreza Rezaei Aghozgole / Wikimedia Commons

Biológiai sokféleségük egészen egyedülálló: az Iránban megtalálható szövetes növények csaknem fele az erdőkben található, pedig a rengeteg csak az ország területének hét százalékát foglalja el. A növények mellett 180 madár- és 58 emlősfaj él itt, köztük a rendkívül ritka perzsa leopárd.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek