Be kell-e tiltani az állatkísérleteket? Most kiderül!

A legtöbben részvéttel tekintünk a kísérleti állatokra, azonban mégis használunk olyan gyógyszereket vagy kozmetikumokat, amelyek fejlesztése sok kis állat életébe került. De van-e különbség az út szélén hagyott kiskutya, a mészárszékre tartó tehén és a laboratóriumban rágcsáló nyúl között? Vajon megoldást jelentene-e az állatkísérletek betiltása, és tudunk-e megfelelő alternatívát helyette? Olvasóink szavazatait értékeljük.

A kérdést felvető cikk rengeteg szempontból megvizsgálta a témát, de még ezek után is nehéz minden tényezőt átgondolva, higgadt véleményt alkotni. Az etikai szempontok mellett felmerülnek gyakorlati kérdések is, hiszen a legtöbb komoly betegség kezeléséhez bizony állatkísérleteken keresztül vezetett az út. De mit tehetünk ez ellen? Egyáltalán kell-e bármit is tennünk? Erről kérdeztük olvasóinkat a Facebookon.

Szigorodnak a szabályok 

Az állatkísérletekre vonatkozó szabályozásokat világszerte szigorítják, országonként azonban eltérőek az előírások. Az EU-ban – így itthon is – például kozmetikai célból már nem lehet ilyen teszteket engedélyeztetni, míg a világ országainak 80 százalékában ez továbbra is megengedett. Hol húzzuk meg a határt, mi az, aminek a kifejlesztése van annyira fontos, hogy állatok életét követeli, és létezik-e jobb alternatíva, ha feltétlenül szükség van arra, hogy élő szervezetben figyeljenek meg különböző reakciókat?

A kérdésre 542 szavazat érkezett, és az olvasóink 65 százaléka szerint jobb hely lenne a világ állatkísérletek nélkül. Sokan egyetértettek abban, hogy nem dönthetünk az állatok sorsáról, nem jogosít fel minket semmi arra, hogy más élőlény miattunk szenvedjen.

Mennyit ér az ő életük?
Mennyit ér az ő életük?Adam Gault / Getty Images Hungary

A hozzászólások között többször felmerült, hogy megoldást jelentene olyan embereken végezni a kísérleteket, akik súlyos bűnt követtek el a társadalommal szemben, például erőszakosak, pedofilok, gyilkosok – a morális kérdésekre azonban ez az alternatíva sem nyújt megoldást. Olvasóink közül sokan ennél humánusabb véleménnyel vannak a dologról, és bár cruelty free gyógyszereket nem lehet kapni, igyekeznek a háztartás többi részét kísérletmentessé tenni a megfelelő tisztítószerek és kozmetikumok tudatos vásárlásával:

„Gyógyszerkísérlet igen, kozmetikum nem.” 

„Mi pl. cruelty free kozmetikumokat, háztartási cuccokat veszünk. Mondjuk, az oltást meg antibiotikumokat nem utasítjuk vissza, de hát azt egyelőre muszáj így csinálni. Mindenki tegyen meg, amit csak tud.” 

Egyelőre nincs jobb megoldás

A szavazás eredménye ellenére a legtöbb hozzászólás a kísérletek szükségessége mellett érvel, hiszen egyelőre nincs jobb megoldás. Ezek a hozzászólók jellemzően nem az állatok ellen, inkább az emberek egészsége érdekében tartják szükségesnek az ilyen jellegű kísérletezést. Vélemények ütköztek, azonban úgy tűnt, hogy olvasónknak sikerült megfogalmazni egy olyan álláspontot, amely az állatkísérletek ellenzői számára is elfogadhatónak tűnt:

Egy gyógymód, ami potenciálisan milliók életét mentheti meg, elég védhető cél.

És bár tudósok is dolgoznak az alternatíván, amivel végleg ki lehetne váltani az állatkísérleteket, egyelőre úgy tűnik, hogy nincs más megoldás a gyógyszerek fejlesztésére. Reméljük, nem kell sokat várni azokra a módszerekre, amelyek lehetővé teszik, hogy ne legyen szükség kísérleti állatokra. A következő alkalommal pedig kiderül, hogy olvasóink szerint reggel vagy este jobb zuhanyozni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek