Az úszó város, ami ellenáll minden katasztrófának

Sci-finek hangzik, mégis igaz: az Oceanix nevű, lebegő platformokra épülő város tízezer embernek adhat otthont a jövőben.

Az ENSZ Emberi Települések Központja (UN-HABITAT) múlt szerdai közgyűlésén mutatta be a világnak a grandiózus projekt tervét, mely Bjarke Ingels építész agyából pattant ki. Ingels koncepciója szerint a hatszögletű platformokból álló, a víz felszínén úszó város képes lenne ellenállni a legsúlyosabb környezeti katasztrófáknak is – írja a Business Insider.

Édes víz feletti élet

A platformok, melyeket rengeteg formában lennének képesek egymáshoz kapcsolni az építők, egyenként mintegy háromszáz ember otthonául szolgálhatnának. A tervezők úgy vélik, egy ilyen méretű város önellátó lehetne, vagyis képes lenne megtermelni saját víz- és energiaellátását. Az energiát az épületek tetejére telepített napelemekből nyerné a város, a szemetet pedig hulladékszállító csöveken keresztül vezetnék el a lakásokból – benzinmeghajtású járművek ugyanis nem működhetnének a mesterséges „sziget” területén. Csomagok szállítására drónokat is bevetnének a tervezők.

Oceanixban fésűkagylót, hínárt és egyéb emberi fogyasztásra alkalmas táplálékokat is tenyészhetnének majd a gazdálkodók. A város emellett saját könyvtárral, kulturális és spirituális központtal is rendelkezne. Előbbiből nemcsak könyveket, de számítógépeket és bicikliket is kölcsönözhetnének a lakosok. Az épületeket fenntartható anyagokból, például bambuszból és szálfából konstruálnák; minden szétbontható lenne, ha esetleg egy későbbi generáció úgy döntene, szeretné átalakítani a városképet.

Vízen úszó várost tervez az ENSZ
Vízen úszó várost tervez az ENSZOceanix Project

Oceanix City a tervek szerint képes lenne ellenállni az árvizeknek, cunamiknak, sőt a legsúlyosabb, ötös erősségű hurrikánoknak is, emellett az emelkedő tengerszint problémájára is megoldást jelenthetne. A víz felszínén úszó platformok különleges módszerrel lennének a tengerfenékhez horgonyozva. Elektromos áramot generálva a platformok alján, a tervezők mészkőképződést hoznának létre. A mészkő a betonnál háromszor keményebb anyag, de a képződéskor lehetséges úgy manipulálni, hogy sűrűsége kisebb legyen a víznél, vagyis annak felszínén lebegjen. A tervek szerint az úszó kolóniák a part menti falvakhoz vagy nagyobb városokhoz közel lebegnének, vészhelyzet esetén pedig odébb lehetne úsztatni őket.

Habár a tervet sokan igencsak szkeptikusan fogadták, az ENSZ-HABITAT vezérigazgatója, Maimunah Mohd Sharif úgy nyilatkozott, mindenben támogatják a projekt megvalósulását, mely szerinte az anyagiak tekintetében is „megfizethető”. A kivitelező cég, az Oceanix Inc. tulajdonosa, Marc Collins úgy nyilatkozott, hogy biztosan nem állnak meg a tervek szintjén. Collins szerint mindenki, aki érintett a projektben, azt szeretné, hogy az úszó város megvalósuljon, és ne csupán egy fantasztikus elmélet maradjon a sok közül.

Oszd meg másokkal is!
Mustra