Erre ártalmas a túl sok D-vitamin

Hiába az egyik leghasznosabb, a D-vitamin nagy mennyiségben káros is lehet – állítják kutatók.

A zsírban oldódó, legtöbb esetben a napfényből vagy halételekből, tojásból, gabonafélékből nyert D-vitamin elengedhetetlen a szervezetünk számára. A D-vitamin többek közt csontjaink és fogaink egészségének megőrzésében is segít (hiszen nélküle szervezetünk nem lenne képes a kalcium feldolgozására, mely a csontok legfőbb alkotóeleme), emellett a rák és a cukorbetegség ellen is védelmet biztosít. Sajnos a magyar lakosság jelentős része küzd extrém D-vitamin-hiánnyal, bár az elmúlt években egyre többen figyelnek oda a bevitelére. Nem teszi könnyűvé az egészségtudatos működést, hogy nemcsak a túl kevés, de a túl sok D-vitamin is ártalmas lehet az egészségre. Ez utóbbit bizonyította most egy friss kutatás. A New Jersey állambeli Rutgers Egyetem kutatói ugyanis úgy találták, a túlzott D-vitamin-fogyasztás lassítja a reakcióidőnket. A nemrég megjelent tanulmányról a Medical News Today számol be.

Főleg az idősebbekre káros a mértéktelen fogyasztás

Az egyetem munkatársai 50 és 70 év közötti nőket vontak be kísérletükbe, melyben a résztvevőket véletlenszerűen három csoportra osztották. Az első csoportba tartozó alanyok a napi ajánlott mennyiségnek megfelelő, vagyis 600 NE (nemzetközi egység) D-vitamint fogyasztottak, míg a második csoportot alkotó társaik 2000 NE, az utolsó csoportba sorolt személyek pedig 4000 NE mennyiségű vitamint vittek be szervezetükbe. Az eredmények azt mutatták, hogy minél több D-vitamint fogyasztott valaki, annál jobban működött az emlékezőtehetsége, illetve tanulási képességei. Ugyanakkor azt is észrevették a tudósok, hogy azok esetében, akik az ajánlott mennyiségnél több vitamint vittek be napi szinten szervezetükbe, az agyi reakcióidő jelentősen megnőtt.

Árthat nekünk a túl sok D-vitamin
Árthat nekünk a túl sok D-vitaminyulka3ice / Getty Images Hungary

A megfelelő reakcióidő – tehát az az időtartam, mely egy inger, illetve a rá adott válasz között eltelik – fontos szerepet játszik abban, hogy megelőzzük a különböző eséseket, illetve az azokból adódó sérüléseket (csonttörés, húzódás stb.). Minél lassabb valaki reakcióideje, az adott személy annál jobban ki van téve a különböző balesetekből adódó kellemetlenségeknek. Tudósok már eddig is több alkalommal mutattak ki összefüggést a nagy mennyiségű D-vitamin-fogyasztás és a gyakori elesés között, a jelenség pontos okára azonban korábban nem sikerült rájönni.

A jelen kutatást végző szakemberek szerint a fiatalabbakat nem érinti a fentebb vázolt veszély, idősebb korban azonban igencsak vigyázni kell, nehogy a túlzott vitaminbevitel valóban ártson testi egészségünknek. A szakemberek szeretnék kibővíteni vizsgálataik látókörét, és egy különböző nemeket, rasszokat, illetve életkori csoportokat felvonultató, hosszabb időn át tartó kutatással igazolni a szóban forgó eredményeket. Emellett további kutatásokat érdemes folytatni annak megállapítására, valójában mennyire növeli a balesetek kockázatát a lassabb reakcióidő.

Oszd meg másokkal is!
Mustra