Ismeretlen alagutakat találtak Alcatraz börtöne alatt a régészek

Az Alcatraz egy kis sziget a San Franciscó-i öböl közepén, Kalifornia államban. Először világítótorony, majd katonai erődítmény, később börtön volt, ma múzeum és 1986 óta nemzeti emlékhely.

A legtöbbünk számára leginkább az 1934 és 1963 között a szigeten működött maximális biztonságú börtönről nevezetes, aminek falai közt töltötte büntetését a két világháború közti időszak nagy gengsztereinek legjava, mint Al Capone vagy George R. Kelly, de voltak idők, amikor indián őslakosok birtokolták a területet. Funkcionalitását tekintve tehát nem unalmas a sziget története, így nem meglepő az sem, hogy bizonyos időközönként újrabetonozták az egész területet. A kutatók nemrég meglepő dolgokat fedeztek fel az egyik ilyen réteg alatt, derült ki a ScienceAlert cikkéből.

Új felfedezés, épp a rabok lába alatt 

Az amerikai polgárháború idejéből származó alagutakra és épületekre bukkantak az apró szigeten. „Több okból is meglepő a felfedezés” – kezdi Timothy de Smet, a Binghamton Egyetem régésze. „Ezekre a régészeti maradványokra csupán pár centivel a felszín alatt találtunk rá, és szinte kifogástalan állapotban vannak. A Recreation Yardot, a börtön udvarát borító betonréteg meglepően vékony, azonban ennek ellenére tökéletes állapotban őrizte meg az 1860-as évekből származó építményeket” – számol be a szakember.

56 éve zárták be a sziget híres börtönét
56 éve zárták be a sziget híres börtönét

A régészek csapata nem ásta fel az egész szigetet, ehelyett radarokat és a lézerszkennelés technológiáját alkalmazták, valamint régi térképeket vizsgáltak. „Az is kiderült, hogy a föld alatti építmények valószínűleg vékony betonréteggel vannak borítva, ez pedig védelmet nyújtott az időjárás megpróbáltatásaival szemben a szeles, esős szigeten” – magyarázza de Smet, majd hozzáteszi:

Csodálatos, hogy a történelem egy darabját éppen a lábunk alatt találtuk meg, és ezt a közönség számára láthatóvá tehetjük.

De mit is találtak?

A betemetett építmények maradványai valószínűleg egy katonai erődítmény részei voltak. Az Alcatraz kevésbé ismert a 19. századi katonai szerepéről, és bár a történészek eddig is rendelkeztek valamilyen elképzeléssel arról, hogy miként funkcionált a sziget a börtön felépítése előtt, a most felfedezett lőszerraktár, épületek és alagutak határozott képet alkotnak arról, hogyan is működött az Alcatraz korábban.

„Egy kis szigeten korlátozva van a terület, amin építkezni lehet” – mondja John Martini történész. Szerinte sok kutató éppen emiatt gondolta azt, hogy kell lennie valaminek a börtön alatt is. A régészeknek korábban nem voltak eszközeik, amikkel feltárhatták volna, mi is rejtőzött a szigeten a börtön megépítése előtti időszakból.

A csapat úgy gondolja, ezek a technikák más helyszíneken is segítséget nyújthatnak, hogy a leletek károsítása nélkül derüljön fény arra, mi mindent rejt a földfelszín.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek