A bőrápolás 7 mítosza: mennyi igaz a régi bölcsességekből?

Vajon tényleg folyamatosan megújulnak a bőrsejtjeink? A stresszes életmód és a csokoládéfogyasztás valóban károsíthatják bőrünket? Mi a helyzet a napsugarakkal? Többek közt ezekre a kérdésekre is megtudhatjuk a választ.

Bőrünkkel kapcsolatban rengeteg tévhit él az emberekben, köztük számos olyan, mely évtizedekre visszanyúlóan jelen van a közvélekedésben, mégis kevés vagy semennyi valóságtartalmuk nincsen. A The Conversation szakértője, Sara J. Brown bőrgyógyászprofesszor elmagyarázza, mennyi igazságot tartalmaznak az emberi bőrre vonatkozó különböző, régóta közismert „mítoszok”.

Igaz vagy hamis?

Bőrünk megújítja önmagát – IGAZ

Bőrsejtjeink folyamatosan cserélődnek a keratinocita nevű őssejteknek köszönhetően, melyek bőrünk legkülső rétegében, a felhámban (epidermiszben) találhatóak, és állandóan osztódnak, létrehozván a bőrfelszín élettelen, keratintartalmú szarurétegét. A régi bőrsejtek elhalnak, helyüket pedig újak veszik át, ami természetes folyamata a testműködésünknek.

Igyál két liter vizet naponta, hogy egészséges maradjon a bőröd – HAMIS

Bőrünket annak belső rétegében, az irhában húzódó erekben keringő vér látja el nedvességgel, míg a külső rétegen, a felhámon keresztül, izzadtság formájában távozik a folyadék szervezetünkből. Belső szerveink, vesénk, szívünk és érrendszerünk működése határozza meg, hogy mennyi folyadék jut bőrünkbe. Ha dehidratáltak vagyunk, bőrünk veszít rugalmasságából. Nincs azonban konkrétan meghatározható folyadékmennyiség, melytől többé vagy kevésbé lesz egészséges bőrünk. Minden a szervezetünkbe bekerülő, illetve az onnan távozó folyadék arányától függ – ez pedig egyénenként változó.

Mi igaz abből, amit a helyes bőrápolásról hiszünk?
Mi igaz abből, amit a helyes bőrápolásról hiszünk?Shutterstock

A stressz árthat a bőrünknek – IGAZ

A szakemberek számtalan negatív élettani hatást tulajdonítanak a stressznek, több kutatás is bizonyította, hogy bőrünk egészségnek megromlása is ilyen. A rendszeres lelki megterhelés okozhat olyan bajokat, mint például a foltos hajhullás, a pikkelysömör vagy az ekcéma. Mindezekért talán a mellékvesekéreg által termelt, stresszhormonnak is nevezett kortizol a felelős.

A csokievés pattanásokat okoz – HAMIS

A kamaszkorban gyakorta megjelenő (egyes embereknél egészen harmincas, negyvenes éveikig előforduló) pattanások kialakulása hormonális okokra vezethető vissza, emellett több más tényező, például a bőrünkben elszaporodott baktériumok vagy az eltömődött pórusok is szerepet játszhatnak benne. A magas cukortartalmú édességek, mint a csokoládé fogyasztása számos egészségkárosító hatással jár, azonban a pattanások, kiütések vagy egyéb bőrproblémák kialakulása nem tartozik ezek közé.

A mosóportól ekcémás lesz a bőröd – HAMIS

A száraz, kivörösödött és viszkető bőrrel járó ekcéma – melyet a bőr gyulladása okoz – kialakulása egyrészt örökletes okokra, másrészt környezeti tényezőkre vezethető vissza. A különböző szappanok, tusfürdők vagy mosószerek kiszáríthatják a bőrünket, ezáltal súlyosbíthatják az ekcéma tüneteit, de annak kiváltó okai semmiképpen sem lehetnek.

A körmeinken megjelenő fehér foltok a kalciumhiány tünetei – HAMIS

A különböző sérülések, anyagcserezavarok, a tápanyaghiány vagy egyéb tényezők megzavarhatják a köröm keletkezési folyamatát, emiatt a szaruanyagba levegő szorulhat be. Ennek nyomai a körömfelületen megjelenő fehér pöttyök, melyek valójában apró légbuborékok, és még véletlenül sem a kalcium – mely egyébként valóban nélkülözhetetlen az erős, egészséges köröm számára – hiányát jelzik.

A napfény jó a bőrnek – IGAZ és HAMIS

A napsugaraknak egyaránt lehetnek pozitív és negatív hatásai bőrünk egészségére nézve. A D-vitamint például a napfény segítségével, a bőr UV-B-sugárzásának hatására állítja elő szervezetünk, elegendő napfény hiányában pedig – például télen – mesterséges módon kell pótolnunk azt. Megfelelő mennyiségben az UV-sugarak segíthetnek bizonyos bőrgyulladások elmulasztásában, ha azonban túl sok sugárzás ér bennünket, az károsíthatja bőrsejtjeink DNS-ét, minek következtében rákos daganat alakulhat ki. Érdemes tehát óvatosan és mindig csak épp elegendő ideig süttetni magunkat a napon, különösen, ha valamilyen immunrendszerünket gyengítő betegségben szenvedünk.

Egyszerű praktikák

Bőrünk megfelelő ápolása nem igényel különösen nagyobb odafigyelést, elég, ha józan eszünket használjuk. Mindig rendesen mossuk meg a bőrünket, lehetőleg szappan vagy tusfürdő használatával, figyeljünk azonban arra, hogy ne áztassuk túl magunkat, nehogy a víz kiszívja bőrünkből annak természetes nedvességét. Száraz vagy nehéz bőr esetén legjobb a különböző zsíros bőrápoló kenőcsöket segítségül hívni, kivéve, ha pattanásos vagy kiütéses a bőrünk, ez esetben a kevés zsírtartalommal rendelkező készítmények ajánlottak. Kerüljük a stresszhelyzeteket, mindig igyunk megfelelő mennyiségű folyadékot, és táplálkozzunk egészségesen, napozás közben pedig minden esetben óvjuk magunkat naptejjel, sapkával vagy egyéb ruházattal.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek