Bírói vétó a szénbányára: történelmi ítélet született Ausztráliában

Történelmi jelentőségű ítéletet hozott egy ausztrál bíróság: elutasították ugyanis egy szénbánya építési terveit a leendő létesítmény éghajlatváltozásra gyakorolt negatív hatásai miatt.

Az Új-Dél-Wales állambeli bíróság nem hagyta jóvá a Gloucester Resources vállalat kérelmét, mely cég egy szénbányát szeretett volna építeni a Hunter-völgyben található Gloucester város határában. A tervet korábban már megvétózta egy kormányrendelet, ezt támadták meg jogi úton a cég képviselői, akik most ismételten vesztettek. Ez volt a legelső alkalom az országban, hogy a bíróság a klímaváltozásra hivatkozva tiltotta meg egy bánya létesítését – számol be a hírről a Nature szakfolyóirat.

Azonnali cselekvést sürgetnek a szakemberek

Brian Preston bíró ítéletében arra hivatkozott, hogy a létesítendő szénbánya mérhetetlen károkat okozna a környezetnek, hiszen nagy mennyiségű üvegházhatású gázt juttatna a légkörbe, mely a legfőbb oka a globális felmelegedésnek. Különösen napjainkban, mikor fokozatosan dőlnek meg a melegrekordok világszerte, a szakértők pedig azonnali cselekvésre szólítanak fel a klímaváltozás mérséklésének érdekében, fontos és példaszerű ez a döntés.

A bíróság szerint a bánya megnyitása mérhetetlen károkat okozna a környezetnek
A bíróság szerint a bánya megnyitása mérhetetlen károkat okozna a környezetnekCuhrig / Getty Images Hungary

Idén januárban Ausztrália történelmének legmelegebb nyári hónapja tombolt. A szokatlanul forró időjárás az ország számos pontján okozott károkat, Tasmániában például óriási tűzvész pusztított, Queensland lakói pedig a szokatlanul nagy esőzés miatt árvizektől szenvedtek. Nem csupán a hetedik kontinensen, de a világ többi részén is előreláthatólag súlyos gondokat fognak okozni a közeljövőben a szokásostól eltérő időjárási viszonyok, melynek csak mi magunk vethetünk gátat azáltal, hogy csökkentjük a légkörre káros anyagok kibocsátását, illetve igyekszünk megfékezni az egyre gyorsuló felmelegedési folyamatot.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek