Ezt a 6 dolgot gondold át, mielőtt futni indulnál!

A jó futás sokszor olyan dolgokon múlik, melyek már jóval a futópályára lépésünk előtt eldőlnek.

Az eredményes futáshoz számos olyan tényező járul hozzá, melyek egyike sem áll közvetlen kapcsolatban magával a futással. Rengeteg dolog már azelőtt eldől, mielőtt az első lépést megtennénk, ezek pedig jócskán kihatással lehetnek teljesítményünkre. A Competitor Running összeszedett néhány olyan tanácsot, melyekre jobb, ha előzetesen odafigyelünk.

Hat hasznos praktika

Hordjunk könnyebb cipőt

Habár manapság a legtöbb sportszergyártó márka robosztus futócipők reklámjaival bombáz bennünket, szakértők megállapították, hogy sokszor, különösen hosszabb távok esetén, a kisebb súlyú lábbelik növelhetik teljesítményünket. A vizsgálatok szerint cipőnk súlyának 100 grammnyi csökkenése átlagosan egy százalékkal jobb teljesítményt eredményez. Természetesen ez egyénenként változó, ha számunkra nagyobb stabilitást nyújtanak a vastagabb talpú cipők, ne cseréljük le őket.

Rendesen melegítsünk be

A futás előtti bemelegítés elengedhetetlen fontosságú ahhoz, hogy megfelelően felkészíthessük testünket a kiadós mozgásra, ezért annak hiánya vagy nem megfelelő volta akár tönkreteheti egész edzéstervünket.

Lőjük be az ideális testsúlyt

Nem csupán cipőnk megfelelő súlya, de saját testsúlyunk ideális szinten való tartása is elengedhetetlen a jó futáshoz. A pluszkilók leadásával gyorsulni fog futásunk, azonban csak egy bizonyos szintig. Ha a kellőnél jobban lesoványodunk, újra lassabbak leszünk. Érdemes megtalálnunk azt az ideális testsúlyt, mellyel a legoptimálisabb eredményeket érhetjük el, és az adott szinten belül tartani magunkat.

Egy jó futásra jól kell felkészülni
Egy jó futásra jól kell felkészülnixavierarnau / Getty Images Hungary

Fontos a plyometrikus edzés

Az ún. plyometrikus gyakorlatok, melyek sorába a szökellés, ugrás és hasonló mozgássorok tartoznak, sokat segíthetnek az izomerőt robbanékonysággá és gyorsasággá alakítani, melyek sebességünkön és állóképességünkön is javíthatnak.

Tekerjük fel a hangerőt

Az általánosan elfogadott konszenzus szerint a profik általában 180 lépést vagy annál is többet tesznek meg percenként futás közben. Minél szaporábban szedjünk a lábunkat, annál kisebb az esélye, hogy túl nagyok lesznek a lépteink és elveszítjük a futás természetes ritmusát. A legegyszerűbb módszer a megfelelő lépésritmus kialakítására, ha feszes tempójú zenét hallgatunk futás közben, és annak ütemére mozgunk.

Ne eddzük halálra magunkat

Sokan azt hiszik, a futás egyetlen célja, hogy minél gyorsabbak legyünk, ennek érdekében pedig agyonhajszolják magukat. Nem érdemes mértéktelenül edzeni, inkább találjuk meg a nekünk megfelelő rutint. Ha úgy érezzük, hogy túlhajtottuk magunkat, pihenjünk, szüneteltessük az edzéseket pár napig.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek