35 melegrekord dőlt meg eddig idén, egy hónap alatt

Habár még csak alig több mint egy hónap telt el a 2019-es évből, máris sorra dőlnek meg a melegrekordok világszerte.

Az Egyesült Államok bizonyos részeit korábban sohasem látott hideghullám sújtja. Az Észak-Dakotától Ohióig terjedő területen élők napjai igen fagyos hangulatban telnek, ami felerősítette a globális felmelegedést tagadó hangokat. A New Scientist cikke szerint azonban a helyzet valójában teljesen más képet mutat.

A sarkkörök és a déli félteke is melegszik

A valóságban január végéig egyetlen hidegrekord sem dőlt meg. Csupán február első napjaiban jelentettek a meteorológusok korábban nem látott mínuszokat, és akkor is mindössze két helyen, az illinoisbeli Rockford és Moline városokban, ahol mínusz 36,1 Celsius-fokot mutattak a hőmérők. Ezzel szemben a déli féltekén, különösen Ausztráliában és Dél-Amerikában, sorra rekordkánikuláról számolnak be a jelentések.

Az Új-Dél-Walesben január 17-én éjszaka mért plusz 35,4 fok konkrétan az eddigi legforróbb éjszakának számít a kenguruk földjén, miközben ugyanezen a kontinensen a januárban mért átlaghőmérséklet is meghaladta a 30 fokot – mely első ízben fordult elő az ausztrál történelem során. Míg Ausztráliában 49,1 fok volt a mért legforróbb hőmérséklet, az Indiai-óceánon található Réunion szigeten 37 fok, Chilében 39,3 fok, Namíbiában pedig 41,7 fok bizonyult a csúcsnak.

Van okunk az aggodalomra
Van okunk az aggodalomraGraeme Snow / Getty Images Hungary

Eközben 115 ezer éves melegrekord dőlt meg az Északi-sarkvidéken, mint arról egy, a Nature folyóiratban publikált kutatás beszámol. A Coloradói Egyetem munkatársai a kanadai Baffin-szigeten végezték vizsgálataikat, melynek felszínét nagy részben jégtakaró borítja. Nyaranta a jég olykor olvadásnak indult, de az alacsony hőmérsékletnek és a hónak köszönhetően megmaradt a folyamatos egyensúly. A klímaváltozás következtében ez az egyensúly mára megbomlott, és a korábban sohasem tapasztalható olvadási hullám során tavaly nyáron a jég jelentős részét mocsaras és zuzmós területek váltották fel.

A kutatók szerint az Északi-sarkvidék kétszer olyan gyorsan melegszik, mint a világ többi része. Egyelőre még tippelni sem lehet, hogy ez a folyamat milyen változásokhoz vezet majd a közeljövőben, mindenesetre – több vizsgálat eredményeit összevetve – az egyetem tudóscsapata úgy véli, az elmúlt 115-120 ezer évben nem voltak tapasztalhatók ilyen meleg nyarak a sarkvidéken.

A tavalyi év során 430 történelmi melegrekord dőlt meg világszerte, miközben hidegrekordból mindössze 40-et figyelt meg a meteorológia. Habár szegény amerikaiak úgy érezhetik, óriási hideghullám tombol mindenfelé, valójában épp fordított a helyzet. A világ nagyobbik részének inkább a forrósággal fog meggyűlni a baja a közeljövőben, ami nem azok érveit erősíti, akik szerint a klímaváltozás csupán mítosz.

Oszd meg másokkal is!
Mustra