Elveszett metropoliszt találtak Dél-Afrikában

Meglepő felfedezést tettek régészek Johannesburg külterületén: egy korábban ősi kunyhók romjainak hitt formációról kiderült, hogy valójában egy kétszáz éve elpusztult egykori nagyváros maradványait rejtik. Kweneng névre keresztelték.

A szóban forgó, burjánzó vegetációval borított terület nem sok látnivalót kínál a puszta tekintet számára, éppen ezért a helyi archeológusok sem igazán méltatták eddig figyelemre. A titok azonban a föld alatt rejlik, ahová nemrégiben egy vadonatúj, high-tech lézeres technológia segítségével sikerült behatolniuk a tudósoknak. Ami ott várta őket, nem kis meglepetést okozott a régészcsapatnak, ugyanis egy egykori valóságos metropolisz nyomaira bukkantak a mélyben. A felfedezésről az Africa News számolt be.

Fényűző kereskedővárost rejt a föld mélye

Az utólag Kweneng nevet kapó település fénykorában mintegy nyolcszáz házból állt, melyek tízezer ember számára szolgáltak otthonul. Jelen felfedezés azért is különösen fontos a tudomány számára – magyarázza Fern Imbali Sixwanha, a johannesburgi székhelyű Witwatersrandi Egyetem archeológusa – mert általa tisztább képet kaphatunk a gyarmatosítás előtti Afrika történelméről, melyről egyelőre, írásos források híján, csupán hiányos ismeretekkel rendelkezünk.

Elveszett metropoliszt találtak Dél-Afrikában
Elveszett metropoliszt találtak Dél-AfrikábanWikimedia Commons

A LIDAR (Light Detection and Ranging) néven ismert lézeres technológia, melynek segítségével tavaly egy maja megapolisz romjait tárták fel a kutatók, sugarak milliárdjaival bombázza a talajt, melyek onnét visszaverődve, képesek megmutatni az alatta rejlő egykori struktúrák körvonalait. A tudósok így szó szerint átláthatnak a szilárd földrétegen. Az így szerzett információk azt mutatják, hogy a nagyjából húsz négyzetkilométeren elterülő Kweneng város fénykorában, mely a 15. és 19. század közé esett, egy igazán nyüzsgő és gazdag település lehetett, melyben aktív kereskedelmi hálózat működött.

Bizonyos, a városba vezető átjárók például a régészek feltételezései szerint marhák terelésére szolgálhattak, a település központjában pedig két, összesen tízezer négyzetmétert elfoglaló, elkerített terület nyomaira bukkantak a tudósok, mely valószínűleg a legalább ezer példányt számláló állatállomány karámjaként funkcionálhatott. A város – csakúgy, mint a tswana nép által lakott legtöbb település – minden bizonnyal a lakosok lázongásai miatt pusztult el körülbelül kétszáz évvel ezelőtt.

A legmodernebb technológiának köszönhetően azonban mégsem veszett feledésbe Kweneng létezése és egykori gazdagsága. Sixwanha szerint a hasonló leletek révén a helyi emberek sokat tanulhatnak saját múltjukról és kultúrájukról, arról, hogy honnét jöttek és hová tartanak Dél-Afrika népei.

Oszd meg másokkal is!
Mustra