Mesterséges bőr vigyázhat ránk a nem is távoli jövőben

Egy új típusú érzékelő segíthet az égési sérülést szenvedett emberek számára, hogy a sérült területen újra érezzenek. Az eszköz azonban nem csak nekik, szinte mindenki számára hasznos lehet.

A bőrünk működése a legtöbb ember számára teljesen természetes. Vannak azonban, akiknek kihívást jelent az érintések vagy a hőmérséklet érzékelése. Nekik jelenthet megoldást a Connecticut Egyetem kutatócsoportja által kifejlesztett érzékelő, amiről a UConn Today számolt be.

Sok baleset megelőzhető lenne

Az égési sérülések áldozatai vagy a végtagprotézissel élő személyek számára a mindennapi élet is fokozott odafigyelést igényel, hiszen gyakran teljesen véletlenül megsérülhetnek amiatt, hogy valamilyen okból kifolyólag elvesztették bőrérzékenységüket.

Islam Mosa és James Rusling vegyészek Abdelsalam Ahmed mérnök segítségével olyan érzékelőt szerettek volna megalkotni, amely utánozza a bőr érzékelő tulajdonságait. Ahhoz, hogy az eszközt megfelelően tudják használni, képes kell legyen a hőmérséklet, nyomás és rezgések érzékelésére. A kutatók szerint azonban ezzel még nem érnek véget a lehetőségek.

Nagyon profi lenne, ha a technika megengedné a mágneses mezők, hanghullámok vagy a rendellenes viselkedés észlelését.

A szakemberek egy rézhuzalba csomagolt szilikoncsövet helyeztek apró vas-oxid-részecskékből álló speciális folyadékba, ennek segítségével alkották meg az érzékelőt. A folyadékban lévő nanorészecskék a szilikoncső belsejében elektromos áramot hoznak létre, ezt az áramot pedig a szilikoncsövet körülvevő rézhuzal jelként érzékeli. Ha a csövet valamilyen külső hatás éri, a nanorészecskék elmozdulnak és az elektromos jel változik.

A kutatók szerint a mágneses mezők is képesek a jel megváltoztatására, ezenkívül pedig az eszköz képes a gyaloglás, futás, ugrás és úszás okozta elektromos jeleket is megkülönböztetni.

Nem pont így működik, de azért elég menő
Nem pont így működik, de azért elég menőShutterstock

Szupererő, de nem a hagyományos értelemben

A fémből készült bőr viseléséről elsőre a legtöbbünknek a szuperhőssé válás jut eszünkbe. Ennek ellenére a kutatók abban reménykednek, hogy az eszköz nemcsak az égési sérülést szenvedett embereken segíthet, de viselése komoly baleseteket akadályozhat meg azzal, hogy jelez a magas mágneses sugárzás esetén. Mivel az érzékelő külső felülete teljesen zárt és vízálló, így a szülőket is figyelmezteti, ha például a kisgyerek beleesett a medencébe.

„A kiindulási pont az volt, hogy egy olyan szerkezetet alkossunk, ami tartós, és számos veszélyt megelőzhet” – mondja Mosa. Az érzékelő még tesztelés alatt van, hiszen az, hogy hogyan reagál a hőmérséklet változására, egyelőre nem egyértelmű, a kutatók szerint azonban ezzel sem lesz probléma. Az eszköz kialakítását ezután megpróbálják laposabbá tenni, hogy jobban hasonlítson a bőrre, majd így is megvizsgálják, hogy megfelelően működik-e. Addig is, érdemes mindent megtennünk bőrünk egészségéért.

Oszd meg másokkal is!
Mustra