5 foglalkozás régen és most: ennyit változott a világ 100 év alatt

Ahogyan a világ változik, úgy születnek új foglalkozások, és tűnnek el a régiek. Így megy ez.

Ki emlékszik már arra, hogy egykor léteztek emberi ébresztőórák, lámpaoltók vagy telefonos kapcsolótáblát kezelők? Azonban vannak olyan foglalkozások is, amelyek alapjaiban nem változtak meg, csak átalakultak a technológia fejlődésének köszönhetően az elmúlt évtizedekben. 

1. Autószerelő, aki adatokat elemez

2018-ban volt 110 éve, hogy tömegesen elkezdték gyártani az ikonikus Ford T-modellt. A korai autók sokkal egyszerűbb motorral rendelkeztek, mint a mai motorok, amelyek nagy része már számítógéppel vezérelt. Éppen ezért a szerelésük sem csak mechanikus alapokon nyugszik, ma már egy teljes szoftveres diagnosztikával kezdik a hibák detektálását. Ráadásul, ahogyan az elektromos autók is elkezdenek szélesebb körben terjedni, újabb kihívás vár az autószerelőkre.

2. Kéményseprők high-tech kamerával

Sokáig a kéményseprők töltötték be az egyik legfontosabb szerepet az emberek mindennapjaiban. Ugyan az elmúlt évtizedekben megrendeléseik száma csökkent, de munkájuk még mindig nagyon fontos. A módszereik persze valamelyest változtak a technológiai fejlődéssel, például kéményseprésre fejlesztett kamerákkal dolgoznak, amelyek már okostelefonhoz és tablethez is köthetők.

A kéményseprő munkája ma is fontos
A kéményseprő munkája ma is fontosFotó: Shutterstock

3. Otthonok takarítása az Uber mintájára

A takarítás története évezredekre nyúlik vissza, az első hivatásos takarítók pedig a 19. században jelentek meg, és a társadalom elismert tagjai voltak. Bár a tevékenység a porszívó tömeges elterjedése óta nem sokat változott, a munkavégzés módja annál inkább. Ma már vállalkozóként, sharing economy (vagyis közösségi gazdasági) rendszerben is dolgoznak takarítók, mely úgy működik, mint az Uber: egy weboldalon keresztül érkezik meg a rendelés az ügyfelektől, majd a takarítók külső partnerként látják el a munkát úgy, hogy maguknak osztják be, hogy hol, mikor és mennyit szeretnének dolgozni. A modell sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy a Rendi.hu a tavalyi évben megduplázta árbevételét, egy-egy takarító teljes munkaidőben pedig akár nettó 280 000 forintot is megkereshet. Ráadásul az ügyfelek is jól járnak, hiszen ebben a rendszerben nem kell mindent napokkal korábban egyeztetni, akár már a megrendelés napján tisztára varázsolják az otthonunkat.

4. Bírók videókonferenciákkal

Bár a jogi eljárások alapja az elmúlt 200 évben keveset változott, az eljárás menete annál inkább. A modern technológia megjelenésével kisebb polgári és kereskedelmi ügyekben ma már arra is van mód, hogy a bizonyítási eljárás során videókonferencián keresztül történjen az egyeztetés a bíróval, melyet EU polgári és kereskedelmi ügyekben született, a bizonyításfelvételről szóló rendelete is előír arra az esetre, ha a meghallgatandó személy külföldön rendelkezik lakó-, illetve tartózkodási hellyel.

5. Építészek, akik 3D-s nyomtatóval modelleznek

Külső szemlélők számára az építészek munkája néhány évtizeddel ezelőtt sokkal szórakoztatóbb lehetett, hiszen először óriási papírokra kézzel rajzolták fel egy-egy épület tervének minden részét, majd miniatűr modelleken is bemutatták azt a megrendelőknek. Ma egyrészt munkájuk nagy részéhez számítógépes programokat használnak, melyek látványosan elevenítik meg a jövőbeli épületeket, másrészt, ha mindenképp modellhez ragaszkodik az ügyfél, akkor akár 3D-s nyomtató segítségével a megtervezett épület pontos miniatürizált mását is létrehozhatják. (Vagy éppen magát az épületet.)

Mustra