Új felfedezés szabhat gátat a csontritkulásnak

Tudósok eddig ismeretlen vérereket fedeztek fel egerek csontjain belül, melyek immunrendszerünk működésében segíthetnek.

Ezek a korábban ismeretlen véredények a csontok felszínéről a belső üregekbe vezetnek, és segítségükkel olyan betegségeket deríthetünk fel jobban, mint a csontritkulás vagy a különböző, csontjainkhoz kapcsolódó immunrendszeri problémák – számol be a New Scientist a Nature Metabolism folyóiratban megjelent felfedezésről.

Az immunsejtek csatornái lehetnek a hajszálerek

Még napjainkban is fedeznek fel tudósok meglepő új dolgokat az emberi testben. A legújabb fejlemények a németországi Duisburg-Esseni Egyetem kutatócsapata által láttak napvilágot. Matthias Gunzer biotechnológiai és immunológiai szakértő és kollégái egerek csontjaiba fecskendeztek különleges vegyi anyagokat, melyektől azok átlátszóvá váltak. A tudósok így voltak képesek megfigyelni a számtalan apró véreret, melyek a csonttengely mentén futottak.

Az új hajszálerek felfedezése nagy előrelépés lehet a gyógyításban is
Az új hajszálerek felfedezése nagy előrelépés lehet a gyógyításban isER Productions Limited / Getty Images Hungary

A kutatók a kísérleti állatok gyufaszálnyi vastagságú lábszárcsontjában bukkantak rá a mintegy ezernyi apró kapillárisra, melyeket transzkortikális ereknek neveztek el. Korábban mindössze néhány olyan érről volt tudomásunk, melyek behatolnak a csontokba, és keresztülfutnak rajtuk, vagy félútig jutnak. A most megtalált hajszálerek behálózzák a csontok belsejét, azok szinte teljes vérellátásáért felelve. Gunzer és csapata az emberi combcsontban is talált néhány hasonló transzkortikális eret. Mivel a mi csontjaink többségében másfajta véredények is megtalálhatóak, ezért a kérdéses kapillárisok minden valószínűség szerint csupán azok vérkeringésének egy kisebb részét végzik.

Immunsejtjeink a csontvelőben képződnek, és a megfigyelt hajszálerek az egerek esetében kulcsfontosságú útvonalat jelentenek számukra a vér- és nyirokrendszer felé. Gunzer úgy véli, ez az emberek immunsejt-utánpótlásának esetében is hasonlóképpen lehet. Egy korábbi, szintén egereken végzett kutatás hasonló, a koponyalemezben található csontvelő és az állatok agyszövetei között húzódó vérereket fedezett fel. Mikor az egerek szervezetében a tudósok stroke-ot vagy agyhártyagyulladást idéztek elő, a koponyából az agy felé a megtalált útvonalak mentén jutottak el az immunsejtek, válaszként ezen károsodásokra. Azt egyelőre nem tudjuk, hogy vajon az emberi koponyában is találhatóak-e hasonló hajszálerek.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek