Ezért szeretjük annyira Michelle Obamát

A Fehér Házat rabszolgák építették. Hat emeleten 132 szoba, 35 fürdőszoba, 28 kandalló található a félig luxushotel, félig erődszerű épületben, ahol az erkélyre is csak úgy lehet kilépni, ha a környező utcákat lezárják. Michelle Obama nem itt fogad minket, új otthonában már nincsenek testőrök, mesterszakácsok, inasok.

Az egykori first lady mikrózott sajtos pirítóssal a kezében, mezítláb üldögél a verandán, élvezi az egyedüllétet ezen a kora tavaszi balzsamos estén. Miközben két kutyájuk, Bo és Sunny a kertben játszadozva hempereg, elkezdi mesélni nekünk az elmúlt évtizedek történetét. 

 

Ez a közvetlen, őszinte, természetes hangvétel jellemzi Michelle Obama Így lettem c. önéletrajzi könyvét, amely 2018 decemberében jelent meg a HVG Kiadó gondozásában. A szerző egy felemelő történetet mesél el a sokféleséget befogadó Egyesült Államokról, amelyben lehetséges a változás, a jó ügyekért dolgozó emberek összefogásával pedig bármi megtörténhet.

Mindannak dacára kitart a történet igazsága mellett, hogy életében számtalan helyen volt az egyetlen nő, az egyetlen afroamerikai. Annak ellenére kitart, hogy végül jött egy Donald Trump, aki éppen akkor akarta ismét nagyszerűvé tenni Amerikát, amikor sok tekintetben minden eddiginél közelebb járt az ország az áhított nagyszerűséghez.

Michelle Obama továbbra is a remény és a szeretet hangján szól, a sokszínű közösség együttműködésében hisz. Ahogyan ő maga fogalmaz: „Megpróbáltam a saját életem fő üzenetét közvetíteni, szólni a helyemről a világban – azt gondoltam, ez tényleg jelenthet valamit.

Mondanivalóm lényege az volt, hogy ismertem és megéltem a láthatatlanságot”.

A 44. elnöki család tagjaként sosem felejtette el, hogy honnan jött, mindvégig hiteles maradt. Befolyását két cikluson keresztül arra használta, hogy kiszolgáltatott embereknek több esélyt teremtsen. Munkájának hatására

  • 45 millió gyermek jutott egészségesebb reggelihez és ebédhez
  • 11 millió diák napi 60 perc testmozgást kezdett végezni
  • 1,5 millió leszerelt katona és házastársaik jutottak munkához
  • 2800 képzett szakember kezdett világszerte olyan lányokat tanítani, akik eddig nem járhattak iskolába

A látványos eredményeken túl több száz izgalmas dolgot lehet megtudni az egykori first ladyről, érdemes az egész könyvet végigolvasni érte. Mi most a 12 kedvenc epizódunkat gyűjtöttük össze: vannak köztük apróságok, de olyan történetek is, amelyektől egykor hangos volt a média. Én még jobban megszerettem tőlük Michelle Obamát.

#1 Sosem felejtette el az első leckét az egyenlőtlenségről

Michelle Robinson (1964) a Chicago déli részében található Euclid Avenue-n nőtt fel bátyjával, őket nevelő édesanyjával és kazánszerelő édesapjával. Egy kétszintes ház tetőterét bérelték a hanyatlásnak induló környéken, az alsó lakásban édesanyja nagynénje és nagybátyja laktak. Robbie néni szigorú matróna volt, zongoratanárnő. Otthonukba folyton „felhallatszott a törekvés hangja”, ozmózis útján tanulta a hangokat Michelle, mielőtt maga is a diákok sorába állt volna. 

Robbie néni zongorája olyan volt, mint „egy rossz fogsor”: könnyű volt megtalálni az egyvonalas C-hangot a lepattogzott billentyűkön. Azonban amikor a Roosevelt Egyetem próbatermében tartottak bemutató előadást, Michelle életében először egy tökéletes zongora elé ült. Ezen a hangszeren elvesztette a tájékozódását, nem ismerte fel a billentyűket. Ez volt az egyik első élménye az egyenlőtlenségekről, a fegyelmezettségen kívül ezt a leckét tanulta meg Robbie nénitől.

#2 Eléri, hogy mogyoróvajas kenyeret ehessen reggelire

A könyvben számos példa van arra, hogy Michelle hogyan áll ellen mások negatív reakciójának: nehéz sorsú családtagok mogorvaságának, tanárai jövőjét illető kishitűségének, gyermektársai vádaskodásának. Egyik első sikereként édesanyjánál vívja ki, hogy tojás helyett mogyoróvajas kenyeret ehessen reggelire. A győzelem ízének élvezete kilenc éven át tart. Édesanyja, aki a Fehér Házban élve is maga mosta a szennyesét, csendes támogatással nevelte autonómiára, önérvényesítésre gyermekeit.

#3 Hetekig készült a Carpool Karaoke c. műsorra

Michelle Obamában az egyik legcsodálatosabb, hogy annyira lazának, spontánnak, önfeledtnek tűnik. Ráadásul olyan szerepléseket is bevállal, amivel igazán belopja magát az emberek szívébe. James Corden műsorára például hetekig gyakorolta azokat a dalokat, amiket végül az autóban énekeltek. A 15 perces műsorban egyébként mindössze három mondat hangzott el az akkor zajló kampányáról: de ez a három kijelentés nagyon erős üzenet volt, ami 67 millió nézőhöz jutott el.

#4 Az egyik legelegánsabb popsztár

A Jackson 5 számain felnőtt közéleti személyiség később is szívesen mártózott meg a tömegkultúrában, miközben ügyesen látta meg azokat a lehetőségeket, hogy miként tud az amerikaiakkal kapcsolatot létesíteni. 

Többször vonult be táncolva Ellen DeGeneres műsorába, akivel még egy fekvőtámaszversenyben is részt vett, hogy Let’s Move nevű testmozgásra ösztönző programját népszerűsítse. Michelle tanult Hillary Clinton tapasztalataiból, ezért tudatosan nem politikusként pozicionálta magát Barack Obama mellett, miközben jelentésteli ügyeken tudott dolgozni. Szerepét ekként foglalta össze:

Tudom, hogy a feladatom a békés siklás a hullámokon, ám közben a víz alatt folyamatosan tempózom a lábammal.

#5 Az embereket választotta a pénz helyett

Michelle Obama a Princeton és a Harvard egyetemeken szerezte diplomáit. Jogászként egy menő irodánál, a Sidley & Austin chicagói kirendeltségén kezdett el dolgozni, ahol társasági joggal foglalkozott. Egy modern épület 47. emeletén ülve azt érezte, hogy nagyon távolra került a közösségét érintő mindennapi problémáktól. Így később alacsonyabb fizetésért kezdetben a városházán dolgozott, majd a Public Allies nevű nonprofit szervezet ügyvezető igazgatójaként tehetséges fiatalok mentorálásáért, gyakornoki pozíciókba juttatásáért munkálkodott. De dolgozott dékánhelyettesként is a Chicagói Egyetemen, majd egy kórház alelnökeként. Ezeken a területeken szintén a helyi közösségek oktatáshoz, egészségügyhöz való hozzáférését igyekezett növelni. 

#6 Nem sodorták el a férje ambíciói

Michelle Obama élete „az erőfeszítés-eredmény koordinátarendszerben haladt”, mígnem a Sidley & Austinnál betoppant hozzá a nyári gyakorlatra érkező Barack, akinek ő vállalta a mentorálását. Jó híre már megelőzte a szépreményű fiatalembert. Michelle így emlékszik vissza párkapcsolatuk első időszakára: „Mélységesen, boldogságosan szerelmes voltam egy férfiba, akinek erőteljes intellektusa és ambíciója könnyűszerrel bekebelezheti az enyémet...

olyan volt, mint egy felém száguldó hatalmas hullám.

Michelle mindig önálló munkákat, kampányokat, programokat vitt. Amikor szükségük volt rá, meggyőzte Barackot, hogy járjanak párterápiába: a politikai karrier beindulása a férj folyamatos távollétét eredményezte, ami nagyon megviselte a két kicsi gyereket nevelő anyát (bizonyára az apát is). Később FLOTUS-ként (First Lady of the United States) és POTUS-ként (President of the United States) harmonikusan kiegészítették egymást. 

#7 Utálja a politikát

Michelle Obama nincs túl jó véleménnyel a politikáról, a demokrata-republikánus törzsi megosztottságról, a műfajban sokszor megjelenő sárdobálásról és ármánykodásról. Talán azért is áll sokakhoz közel, mert szívében civil maradt. Véleményét így foglalja össze:

A törvényhozókra jobbára úgy gondoltam, mint holmi páncélos teknősökre, akiknek vastag a bőrük, lassan mozognak, és az önös érdek hajtja őket.

Hosszabb egyezkedési folyamatok után azonban végül mindig támogatta férjét, akinek alkalmasságában a messzemenőkig hitt. Amikor bejelentették, hogy Barack indul az elnöki címért, az ünneplő tömeget látva őt is elöntötte a remény érzése:

Hirtelen tizenöt ezerrel több okom lett, hogy a győzelmét kívánjam.

#8 Megölelte II. Erzsébet királynőt

Mikor először látogattak el Londonba, hosszú eseménysorozaton vettek részt, melyen a királynő is jelen volt. Amikor megálltak egymás mellett, Erzsébet megállapította, hogy Michelle milyen magas, amire a first lady azt válaszolta, hogy azért a cipő is sokat számít. Erre Erzsébet megjegyezte, hogy az övé is elég kényelmetlen. Michelle Obama az összekapcsolódás hirtelen jött érzését önkéntelenül kifejezte a testével: átkarolta a királynőt, aki ezt viszonozta, ám a sajtó a protokoll súlyos megsértéseként könyvelte el az esetet. „Ha egy pillanatig figyelmen kívül hagyjuk, hogy ő időnként gyémántkoronát visel, én pedig elnöki különgéppel repültem Londonba,

egyszerűen két fájós lábú, fáradt nő állt egymás mellett.”

Az ölelés egyébként is gyakori érzelemnyilvánítási mód volt Michelle-nél, aki rengeteg embert szorított kedvesen magához, közvetlen szeretettel. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

I know how hard all of you have worked to make your dreams of going to college come true. I was once in your shoes, and I know it isn’t easy. But I can tell you that from the South Side of Chicago to Princeton and Harvard and beyond, my education unlocked so many doors for me – and I know it will do the same for you. That’s why #CollegeSigningDay has become one of my favorite traditions. It’s a day when we can all come together to honor your passion and ambition and cheer you on as you get ready to take the next big step in life. I’m so proud of you, and I can’t wait to see everything you achieve!  #BetterMakeRoom (📷 credit: @chuckkennedydc)

Michelle Obama (@michelleobama) által megosztott bejegyzés,

#9 Halloween-partit szervez több ezer gyermeknek a Fehér Házba

Az Obama házaspár ciklusának idején számos olyan törekvés született, amelynek célja a Fehér Ház demokratizálása volt, hogy lazítsanak a hely elitizmusán. Rendszeresen invitáltak diákokat, művészeket a helyre, fontosnak tartották, hogy más is hozzáférjen az épülethez. Az események szervezése mellett szimbolikusan is megjelent a sokszínűség a tárgyi környezetben: kikerült a falra az első afroamerikai festő által készített alkotás, Churchill mellszobrát Martin Luther Kingére cserélték. A Fehér Ház gyakran volt gyerekzsivajtól hangos. Michelle értékelte a lurkók jelenlétét.

A srácokkal újra önmagam lehettem. Nekik nem látványosság voltam, csak egy kedves, kicsit magas néni.

#10 A dühös fekete nő  

Színre lépését követően korán elkezdték támadások érni, több esetben is meghurcolták mint dühös fekete nőt. Ebből sokaknak sem a dühös, sem a fekete, sem a nő nem tetszett. Michelle Obamának azonban pont ezekben az identitásokban van az ereje, bátor kiállása, konstruktív dühe megváltoztatja a világot. Mihelyst a szavazók emberként láthatták, rájöttek, hogy a karikatúraszerű ábrázolásai hamisak. Michelle egy fontos leckét is megtanult ezekben az időkben, amivel mások is gyakran szembesülnek az érdekérvényesítés különböző színterein:

Egy nő mondandóját úgy lehet legkönnyebben semmibe venni, ha házsártosnak állítjuk be.

#11 Mákszemek a rizzsel teli tálban

Mielőtt még bárki azt hinné, hogy Barack Obama elnökké választásával megszűnt a rasszizmus az Egyesült Államokban, pár árulkodó adat, hogy milyen ellenszélben dolgoztak mindvégig ezek az emberek. A Princeton Egyetemnek például mindössze 9 százalékát tették ki a fekete diákok, Michelle Obama egyik szobatársa kifejezetten azért váltott lakhelyet, mert nem akarta egy afroamerikai diáktársával megosztani az életterét. A Sidley & Austin ügyvédi iroda által alkalmazott 400 jogászból nagyjából 5 teljes munkaidős ügyvéd volt afroamerikai. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

This is me at Princeton in the early 1980s. I know that being a first-generation college student can be scary, because it was scary for me. I was black and from a working-class neighborhood in Chicago, while Princeton’s student body was generally white and well-to-do. I’d never stood out in a crowd or a classroom because of the color of my skin before. But I found close friends and a mentor who gave me the confidence to be myself. Going to college is hard work, but every day I meet people whose lives have been profoundly changed by education, just as mine was. My advice to students is to be brave and stay with it. Congratulations to the Class of 2018! #ReachHigher

Michelle Obama (@michelleobama) által megosztott bejegyzés,

#12 Műveljük meg kertjeinket a Fehér Házban is

Michelle Obama szó szerint gyökeret eresztett a hivatásába, amikor diákok bevonásával konyhakertet alakított ki a Fehér Ház zöldellő pázsitjának egy részén, ahol zöldségeket, gyümölcsöket termesztettek, amellyel az egészséges táplálkozásra igyekezett a first lady felhívni a figyelmet. Később a kert 260 négyzetméteres nagyságúra nőtte ki magát.

Reméljük, hogy nyolc év alatt sikerült olyan magvakat elültetnie, amik át fogják vészelni az előttünk álló nehéz időket. Michelle Obama olyan személyiség, akinek a hatalom szolgálatot jelentett. Sajnos, nem mindenki ilyen.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek