Kik vonzódnak leginkább a pszichopatákhoz?

Egy új tanulmányból kiderül: bár romantikus értelemben senki nem tartja különösebben vonzónak a pszichopatákat, de hála istennek ezek a derék, jóravaló emberek mégsem maradnak társ nélkül, mert ők bizony nagyon is vonzódnak egymáshoz.

A pszichopatáknak bejönnek a pszichopaták

Egészen a közelmúltig nem volt világos, mi a helyzet a pszichopaták szerelmi életével, de egy 696 fővel elvégzett vizsgálatból most végre kiderül valami. A kísérlet résztvevőinek le kellett írni a számukra ideális nőt vagy férfit egy 70 tulajdonságból álló lista alapján.

A kutatók azt találták, hogy a résztvevők olyan, a pszichopatákra jellemző tulajdonságokat preferálnak, mint a sárm, a manipulációra való hajlam és az empátia hiánya. Az impulzivitás és a felelőtlenség ezzel szemben már kevésbé vonzó pszichopata tulajdonságok voltak, és összességében is az mondható el, hogy a pszichopatákra jellemző személyiségvonások nem váltottak ki túl nagy romantikus rajongást a kísérleti alanyokból – írja a PsyPost.

Suba a subához

Ám azok a résztvevők, akik maguk is magasabb pontszámot értek el a pszichopátia mértékének vizsgálatakor, inkább tartották vonzónak a pszichopata vonásokat elképzelt ideális romantikus partnerükben. Közülük is a férfiakra volt jellemző, hogy nagyra értékelték az elképzelt partnerben, ha a pszichopátiára vagy valamilyen más személyiségzavarra jellemző tulajdonságokat mutattak.

„Eredményeink azt sugallják, hogy bár a pszichopatákra jellemző tulajdonságok abszolút nem vonzóak, a pszichopata jegyeket mutató válaszadók általánosságban hajlamosak arra, hogy a pszichopata tulajdonságokat romantikusnak ítéljék, legalábbis absztrakt módon” – mondják a kutatók. Az tehát az ő számukra sem világos egyelőre, hogy az emberek választása csak egy hipotetikus társkereső forgatókönyvben néz ki így, vagy valós helyzetben is ilyen partnerre voksolnának.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.