A közös étkezések nem csupán összehozzák a családot, de fontos és hosszú távú lelki hatásaik lehetnek, főként a fiatalokra, akiket többek közt egészségesebb táplálkozásra is nevel az asztalnál együtt töltött idő – legalábbis ezt állítja egy kanadai kutatás.

Az ontarióbeli Guelph Egyetem kutatói azt vizsgálták, miként befolyásolja a tizenévesek és fiatal felnőttek pszichés fejlődését a családdal együtt töltött ebéd vagy vacsora – számol be a kutatásról a Study Finds. A csaknem háromezer résztvevő bevonásával készült felmérés kimutatta, hogy többek közt miként lesznek az egészségesebb táplálkozás hívei azok a fiatalok, akik gyakrabban étkeznek együtt családtagjaikkal. Még akkor is, ha nem a legideálisabb családról van szó.

Mit lát az a gyerek?

Kathryn Walton dietetikus, az egyetem PhD-hallgatója szerint a családi ebéd egyfajta „varázslatosan különleges alkalom”, amikor az emberek lelassíthatnak, kiléphetnek a napi robot fáradalmaiból, és közösen megbeszélhetik gondjaikat és örömeiket egymással. A fiatalok mindemellett nagyon pozitív mintákat tanulhatnak el ilyenkor szüleiktől, többek közt azt, miként válasszák az egészségesebb házi kosztot a gyorséttermi menü helyett.

A kétezer-hétszáz, tizennégy és huszonnégy év közötti személy – akik mindannyian a szüleikkel éltek – bevonásával lezajlott 2011-es kutatás során az egyetem munkatársai azt vizsgálták, a megkérdezettek milyen gyakran esznek közösen családjukkal, mennyire ideálisan funkcionál a család, illetve hányszor fogyasztanak zöldséget-gyümölcsöt vagy éppen cukros üdítőket és gyorskaját. Az eredmények azt mutatták, hogy a közös családi étkezések minden esetben egészségesebb táplálkozási szokásokhoz vezetnek, függetlenül attól, hogy egyébként mennyire vannak jóban egymással a családtagok, mennyit beszélnek egymással, és milyen a napi rutinjuk.

Egyetek együtt!
Egyetek együtt!Fotó: Shutterstock

Jess Haines, a vizsgálatokban részt vevő viselkedéskutató és dietetikus azt mondja, a közös családi menünek nem kell nagy, kiadós ebédnek vagy vacsorának lennie ahhoz, hogy a tinik és huszonévesek eltanulják a pozitív mintákat szüleiktől. Elég akár egy felmelegített egyfogásos vacsora, a lényeg, hogy a családtagok közösen, beszélgetés keretein belül fogyasszák azt el. Ez esetben a fiatalok megtanulják, miként kell értékelni az efféle társas együttléteket azzal szemben, mikor egy junk food gyorsétteremből rendelnek elvitelre zsíros ételt, amit aztán a tévé képernyője előtt majszolnak egymagukban.

A kutatás azt is kimutatta, hogy abban az esetben, mikor a családtagok közösen készítik el az ételt, még inkább megnő a kedv annak elfogyasztására, mivel a közös főzés ugyanúgy egy élvezetes társas szituáció, mint az azt követő családi étkezés. A szeretteinkkel a fehér abrosz körül töltött idő minden tekintetben csak pozitív hatásokkal bír – összegzi Haines a JAMA Network Open online folyóiratban közölt vizsgálat tanulságait.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.