Olyan testet akarok, mint Ronaldóé!

Az ideális, de elérhetetlen testalkatra való törekvés a férfiakra éppannyira jellemző, mint a nőkre, ráadásul ugyanolyan súlyos pszichés következményekkel járhat. Egy új kutatás most célzottan a férfiak testképzavarát vizsgálta, mely sokkal inkább az izmos testről, semmint a vékony alakról szól.

Hol végződik a testtudatosság és az önmegvalósítás, és hol kezdődik a testkép- és evészavar?

Nem csak a nők küzdenek testképzavarral. Ahogy ugyanis a nők a fogyást, a férfiak úgy vágyják a  minél izmosabb testet.

Első ízben a Harvard és a Norvég Tudomány és Technológia Egyetem (NTNU) vizsgálta a férfiak testképzavarát. Beszámolójuk szerint pedig az ideális, de elérhetetlen alkatra való törekvés a fiúkra, férfiakra éppúgy jellemző, mint a nőkre. A torzult testkép, és az örök elégedetlenség miatt ráadásul a testképzavaros férfiak körében a depresszív tünetek kialakulásának kockázata is nő. Sőt, azok, akik elégedetlenek az alakjukkal, hajlamosabbak a nagy hétvégi ivászatokra, vagy arra, hogy totál felesleges diétákat folytassanak – írja a Science Alert.

A fiúk sem mentesülnek a média által rájuk kényszerített testideál nyomasztó hatása alól

„A lányoknak vékonynak kell lenniük, karcsú, hangsúlyos derékkal, a fiúknak pedig széles vállakkal és nagy izmokkal kell rendelkezniük – ezek azok az eszmények, melyeken a fiatalok ma felnőnek” – mondja Trine Tetlie Eik-Nes, az NTNU szociálpszichológusa.

Az irreális testkép ugyanolyan nyomasztó kihívást jelent a férfiaknak, mint a nőknek

„A férfiak testképzavara jó eséllyel azért nem derült ki idáig, mert mindig a nőkre és a soványság iránti vágyra vonatkozó kérdéssorokkal mérték őket. Pedig ők nem vékonyak vagy szálkásak akarnak lenni, hanem pont ellenkezőleg: ők nagy izmokat akarnak” – mondja Eik-Nes.

A kutatásban részt vevő 2460 18 és 31 év közötti fiatal, amerikai férfinak ezért kimondottan olyan kérdéseket tettek fel, amelyek az izomméretre és a mezomorf testideálra vonatkoztak. A férfiakra szabott kérdőíven magas pontszámot elérő válaszadók pedig valóban négyszer nagyobb valószínűséggel használtak izomépítő szereket és anabolikus szteroidokat – függetlenül attól, hogy azok legálisak voltak-e. Azért ha már izmos valaki, legyen szálkás is: háromból egy fiatal férfi mondta, hogy az elmúlt évben akkor is diétázott legalább egyszer, ha ezt a testsúlya amúgy nem tette volna indokolttá.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Genes 👌👌👌

Cristiano Ronaldo (@cristiano) által megosztott bejegyzés,

„Cristiano Ronaldo testét akarják 

– és nem veszik figyelembe, hogy hivatásos sportolóként neki az a napi fő elfoglaltsága, hogy edz, ráadásul évtizedek óta. A férfiak úgy akarnak Ronaldóhoz hasonlatos testet gyúrni maguknak, hogy ők nem hivatásos sportolók, általában van egy 8 órás munkájuk, családjuk, egyéb más elfoglaltságuk. A heti néhány alkalommal, néhány óra alatt edzőtermekben elérhető alak természetesen soha nem lesz pariban azzal a testtel, amit főállásban, a lehető legprofesszionálisabb módszerekkel edzenek nap mint nap” – mondja a kutatás vezetője.

„A legtöbb fiatal férfi nem is azért jár rendszeresen edzeni, hogy javítson egészségi állapotán, növelje teljesítményét vagy kondícióját, ehelyett a külsőségekről, a megjelenésről szól minden. Izmot építenek, de nem törődnek az izomfunkcióval” – teszi még hozzá.

Nem hiszem, hogy a mellkasom elég izmos. Bűnösnek érzem magam, ha kihagyok egy edzést

– gondolják gyakran a testképzavarral élő férfiak, akik a kutatók szerint meglehetősen sokan vannak – csak eddig nem figyeltünk oda erre. Ha egy fiatal minden nap hosszú órákat tölt az edzőteremben, csak csirkét és brokkolit hajlandó enni, és folyamatosan fehérjetartalmú étrend-kiegészítőket használ, lehetséges, hogy az egész élete a kinézetéről és az edzésről szól.

A kutatók azt remélik, hogy tanulmányozva a problémát, azonosítani tudják majd a kockázati tényezőket, és találnak néhány lehetséges kezelési módot is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra