Ezért teszel rosszat a gyereknek a szuperhősfilmekkel

A szuperhősök megmentik a világot és legyőzik a gonoszt. De ha alaposabban megnézzük kiderül, hogy Batman sokkal nagyobb agresszor mint Joker. Csak Jokernek rossz a marketingje.

A tablet és a TV, régóta tudjuk, hogy nem a legjobb bébicsősz, és most az is kiderült, a szuperhősös filmekből sem azt tanulja meg a gyerek, milyenek az igazán jófiúk. Egy képregényből készült adaptáció nézése közben nem nehéz pedig eldönteni, hogy ki a pozitív hős, melyik oldal testesíti meg a jót, kivel lehet azonosulni. Ha nagyon nagy a gebasz, majd jön Superman vagy Batman, és jól megment. Vagy nem?

A cél szentesíti

Egy új tanulmány szerint a jót és igazságosságot megtestesítő szuperhősök valójában sokkal több erőszakos cselekedetet hajtanak végre, mint a kevésbé jó marketinggel rendelkező ellenlábasaik.

"A gyerekek és a serdülők világában a szuperhősök kikezdhetetlen ikonokká válnak, akikre, ha jobban megnézzük, az erőszak és a kockázatvállaló magatartás a jellemző” - mondja a tanulmány vezető szerzője, Dr. Robert Olympia, az American Academy of Pediatrics kutatója. "A mi feladatunk felhívni a családok figyelmét a szuperhősökről szóló filmekben bemutatott erőszak veszélyeire, ami olyan módon lehet káros, hogy a gyerekek a főhősökkel azonosulva óhatatlanul megpróbálják lemásolni azok viselkedését."

A gyerek a minta alapján tanul.
A gyerek a minta alapján tanul.Shutterstock

A kutatók a DC és a Marvel Moziverzum 2015-ben és 2016-ban kijött 10 szuperhősös filmjét elemezve a különböző karakterek által elkövetett erőszak bármilyen megnyilvánulását rögzítették. Osztályozták ezután az agresszió különböző formáit, úgymint a verekedés, vandalizmus, zaklatás, megfélemlítés és a gyilkosság.

Arra jutottak végül, hogy a szuperhősök összességében sokkal több erőszakot hajtanak végre a jóság égisze alatt, mint a gonosz karakterek. A 10 filmben a jófiúk egész pontosan 2191-szer voltak agresszívak, míg a rosszak „csak” 1724-szer. Ez óránként 23, illetve 18 erőszakos megnyilvánulást jelent.

Jelentős különbség van egyébként a nemek között is: a férfi karakterek (az most mindegy, hogy jó vagy rossz) csaknem ötször annyi erőszakos cselekményben érintettek, mint a női karakterek.

Így néznek ki a számok részletesen:

Elkövetett agresszív tettek 10 szuperhősös filmben Jófiúk Rossz fiúk
A 10 film összes erőszakos cselekedete 2191 1724
Óránként elkövetett erőszakos cselekedet 23 18
Dulakodás, verekedés 46% 34,8%
Halálos fegyver használat 30% 35%
Vandalizmus 9% 11,1%
Zaklatás / Megfélemlítés / Kínzás 6,5% 13,7%
Gyilkosság 8% 5,4%

Villanypásztor 2.0

A kutatók úgy fogalmaznak, hogy nagyon jó lenne, ha a szülők nem gyermekmegőrzőnek használnák a szuperhősökről szóló filmeket.

"Az erőszakos média passzív megismerésében implicit üzenet van arról, hogy a szülők jóváhagyják azt, amit a gyermekeik egyedül végignézhetnek - mondja Novothny Soma-i alapossággal John N. Muller, a tanulmány fő kutatója.

Amiről anya, apa nem mondja, hogy rossz, az jó, ami jó, az megengedett, azt lehet, azt szabad csinálni.

Korábbi tanulmányok szerint így alakulhat ki a gyerekekben az agresszív attitűd akkor is, ha „otthon soha nem lát ilyet” - teszi még hozzá. Ahelyett tehát, hogy a szülők magukra hagynák a gyerekeket filmnézés közben (legalább addig is jól elvan, lefoglalja magát valamivel) érdemes lenne jobban szelektálniuk, de a gyerekek életkorának megfelelő mozikat is csemetéjükkel közösen lenne jó megnézniük, úgy, hogy meg is beszélik a látottakat - külön kitérve a durván erőszakos jelenetekben történtekre.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek